SENSITIF sangatkah istilah kafir dan kafir harbi sehingga gamat satu Malaysia? Bukankah sebelum ini istilah kafir sudah biasa digunakan, cuma kali ini ditambah harbi kepada yang menentang Islam? Pandai sangatkah ultra kiasu huraikan istilah yang dilabelkan sebagai Arabisasi ini. Bekas presiden MIC pernah berkata, “Pas pun kata saya kafir juga”.

Secara umum terdapat 2 jenis kafir, iaitu zimmi (pro Islam) dan harbi (lawan Islam=kon). Kategori lain seperti, mu’ahad dan musta’man. Tidak ada istilah di tengah-tengah, antara pro dan kon.

Umno pernah dilabelkan sebagai kafir juga, dengan istilah sebagai taghut, tetapi Umno relaks sahaja dengan label tersebut walaupun istilah taghut teramat kasar, lebih teruk daripada harbi. Peliknya ultra kiasu begitu sensitif. Nasib baiklah ultra kiasu tidak dilabelkan sebagai harbi dan taghut. Pasti lebih gamat.

Persoalan, adakah dengan label tersebut mereka dianiaya? Tidak juga? Malah, sama ada yang zimmi atau harbi (jika ada), boleh membina empayar kekayaan sehingga jauh meninggalkan umat Islam sendiri. Jadi, apa isunya?

Saya tidak fikir Mufti mengeluarkan kenyataan sedemikian bagi membolehkan kita memerangi orang bukan Islam. Ini bukan sifat Melayu yang saya kenali. Bukan bertujuan membela beliau. Kenyataan beliau hendaklah dilihat dalam konteks. Jelas sekali Mufti berkata, mereka yang menentang Islam harus ditentang. Sudah tentu hujah berbalas hujah. Bukan berdiam diri. Tiada istilah bunuh atau seumpamanya. Benarkah supremo ultra kiasu menangis dengan label ini? Jangan berlakonlah.

Apakah supremo ultra kiasu dia tidak sedar selama ini umat Islam telah lama menangis dengan kata-kata dan penghinaan yang dilakukan terhadap Islam? Malang sekali ultra kiasu Melayu PKR dan Amanah bersama mereka.

Pertama, fikir sejenak, apa perkara berkaitan Islam yang tidak ditentang ultra kiasu. Undang-undang Islam, RUU 355, hudud, mahkamah syariah dan nilai-nilai Islam yang saya sentuh sebelum ini. Isu hudud misalnya dikatakan bertentangan dengan Perlembagaan. Bagaimana pula dengan desakan ultra kiasu untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan? Mahkamah Persekutuan telah memutuskan ia bercanggah dengan Perlembagaan. Ultra kiasu langgar Perlembagaan boleh, isu hudud terus kata kita langgar. Langgar apa?

Kedua, isu penukaran agama anak oleh pasangan bukan Islam yang memeluk Islam. Ultra kiasu mengemukakan rang undang-undang persendirian bagi memberikan kuasa mutlak kepada mahkamah sivil untuk membubarkan perkahwinan sivil dan menentukan hak jagaan anak. Boleh pula?

Ketiga, dalam konvensyen ultra kiasu di Kuala Lumpur 2014, ultra kiasu mengeluarkan kenyataan, Pakatan Rakyat akan menubuhkan kerajaan negeri di Kuala lumpur jika berjaya menguasai Putrajaya. Tidak bertentangan pula?

Keempat, isu hak beragama, ultra kiasu berulang kali mengeluarkan kenyataan media orang Islam mesti diberikan kebebasan untuk keluar daripada agama Islam. Tidak bercanggah dengan Perlembagaan?

Agama Islam amat berhikmah mengkategorikan bukan Islam kepada dua, iaitu yang pro dan kontra. Mereka yang zimmi dijaga dengan baik, termasuk yang harbi dalam konteks Malaysia. Satu dosa besar jika kita menganiayai atau menzalimi mereka. Dalam perang sekali pun, kita hanya berlawan dengan musuh Islam, mereka yang pro mesti dijaga dengan baik.

Berbanding dengan orang Islam di negara bukan Islam. Umat Islam dibunuh sewenang-wenang tidak kira sama ada pro atau kontra pemerintah. Sejarah dunia membuktikan. Lihatlah apa yang berlaku di China, India, Myanmar. Umat Islam dibunuh secara pukal tanpa dikategorikan.

Ini tidak termasuk ketika Perang Salib, ketika Kristian memerintah umat Islam di Palestin. Umat Islam dibunuh sewenang-wenang tanpa dikategorikan sama ada pro atau kon. Setelah Salahuddin al-Ayubi menawan semula Palestin, orang Kristian boleh hidup dengan senang-lenang. Malah ketika dalam peperangan, tentera kafir harbi yang cedera turut diubati oleh pasukan medik Islam ketika itu. Baik sungguh Islam.

Sudahlah tidak payahlah berpura-pura dan mempolitikkan isu basi ini lagi, muak. Apakah tidak harbi jika Evangelis merancang memusnahkan Islam? Bagaimana pula dengan perasuah dan perniagaan haram seperti money laundering? Tidakkah semua itu musuh utama agama, bangsa dan negara? Ini tidak termasuk mereka yang menjual rahsia negara dan memburuk-burukkannya di mata luar.

Tidak payahlah ultra kiasu berhujah bahawa mereka turut membantu membina sekolah agama dan mahkamah syariah. Tindakan ini hanya untuk membeli undi Melayu. Jika mereka ikhlas, sudah tentu RUU 355 tidak ditentang? Kenapa tidak biarkan orang Islam dengan cara hidupnya? Kepada Amanah dan PKR, bertaubatlah, jangan kerana kemaruk undi, sanggup meratah saudara seagama.


* Mohd Ridhuan Tee Abdullah, Felo Utama, INSPIRE dan pensyarah PPI, UniSZA