Di negara kita, terlalu banyak perkara yang telah dan sedang dibahaskan. Kita yakin, banyak lagi topik yang menunggu giliran. Perbahasan-perbahasan itu ada yang amat berguna, tetapi ada juga yang gah untuk satu-satu masa, dan hilang apabila dirasakan tiada mileage lagi.

Tanpa membelek akhbar dan majalah lama pun kita dapat mengingati sejumlah perkara yang dibahaskan. Kita telah berbahas tentang baik dan buruknya kerjasama Pas dengan Umno. Isu itu tenggelam dan timbul. Kita berbahas tentang kalimah ALLAH.

Ada pihak mengatakan kalimah ALLAH untuk orang Islam sahaja, manakala pihak lain mengatakan kalimah itu  bebas untuk agama lain. 

Ada antara kita yang membawa idea bahawa polis zaman British tidak usah dianggap pejuang. Kata pihak ini, penyerang polis di Bukit Kepong ialah hero. Ini mengundang perbahasan. Seterusnya ada yang mengatakan Tanah Melayu tidak pernah dijajah.

Inggeris hanya datang berehat di sini. Ini juga mengundang perbahasan, kerana  jika tanah air kita tidak pernah dijajah, mengapakah kita menyambut Hari Kemerdekaan?
Kita juga berbahas tentang PTPTN, sama ada akan diteruskan, atau dihentikan.

Ada cadangkan agar wang diberikan terus kepada pelajar, tanda kerajaan mengamalkan kebajikan. Hal ini pun dibahaskan.

Para pendidik kita  berbahas tentang pengajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, sama ada bagus atau sebaliknya. Ada yang mengatakan pengajaran demikian  akan menjadikan pelajar kurang patriotik, tetapi ada yang mengatakan hal itu tiada kaitan dengan patriotisme. 

Nama bahasa kita pun dibahaskan: bahasa Melayu atau bahasa Malaysia? Ada yang berhujah mengatakan bahasa Melayu ialah bahasa yang tercatat dalam perlembagaan, manakala pihak yang satu lagi mengatakan bahasa Melayu untuk Tanah Melayu, bahasa Malaysia untuk negara Malaysia.

Kita asyik berbahas tentang perkara-perkara biasa, dan perkara-perkara itu dicari segi sensasinya. Kita tahu bahawa persahabatan Umno-Pas ialah sebaik-baik pilihan untuk kesejahteraan Malaysia, tetapi antara kita ada yang menimbulkan segi-segi lain yang  sensitif. Konsep asabiyah misalnya,  dimunculkan untuk membangkitkan kemarahan.

Jika kita bertolak daripada anggapan suci bahawa umat Islam bersaudara, Umno dan Pas sebenarnya bersaudara. Terlalu kerap orang membacakan surah yang menyatakan ‘Berpeganglah kamu pada tali ALLAH jangan kamu berpecah belah’. Itu dikemukakan oleh ahli-ahli agama.

Bagi orang politik, setelah mereka mengatakan ‘jangan kamu berpecah belah’, mereka jugalah melancarkan semangat berpecah belah melalui perbahasan songsang. Ada yang mengatakan pihak musuh politiknya kurang beragama, atau kurang Islamik, padahal mereka menyedari makna al-Quran surah al Hujurat ayat 11. Pihak menuduh mungkin lebih buruk daripada pihak dituduh.

Berkaitan bahasa Melayu dan bahasa Malaysia, itu ialah nomen clature. Jika kita tidak pernah mengubah daripada bahasa Melayu ke bahasa Malaysia, maka bahasa Melayulah yang betul. Jika perubahan telah dilakukan, maka tunjukkanlah dokumen perubahan itu. Ertinya, perbahasan tidak diperlukan, tunjukkan saja apa yang betul.

Perbahasan yang kita langsungkan selama ini, sebahagiannya merugikan masa dan tenaga. Teruk-teruk satu pihak menjelaskan bahawa Pas elok berbaik-baik dengan Umno,  ada saja hasutan untuk menjarakkan kedua-dua parti tercinta itu.

Kemudian masuk pula parti lain, misalnya Semangat 46, diikuti PKR, seolah-olah parti-parti itu amat diperlukan oleh orang Melayu. Jika kita selidiki sejarah penubuhan parti-parti terakhir, kita dapati puncanya ialah ‘perkelahian tokoh-tokoh’.

Perbahasan yang sengit akan akan  menghasilkan anggapan kononnya satu  pihak berjasa manakala  pihak lain berdosa! Perbahasan yang baik akan memperhalusi segala perkara. Kata bijak pandai, it takes a proof to disprove.

Ertinya, jika dikatakan Umno tidak berjasa, tunjukkan ketiadaan jasa Umno. Demikian juga jika dikatakan Pas tidak berjasa. Mungkin tidak begitu sukar untuk kita katakan hantu tidak wujud, tetapi sukar sekali hendak kita buktikan bahawa Umno dan Pas tidak berjasa.

Sebenarnya, kita tahu bahawa adalah salah untuk mengatakan Umno dan Pas tidak berjasa. Kedua-dua parti mempunyai proof (bukti) bahawa mereka berjasa.

Kerajaan Malaysia kekal lama dan kerajaan Kelantan dapat bertahan, kerana ada jasa. Perbahasan tidak mengapa, tetapi kemasukan hasutan dan fitnah amatlah memeritkan.