FILEM Tombiruo: Penunggu Rimba, karya Ramlee Awang Murshid yang kini sedang ditayangkan di 115 pawagam-pawagam seluruh tanah air termasuk di Brunei dan Singapura telah berjaya mengutip lebih RM 2 juta, meskipun baharu empat hari tayangan.

Ia terus menyelit ke carta nombor dua di rangkaian pawagam Golden Screen Cinemas, salah sebuah rangkaian pawagam yang besar di negara ini. Hebat, kerana filem tempatan telah berjaya mengetepikan filem-filem Barat seperti The Foreigner, Blade Runner 2049 dan Kingsman: The Golden Circle.

Apakah rahsia kejayaan filem Tombiruo ini? Di antaranya ialah kerja berpasukan di belakang tabir. Tidak boleh tidak, pasukan yang mengadaptasi novel Tombiruo hingga menjadi sebuah filem yang komersial telah melakukan suatu kerja yang amat berat. Team kreatif yang menterjemah idea novel itu kepada visual memerlukan persefahaman hingga ke dasar minda.  

Orang kreatif penuh emosi dalam mengekspresi idea. Mereka akan berbincang, berdebat dan bertelagah. Kadangkala boleh berkecil-kecil hati.

Tetapi itulah adat dalam berkarya. Betapa pentingnya pergeseran dalam melahirkan idea. Pergeseran melahirkan tenaga dan tenaga itulah yang akhirnya memberi nafas kepada filem ini. Akhirnya lahirlah skrip untuk sebuah filem sepanjang 115 minit dari novel setebal 517 halaman.

Para pelakon berpengalaman juga memainkan peranan yang penting untuk menghidupkan watak khayalan penulis dalam bentuk fizikal.

Nama-nama seperti Zul Ariffin, Farid Kamil, Nabila Huda, Faizal Hussein, Farah Ahmad, Artu, Hasnul Rahmat, Michael Chen, Datuk M Nasir, Datin Marlia Musa, Faye Khusyairi dan Dynas Mokhtar telah berjaya menghidupkan watak masing-masing.

Tidak boleh tidak, tenaga di belakang tabir dan yang penting sekali, pengarahan Seth Larney dengan air tangan pengarah bersekutu Nasir Jani telah membentuk sebuah filem wajib tonton bagi semua orang yang kenal bahasa sinema.

Bagaimana dengan promosi dan pemasaran? Pihak Astro Shaw sebagai salah sebuah syarikat yang melabur untuk filem ini bersama Kumpulan Media Karangkraf, Ideate Media dan Layar Sunan sedang berani melakukan iklan yang melangkaui media sosial seperti Facebook, Twitter, YouTube dan Instagram. Itu tidak termasuk promosi di media elektronik televisyen, radio dan billboard. Kesannya besar kerana ia memberi impak maksimum.

Namun, jangan lupa juga kepada kesan kempen tular yang dijalankan oleh Fan Club Ramlee Awang Murshid. Sebenarnya, tidak ada penulis tempatan yang punyai pasukan fan club yang sebegini komited.

Mereka berpadu lebih 10 tahun untuk sentiasa memberi sokongan kepada setiap hasil karya penulis kesayangan mereka.

Para AJKnya yang dikenali sebagai RAMbassadors bersama dengan para peminat yang bergelar RAMians ini punyai rangkaian networking yang kemas dalam mengajak para peminat penulis untuk menonton filem ini.

Kesannya, di laman-laman sosial terutamanya Facebook, kita akan terserempak dengan status para peminatnya yang menularkan kempen-kempen mereka.

Novel Tombiruo yang terbit pada 1997 itu juga memainkan peranan sebagai alat bantu promosi yang menghangatkan filem itu di pawagam.

Sebahagian daripada kalangan penonton filem ini adalah dari kalangan  pembaca novel ini. Novel yang sudah berbelas kali diulang cetak ini nampaknya bakal menerima ledakan jualan kembali, seiring dengan tayangan filem ini.

Betapa pun, yang paling berjaya dari kesemua ini ialah penulisnya sendiri, Ramlee Awang Murshid. Tombiruo diilhamkan daripada nama semangat hutan kepercayaan pelbagai suku kaum di Sabah. Ia adalah suatu kepercayaan karut. Namun, Ramlee berjaya menterjemahkannya menjadi susuk tubuh seorang adiwira penjaga alam.

Sehinggakan apabila nama Tombiruo disebut, konotasinya kini adalah mengenai seorang hero pembela kezaliman manusia terhadap alam. Ramlee nampaknya berjaya memadam imej hantu dan khurafat dari minda masyarakat, khususnya di kalangan generasi muda.

Inilah seruan kebaikan yang cuba disampaikan 20 tahun lalu. Kesannya hanya baharu menular pada 2017. Sering kali, sesebuah seruan ke arah kebaikan itu hanya meninggalkan kesan setelah bertahun-tahun kemudian.

Semoga Tombiruo tidak dilihat dari teropong riuh-rendah komersial semata-mata. Filem ini punyai isi dan inti.