PETANG kelmarin, saya ditemubual oleh Ferdaus, Aiman, Balqis, Hazwani, Nurul Anina dan Ramziah,  siswa semester dua, Pengurusan Industri Kreatif dari Fakulti Filem, Teater dan Animasi, UiTM untuk memenuhi tugasan subjek yang mereka pelajari. Sambil bercakap, saya perasan mengenai beberapa sudut pandang baharu dalam dunia persuratkhabaran.

Maklumlah, bila kita bercakap, kita sendiri mendengar apa yang kita katakan. Pada banyak keadaan, kita akan terlafaz sesuatu telahan yang belum pernah terlintas di fikiran kita selama ini.

Telahan-telahan itu membuat saya sedar mengenai betapa senario persuratkhabaran pada hari ini sudah berubah. Pada saya, warga industri akhbar perlu peka segala perubahan ini. Tidak boleh lagi berpegang kepada tafsiran lama.

Warga akhbar perlu learn, unlearn dan relearn perkara-perkara ini kerana terdapat tafsiran baharu mengenainya.

Yang paling menyerlah ialah definisi news atau berita itu sendiri. Berita membawa maksud hal atau perkara yang terjadi.

Dalam bahasa Inggeris, berita disebut sebagai news. Mengikut kamus Oxford, news adalah peristiwa yang baharu terjadi yang dilapor melalui akhbar bercetak, laman web, radio, TV dan lelain media.

Jika mengikut kata dasar pula, new itu bermaksud baharu. Oleh kerana itu, news pula membawa maksud yang baharu-baharu. Pada pendapat saya,  news bukan sahaja mengenai peristiwa yang baharu terjadi, tetapi jenis peristiwa yang belum pernah atau jarang sekali berlaku.

Biasanya dalam kuliah kewartawanan, analogi kalau ‘orang kena gigit anjing itu bukan berita,’ tetapi bila ‘orang gigit anjing itulah berita.’ Namun, berapa ramai daripada petugas media yang benar-benar mengambil analogi ‘orang gigit anjing’ sebagai suatu keutamaan dalam memilih laporan beritanya? Maksud saya, memilih news bukan semata-mata kerana ia baharu berlaku, tetapi news sebagai sesuatu daripada sudut pandang baharu.

Pada hari ini, lebih separuh berita yang terpapar di media hanyalah sekadar peristiwa yang baharu berlaku, bukannya sesuatu yang baharu. Ia merupakan kisah yang berulang. Cuma mereka yang terlibat, masa dan tempat adalah berbeza.

Berita kereta berlanggar, kapalterbang terhempas, tanah runtuh, demonstrasi rakyat, Presiden diguling mahupun gunung berapi meletup sebenarnya hanya news kerana ia baharu berlaku. Ia bukannya news dalam ertikata baharu kerana sudah banyak kali dilapor sebelum ini.

Jadi, mengapa berita-berita yang berulang-ulang ini menjadi pilihan? Ia bukannya news kerana apa yang terjadi sudah pernah berlaku sebelum ini. Jika demikian, tidakkah ia layak dipanggil olds dan bukannya news!

Jika dahulu, terdapat pendekatan stop press iaitu memberhentikan mesin cetak untuk memasukkan sesuatu yang baharu terjadi, bagi saya, konsep stop press tidak lagi terpakai di dunia persuratkhabaran pada hari ini.

Kemunculan internet telah mengambil alih peranan sebagai saluran berita seandainya akhbar pada malam itu sudah masuk ke mesin cetak. Walaupun berita kemalangan besar berlaku tatkala percetakan akhbar esok sudah bermula, mesin cetak tidak akan diberhentikan untuk stop press kerana berita itu akan disalurkan secara dalam talian pula. 

Konsep berita scoop itu sendiri pun bagai tidak ada maknanya. Jika dahulu, sesebuah akhbar dikatakan hebat kerana memperoleh berita scoop yang mendahului akhbar lain dalam memaparkan sesebuah berita, kemunculan media sosial pada hari ini  menyukarkan scoop itu sendiri.

Media sosial dengan wartawan-wartawan bebas mempunyai sumber yang tidak terbatas. Dalam banyak keadaan, media rasmi akan kalah dalam menyampaikan berita scoop ini kerana perlu menyemak kesahihan sesebuah berita itu. 

Berita-berita eksklusif juga sukar diperoleh pada hari ini. Personaliti mahupun selebriti pun sudah pandai. Mereka tak mahu penampilan secara eksklusif dengan memilih hanya sebuah media semata-mata. Andainya ada sesuatu yang penting untuk dihebahkan, mereka akan panggil semua media untuk datang membuat liputan.

Dengan cara itu, mereka akan memperoleh liputan meluas dan serentak. Kalaupun sesebuah media boleh mendabik taraf eksklusif beritanya, pada hari yang sama, media pesaing akan dapat memaparkan berita daripada sudut pandang yang lebih eksklusif.

Dunia persuratkhabaran pada hari ini sememangnya semakin pantas. Cuma bezanya, wartawan dahulu perlu memburu berita. Pada hari ini, banyak sekali kejadian yang didatangkan oleh khalayak ramai untuk dimasak dan dihidangkan sebagai sebuah berita.