HARI ini, 1 Mei adalah Hari Pekerja atau Hari Buruh yang disambut oleh kaum pekerja di seluruh dunia. Hari ini juga dikenali sebagai Hari Pekerja Antarabangsa. Pastinya penggiat dan pembikin filem sama menyambut hari istimewa ini kerana mereka juga termasuk dalam golongan pekerja dan buruh.

Hari Pekerja mula disambut dan diisytiharkan sebagai cuti umum di Malaysia pada 1972. Ia merupakan hari peringatan untuk meraikan kejayaan pergerakan pekerja menuntut hak mereka dari segi pembayaran gaji dan masa bekerja.

Tema Hari Pekerja tahun ini ialah – Pekerja Berkemahiran Penggerak Ekonomi. Aku terpanggil untuk menulis kefahaman aku tentang tema pekerja berkemahiran penggerak ekonomi negara dalam konteks sebagai penggiat dan pembikin filem.

Seingat aku, pekerja bidang filem serta produksi drama dan program untuk televisyen paling ramai tidak dihargai sumbangan mereka oleh pihak majikan dari aspek bayaran dan masa kerja mereka. Sedangkan bidang seni filem ini memerlukan tenaga berkepakaran dan berkemahiran khusus, terutamanya tenaga kerja di belakang kamera.

Zaman bekerja sambil belajar daripada mereka lebih tua dan berpengalaman telah berlalu. Zaman – “abang dulu pernah jadi pelakon ekstra bawah P Ramlee masa kat Singapura!

Sekarang kat KL baru jadi direktor dik!” Ini dialog sering aku dengar daripada pengarah-pengarah yang mencari dan mendapat peluang mengarah filem pada lewat 70-an dan awal 80-an.

Ketika itu aku sedang mencari tapak dalam bidang filem. Tanpa sekolah filem yang khusus ketika itu, aku belajar filem lewat penglibatan aku dalam pembikinan filem iklan. Keadaan bidang perfileman cereka ketika itu tidak menuntut kepada tenaga pakar yang terlatih dan terdidik khusus. Senario ini sangat berbeza dibandingkan dengan bidang filem iklan yang aku ceburi ketika itu.

Tema Hari Pekerja yang bombastik sering dikitar semula seperti tahun ini mengingatkan aku satu tulisan oleh seorang penggiat dan pembikin filem muda lewat blognya tersiar awal tahun ini di alam siber.  

Anak muda ini, Shuhaimi Zulkefli, ada pelajaran dan terdidik dalam bidang filem dari institusi pengajian tinggi tempatan. Aku tertarik dengan pandangan dan kupasannya tentang realiti berkerjaya dalam bidang pembikinan filem dan drama televisyen di negara ini. Pengalaman pahit maung dan segala macam tekanan terpaksa si anak muda daripada generasi pembikin filem sekarang ini lalui demi minat dan cintanya kepada bidang seni filem.

Ironinya, anak muda ini dan rakan-rakan segenerasinya mempunyai kemahiran dan juga kepakaran diperlukan oleh bidang filem tetapi mereka kecewa dengan keadaan industri perfileman dan penerbitan program televisyen di negara ini. Mereka ini merupakan sebahagian daripada ribuan graduan bidang filem dan audio visual yang ada kemahiran.

Menurut Shuhaimi, sekarang ini jumlah krew filem dan televisyen yang berdaftar ada 15,000 orang. Ini tidak termasuk yang masih ramai lagi menuntut universiti dan kolej dalam bidang filem. Mereka ini bakal keluar ke pasaran kerja.

Aku setuju dengan kenyataan anak muda ini - Kerajaan pula hanya tahu lahirkan penuntut ilmuwan filem, tapi tak reti jaga industri.

Jika pada era 70-an dan 80-an sehingga awal 90-an, kebanyakan filem Melayu lemah dari segi idea, skrip dan kemahiran memproduksikan sesebuah filem tetapi sekarang keadaan sudah berubah. Industri filem dilambakkan dengan ramai tenaga berkemahiran tetapi kenapa masih gagal mengerakkan bidang filem dan penerbitan televisyen sebagai penyumbang ekonomi negara?  

 Walaupun pulangan daripada segi upah berbanding masa kerja yang perlu dilalui amat tidak berbaloi tetapi ramai anak muda masih meminati kerjaya dalam bidang filem dan produksi drama untuk televisyen. Malahan sekarang, hampir semua universiti dan banyak kolej menawarkan khusus khas dan juga khusus berkaitan dengan bidang filem dan produksi televisyen.

Sejak aku mula menceburi bidang filem hampir 38 tahun sehingga sekarang rungutan daripada tenaga kerja yang tidak pernah selesai ialah bayaran atau upah kerja mereka. Kenapa isu bayaran masih belum dapat diselesaikan?  

Jika hendak dikatakan bidang filem ini membuka ruang luas kepada mereka yang gila glamor, rasanya generasi sekarang yang terlibat dalam bidang filem dan produksi drama televisyen (tidak semua) sudah faham unsur-unsur glamor ini cuma satu penipuan umpama fatamorgana.

Aku berpandangan makin hari makin ramai anak-anak muda memilih bidang filem dan bidang berkaitan ketika melanjutkan pengajian di peringkat kolej dan universiti mereka kerana bidang ini sangat luas untuk diterokai potensinya. Mereka menimba ilmu dan kepakaran. Bidang filem sekarang makin memerlukan tenaga kerja berkemahiran dan berkepakaran baik di peringkat tempatan apatah lagi di peringkat dunia.

Tetapi bila kita membaca pengalaman Shuhaimi, kita akan berdepan dengan keadaan sebenar melanda industri filem dan produksi televisyen negara kita. Baik dari segi bayaran, keadaan dan masa bekerja. Kenapa jadi begini?

Menurut Shuhaimi, sikap stesen televisyen berkuasa penuh menentukan bahan-bahan kreatif yang mahu dijadikan drama berdasarkan rating penonton merupakan penyumbang kepada wujudnya cerita-cerita drama tv yang stereotaip.

Kuasa mutlak stesen televisyen yang berkiblatkan rating demi memastikan jumlah iklan yang bakal mereka peroleh sentiasa lumayan dan lebat. Persaingan untuk mendapat sebanyak mungkin iklan dan penajaan mencetuskan pemilihan pelakon dan artis yang ditentukan oleh stesen TV.

Persoalannya, betapa tinggi dan ampuhnya kemahiran tenaga karya seperti penulis skrip dan pengarah untuk memberi idea dan pendekatan lebih baharu dan berkonsep out of the box pasti ditolak ke tepi oleh stesen TV. Tenaga kreatif bagai lembu dicucuk hidung. Tuntutan untuk kelangsungan hidup mencari rezeki memaksa tenaga kreatif yang berkemahiran melupakan tugas sebagai manusia kreatif atau karyawan seni.

Penerbit drama pula dihambat dengan kos penerbitan yang tidak seimbang dengan bayaran daripada stesen televisyen. Aku terkejut bila membaca lewat tulisan Shuhaimi iaitu kos penerbitan sebuah telemovie ialah RM90,000 dan stesen TV menawarkan harga RM100,000. Aku terkejut kerana dari zaman aku mengarah drama TV pada lewat 80-an sehingga sekarang jumlah harga pembelian oleh stesen tv tidak berubah dan meningkat.

Tema Hari Pekerja 2016 - Pekerja Berkemahiran Penggerak Ekonomi. Bagaimana pekerja di bidang filem dan penerbitan drama televisyen hendak menyahut dan mempraktikkan tema tersebut jika isu paling asas iaitu bayaran upah masih gagal diselesaikan oleh stesen televisyen?
Aku ingin memetik kata-kata Shuhaimi -

“Tapi saya masih tetap di sini. Selagi manusia kiblatkan TV. Saya perlu mencelah apa yang perlu diisi. Ada perjuangan yang saya bawa di sini. Walau rindu ke lokasi membawa ke dalam mimpi setiap hari, dalam hati ada semacam: Saya masih lagi cintakan industri ini!”

Mari kita bersama fikir dan renungkan!