SUATU hari hujung minggu, isteri tanya, apa yang saya teringin nak makan untuk dia masak tengah hari itu. Saya kata, masaklah apa-apa pun. Walaupun hujung minggu, hari itu saya tetap mahu ke pejabat juga. Jadi, yang penting bagi saya adalah cepat dimasak, cepat dimakan. Paling lewat, lepas solat Zohor saya harus keluar dari rumah.
 
Oleh kerana tidak mendapat jawapan yang sempurna dan mungkin mengelirukan daripada saya, isteri mencadangkan: "Macam mana kalau gulai (kari) ikan kembung dengan bendi atau buncis?" Saya jawab: "Tak mahu, tengah hari ni kurang selera nak makan gulai." Lalu dia tanya lagi: "Kalau asam pedas?" Pun jawapan saya lebih kurang sama juga.
 
Selepas kedua-dua cadangannya saya tolak, isteri pun kata: "Cerewetlah abang ni...
 
" Benarkah saya cerewet?
 
Tidak. Atas nama diri saya, saya mengaku saya bukan seorang yang cerewet. Setidak-tidaknya dalam bab makan.
 
Dalam konteks kes di atas, saya sekadar beri jawapan pada apa yang isteri tanya. Dia tanya, saya jawab cuma jawapan saya tidak menepati apa yang dia sendiri mahu dengar. Sama ada saya cerewet, mengada-ada, susah kira atau apa sahaja persepsi negatif yang mahu diberi kepada saya, kita tangguhkan dahulu. Nanti saya huraikan apa yang saya faham daripada perkataanperkataan itu.
 
Selepas melihat reaksinya yang seakanakan kecewa dengan balasan saya, saya pun berkata kepada isteri, "sebenarnya saya ni tak susah sangat bab makan. Bukan awak tak tahu, saya kalau letak kerang rebus dengan air asam pun cukup. Kalau daging rebus yang tak payah hiris pun ok, janji ada air asam. Hari ni yang saya berasa nak makan, ikan kembung bakar... tak payah bergaram kunyit, kita bakar tawar saja cukup, awak tengok nanti saya bertambah ke tidak!"
 
Mudah sahaja permintaan saya. Tak perlu nak dibuat lauk lain lagi, saya tak suka aksesori dalam hidangan. Cukup diletak depan saya, apa yang saya nak makan.
 
Barang kali kerana permintaan saya terlalu ringkas, isteri pula berkata: "Ikan bakar, tak letak garam kunyit, tawarlah jadinya..." Saya pula kata, "yang tawar itulah yang saya suka. Kenapa? Dah saya mintak yang mudah, awak rasa susah hati pulak?
 
Tadi awak juga yang kata saya cerewet!" Akhirnya, selepas beli sedozen ikan kembung, cencaru dengan sedikit daging, ketika dalam perjalanan balik, saya berkata kepada isteri, saya sebenarnya bukanlah jenis cerewet dalam hal makan minum.
 
Orang cerewet, dia tidak minta yang mudahmudah seperti saya. Dan semasa menghadap hidangan yang sudah siap, atau semasa makan, dia akan merungut itu ini tidak kena, dan macam-macam lagi. Saya pula sekadar
beri jawapan apa yang dia tanya, dan saya akui selera saya lebih kepada yang simple, mudah dibuat. Saya jujur dan tidak buat pengakuan palsu untuk mengaku suka apa yang dia cadangkan tetapi akhirnya, semasa makan, saya tidak dapat selindung rasa tidak berselera.
 
Lebih teruk kalau saya tinggalkan meja hanya selepas beberapa suap. Kalau itu yang saya buat, saya yakin lebih 'makan' dalam dan mungkin mengakibatkan implikasi yang lebih berat dalam rumah tangga. Sebabnya, saya tahu isteri mana pun akan sensitif
kalau suami tunjuk tidak berselera pada apa yang dia masak. Isteri saya sendiri pernah menjeruk rasa yang akhirnya dia mengaku 'cemburu' setelah dapat tahu saya selalu berulang alik makan nasi kandar di sebuah kedai mamak yang tidak jauh dari pejabat.
 
Mujurlah dia akhirnya ketawa dan tidak merajuk lagi apabila saya kata, "sampai hati dengan mamak pun nak cemburu macamlah saya ni tak reti memilih langsung!" Saya tegaskan kepada isteri, kalau hendak dikata mengada-ada pun, saya tidak mengaku juga kerana apa yang saya minta nak makan adalah benda yang mudah dibuat, hanya ikan kembung bakar.
 
Dan saya kata, ikan bakar itu pun saya sendiri yang akan buat. Saya cuma nak minta tolong dia buatkan air asam untuk cicah sahaja. Ya, ini cerita kami suami isteri.
 
Mesej yang saya nak sampaikan, isteri jangan mudah-mudah label suami dengan konotasi cerewet atau mengada-ada, terutama dalam bab makan.
 
Memanglah semua isteri berhajat hendak beri air tangan yang terbaik kepada suami, jaga perut suami walaupun nanti apabila sudah memboyot, mereka sendiri juga yang merungut. Sebaliknya, suami juga ramai yang baik, tidak mahu bebankan isteri dengan kehendak selera yang bukan-bukan, yang membebankan, lebih-lebih lagi jika isteri bekerja.
 
Saya sendiri kalau boleh tidak mahu isteri bergulai, berkari, bertomyam atau apa-apa 'ber' lagi. Cukup ikan bakar tawar dengan air asam, selera saya pasti tertambat teguh di rumah. Kalau tidak pun, menyala-nyala selera saya jika ada ikan bilis goreng ditumbuk lumat dengan cili padi. Selera yang menyala pasti akan memarakkan cinta suami isteri.