14 Ogos 2017. Saya dan novelis Ramlee Awang Murshid bercadang untuk minum petang di kawasan Anjung Senja, di hadapan Hotel Promenade Kota Kinabalu.

Pada malamnya, kami akan menghadiri previu filem Tombiruo; karya adaptasi daripada novel beliau. Oleh kerana hari hujan, kami bersembang dulu di kawasan parkir hotel.

Berhampiran kami, ada seorang lelaki mat salih yang sedang menghisap paip.  Beliau berjaket hitam fesyen rain coat dan berkacamata tebal.

Wajahnya bujur sireh. Andainya beliau bertopi, wajahnya saling tak tumpah karakter fiksyen Sherlock Holmes. Kami jeling menjeling, tersenyum-senyum dan akhirnya berbual.

Mr Eric seorang ekspatriat British. Lebih lima tahun bekerja di Malaysia. Beliau bertugas sebagai perunding di sebuah syarikat minyak di Kuala Lumpur.

Selepas bertanya mengenai pandangannya mengenai Malaysia, perbualan menjurus kepada hal-hal politik. Ternyata Eric mengikuti perkembangannya.

Banyak yang dibualkan me-ngenai kerajaan pemerintah dan juga pembangkang. Tatkala itu, belum wujud lagi nama Pakatan Harapan. Eric hanya menggelarnya sebagai the other group.

Banyak yang beliau perkatakan mengenai cara pengurusan parti pemerintah ketika itu. Mengenai betapa buruknya keadaan dan beliau berharap rakyat akan memilih kerajaan yang baharu meskipun tak yakin mereka berani mengubah selera.

Di akhir perbualan, saya melontarkan sebuah pandangan kepada Eric. Kata saya, ‘Keadaan akan jadi lebih baik bila the other group berpeluang memerintah kerana mereka boleh memperbetul keadaan.’

Eric menjawab selamba, ‘It’s not going to be easy because they are getting a rotten apple!

Epal buruk! Benar, analogi Mr Eric. Inilah yang diperoleh oleh Pakatan Harapan. Apabila menang, mereka bukannya masuk ke rumah baharu.

Sebaliknya mereka dapat sebuah rumah buruk yang penuh dengan sampah sarap. Banyak yang mereka perlu bersihkan sebelum dapat mengecat dan mengembalikan seri rumah ini.

Status hutang yang hampir tidak terkawal, pembaziran sumber manusia di jabatan kerajaan, organisasi bertindih, perjanjian-perjanjian yang berat sebelah dan banyak lagi aspek pentadbiran yang perlu diperkemaskan. Itu belum lagi termasuk janji-janji yang belum tertunai.

Kabinet pada hari ini dilihat banyak kerja untuk memperbaiki dan memperbetulkan kepincangan yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu.

Kita? Kita yang mengikuti semua ini perlulah memberi ruang kepada para pemimpin yang terpilih untuk mengendalikan kerajaan. Pilihan raya umum telah pun berlalu.

Sebanyak mana pun kita turut berkempen dengan cara berdebat dengan kawan-kawan atau menular berita agar menyokong apa yang kita sokong, undi kita hanya satu sahaja!

Andainya kita penyokong yang mengundi kerajaan Pakatan Harapan, kita perlu menjadi penyokong yang bijak. Sentiasa faham bahawa manusia akan melakukan kesilapan.

Jika pemimpin BN buat silap, Pakatan Harapan pun tak terkecuali. Pemimpin Pakatan Harapan sendiri telah beri jaminan untuk responsif kepada suara rakyat. Itu petanda bahawa mereka sedia dikritik.

Maka dengan itu kritiklah untuk mengingatkan. Tidak boleh menyokong 100 % secara membuta tuli. Nanti sejarah akan berulang bila mana penyokong yang sentiasa menyokong akan meruntuhkan parti. Ingat kisah bagaimana penyokong BN telah buta mata dan hati kerana menjadi penyokong taksub. Akhirnya BN tumbang kerana menerima sokongan yang membawa rebah.

Sebaliknya, andainya kita pe-ngundi BN dan parti sokongan kita ini telah kalah, kita perlu terimalah keputusan rakyat. Bukankah apabila kita menjadi pengundi, itu petanda bahawa kita menjunjung demokrasi? Peraturannya, yang menang akan memerintah, yang kalah perlu undur.

Kita kena move on. Tidaklah boleh meroyan dan menafsir apa yang dibuat oleh parti Pakatan Harapan itu semuanya bertujuan jahat.

Tidak boleh pula berasa kecewa, malu lalu meminggirkan diri menjilat luka kekalahan. Negara demokrasi memerlukan pembangkang yang kuat. BN adalah pembangkang yang kuat kerana punyai pengalaman memerintah selama 60 tahun.

Para pemimpin kerajaan Pakatan Harapan nampaknya masih ingat mengapa mereka dipilih rakyat. Baguslah. Mereka dilihat sedia menerima setiap teguran kerana mereka yang membawa konsep ketelusan dalam pemerintahan.

Bagaimana pun, mereka perlu juga mengehadkan keterbukaan dalam menerima pendapat. Jangan sampai jadi seperti kisah Luqman al-Hakim, anak dan keldai.

Akibat terlalu mendengar semua saranan orang sekeliling, apa jua keputusan yang dilakukan itu berubah-ubah hingga akhirnya merugikan.

Bad apple seperti analogi Eric itu adalah satu-satunya epal untuk kita semua. Kita perlu sama-sama membersihkannya untuk kita nikmati bersama.