KATA orang, berbanding dengan membeli kereta, membeli rumah untung sebab nilainya meningkat dari semasa ke semasa.

Apakah benar yang berlaku seperti apa yang dikatakan dan diyakini? Semuanya pada saya bergantung kepada masa,  tempat dan keadaan.

Percayalah, beli rumah atau kereta ada kalanya boleh untung, ada kalanya tidak balik modal.

Cuma pada kebiasaannya, kemungkinan nilai rumah naik jauh lebih besar daripada kenaikan nilai kereta, yang kalau naik pun tidak begitu tinggi dan terpulang kepada minat pembeli.

Mereka yang ada duit dan berminat tidak kisah bayar harga yang tinggi untuk kereta vintaj (bermutu tinggi dan abadi).

Sama seperti setengah orang yang sanggup membayar berjuta-juta ringgit hanya untuk sekeping gambar lama, pakaian atau perabot milik selebriti.

Balik kepada isu untung rugi dalam urusan pembelian rumah.

Pada pertengahan tahun 70-an, seorang rakan bergaji lebih kurang RM400 ingin sangat membeli sebuah rumah teres dua tingkat yang comel kira-kira 4 kilometer dari Ipoh (sekarang bandar raya), Perak, yang dijual oleh sebuah syarikat swasta dengan harga RM16,900 seunit.

Jangan terperanjat. Itu harga tahun 1976. Lagi pun rumah itu, kalau tak salah saya, berukuran 15 kaki lebar, 40 kaki panjang dan mempunyai satu ruang tamu kecil, dua bilik kecil di tingkat atas dan sebuah bilik air.

Sekarang harganya sudah hampir RM300,000 rasanya.

Tetapi itu bukan cerita yang saya mahu bawa mengenai rumah itu. Ceritanya adalah, untuk membeli rumah comel dan murah itu, rakan saya yang masih muda, baru bekerja dan bergaji kecil, terpaksa keluarkan 10 peratus harga rumah untuk bayaran muka daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja. Untuk tempoh 20 tahun dia kena bayar balik kira-kira RM90 setiap bulan.

Rumah itu dijadualkan siap dalam tempoh 18 bulan, tetapi nasib kawan saya 'baik' kerana rumah itu lambat siap. Beruntung sungguh kawan saya kerana akibat kelewatan itu syarikat itu membayar pampasan kira-kira RM1,500 kepadanya.

Sukanya kawan saya tidak terkira. Bayangkan, dia membayar muka RM1,690 dan disebabkan kelewatan itu, dia, bersama berpuluh-puluh pembeli lain, terima pampasan yang hampir sama banyak dengan kadar yang dia bayar.

Bermakna, dia cuma bayar RM190 untuk rumah itu kerana ansuran dibayar dengan duit sewa.

Tetapi itu saya anggap satu pengecualian. Dia bernasib baik kerana pemaju rumahnya berpegang kepada janji dan tanggungjawab.

Ada kalanya kita dengar bukan setakat tidak menerima pampasan, malah ramai pembeli hilang bayaran beribu ringgit di samping kena terus bayar pinjaman institusi kewangan setiap bulan untuk 20 atau 25 tahun sedangkan rumah mereka tidak siap seperti dijanjikan.

Lebih mengecewakan, ada daripada syarikat itu tutup kedai dan tidak dapat dikesan lagi. Betul atau tidak, sama ada syarikat perumahan mempunyai sebab-sebab berasas kenapa jadi begitu atau tidak, cerita sedih seperti itu kita dengar dari semasa ke semasa.

Menurut laporan terbaru, 253 projek perumahan swasta terbengkalai direkodkan di Semenanjung Malaysia sejak 2009.

Minggu lepas, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Tan Sri Noh Omar berkata, jumlah itu melibatkan 64,291 unit rumah dengan 43,538 pembeli.

Daripada jumlah itu, katanya, 31 projek berjaya dipulihkan secara berperingkat menggunakan dana kerajaan sejak 2009 dengan perbelanjaan keseluruhan RM204.8 juta,

Itu di Semenanjung Malaysia, bagaimana Sabah dan Sarawak serta yang mungkin belum dilaporkan?

Bayangkan berapa ribu pembeli tidak dapat lena kerana terpaksa terus membayar sewa rumah yang semakin meningkat setiap bulan, dan di masa sama, membayar pinjaman perumahan sedangkan impian memiliki kediaman untuk kesejahteraan masih tinggal mimpi.

Apa pun, kini pembeli rumah boleh menarik nafas lega sedikit kerana kelmarin, mahkamah tinggi telah memutuskan pemaju perumahan yang gagal menyiapkan projek mereka dalam tempoh ditetapkan perlu membayar pampasan kepada pembeli-pembeli projek mereka.

Pemaju tidak boleh lagi dapatkan sambungan tempoh penyerahan kunci. Mahkamah tinggi juga memutuskan peraturan yang membenarkan pengawal perumahan mengubah peruntukan dalam kontrak jualan sebagai bertentangan dengan undang-undang.

Memang wajar. Kelewatan pembinaan rumah bukanlah akibat bencana alam. Maka menjadi tanggungjawab moral pemaju yang gagal menyiapkan projek mengikut perjanjian jual beli untuk membayar pampasan kepada pembeli.