MINGGU lepas, saya bertemu Hasbi yang baru pertama kali mengerjakan umrah. Banyak cerita yang dibawanya. Hal kawasan Masjidilharam yang begitu luas, hal pelbagai gelagat umat dari merata dunia, hal betapa mudahnya menjamah kurma serta air zam-zam dan tidak ketinggalan juga suasana meriahnya kedai-kedai membeli-belah yang dibuka 24 jam sehari.

Dalam bercerita itu, Hasbi menceritakan kepada saya suatu peristiwa yang amat menakjubkannya. Ia bukanlah peristiwa keajaiban seperti yang banyak kita dengar daripada mereka yang pernah ke Tanah Suci itu. Sebaliknya, ia adalah insiden dua orang pak Arab yang bergaduh.

Ia terjadi di sebuah kedai yang menjual pelbagai minyak wangi di antara si penjual dan si pembeli. Entah di mana puncanya, sedang Hasbi asyik membelek minyak wangi, dia terdengar pertengkaran di antara dua orang pak Arab. Kelihatan si pembeli sedang berkata sesuatu  kepada si penjual.

Kata Hasbi, mungkin si pembeli tidak puas hati dengan kualiti minyak wangi yang ingin dibelinya sedangkan si penjual cuba menyakinkan si pembeli hingga kedua-duanya meninggikan suara. Pertengkaran kedua-duanya mengundang perhatian mereka yang lalu lalang di hadapan kedai itu.

Hasbi mengagak, pasti pergelutan akan terjadi. Lebih-lebih lagi apabila kedua-duanya saling mendekati hingga hampir hidung bertemu hidung. Namun tiba-tiba, si penjual mengucapkan salam dan selawat ‘salluna alan nabi’ kepada si pembeli.

Si pembeli turut berselawat dan kedua-duanya berpeluk-pelukan dan berlaga pipi. Si pembeli terus membayar harga minyak wangi yang sebelum ini dikritiknya dan diterima oleh si penjual dengan senyum lebar.

Hasbi kagum bagaimana pertengkaran yang gamat itu boleh tiba-tiba kendur dan hilang seperti api yang padam apabila disirami air. Begitulah budaya orang Arab. Pada zahirnya kelihatan kasar dan celupar. Tetapi, mereka boleh saling memaaf dan melupakan apabila bertukar selawat.

Andainya ia terjadi di negara ini, hampir pasti pergaduhan, pergelutan dan mungkin juga mengakibatkan kecederaan kepada kedua-dua pihak. Kerana itu, apabila sesuatu disuarakan secara terbuka, kejadian yang tidak diingini boleh berlaku di luar  jangkaan.

Orang kita lazimnya tidak sukakan konflik. Mereka akan cuba mengelaknya. Apabila melihat sesuatu hal yang tidak elok di mata, kita lebih suka mendiamkan diri atau buat-buat tak nampak. Ataupun kita lebih suka membungkam perasaan. Membiarkan perkara yang tidak baik terus berlaku. Jika menegur pun hanya secara berbisik-bisik sesama sendiri. Kalau tidak pun hanya berani bercakap lantang di belakang.

Bila kita bercakap di belakang, masalah tidak akan selesai kerana orang yang diperkatakan itu tidak dengar pun teguran yang dibuat. Kerana itu dia tidak berubah kerana teguran itu sendiri tidak sampai ke pengetahuannya. 

Namun, masyarakat kita kian berubah. Kita makin terbuka dengan arus perubahan yang berlaku di sekeliling, malah di seluruh dunia. Kita mula belajar dan terdedah kepada pendekatan keterbukaan. Tidak boleh tidak, kita dipengaruhi dengan pemikiran kritikal dan juga pertuturan kritis.

Jika sebelum ini, teguran untuk memperbetul kesilapan sesama kita jarang sekali terjadi. Kini ia mula menjadi kebiasaan. Benar… terdapat juga di kalangan kita yang sudah terlalu terbuka hingga bercakap dengan bahasa yang celupar dan kesat.

Bukan untuk menegur, tetapi untuk membelasah cukup-cukup sesuatu kesilapan itu.

Dalam pada itu, kita mula terbiasa dengan cara menegur secara terbuka, tepat, lantang tetapi berhemah. Ia bisa terjadi secara informal dalam bentuk pertengkaran atau bertekak. Bagaimana pun, cara yang bersifat formal serta tertib berlaku dalam format berforum, berwacana, berdebat mahupun berdialog.

Masyarakat yang ingin matang dalam menangani perbezaan pendapat perlulah menyuburkan interaksi sebegini. Ia sihat kerana perbezaan lazimnya menimbulkan pergeseran. Pergeseran pula melahirkan tenaga. Dan, tenaga itulah yang jika dipupuk dengan baik, ia akan melahirkan suatu pandangan yang akhirnya membina masyarakat.

Mustahil, perbezaan pendapat yang diadakan dalam bentuk dan suasana terkawal yang boleh disaksikan oleh jutaan pasang mata boleh mengakibatkan kerosakan dan rusuhan. 

Mereka yang terlibat itu sendiri akan mendapat malu apabila berkelakuan barbarik sebegitu. Yang menganjur pun tentu sudah mengambilkira risiko yang bakal terjadi dan mengawal suasana agar yang panas tidak jadi berapi.