Membaca nukilan terbaru Sasterawan Negara, A Samad Said bertajuk Bersih, Bersih ... Kasih, Kasih! mengingatkan saya perkataan ini simbol amat menakutkan pemimpin-pemimpin kerajaan dan jentera-jentera yang digunakan untuk menekan serta menakutkan rakyat.

Bersih 2.0 melambangkan tuntutan pilihan raya yang bersih dan adil merupakan perkataan sangat dibenci kalangan pemimpin-pemimpin negara sehingga sesiapa memakai baju kuning bersimbolkan perkataan itu ditangkap dan sehingga kini masih lagi ditangkap walaupun perhimpunan Bersih 2.0 telah berakhir seminggu lepas.

Saya percaya yang menakutkan mereka bukan simbol itu, tetapi lapan perkara yang dituntut oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil, iaitu;

Bersihkan senarai undi, mereformasi undi pos, guna dakwat kekal, akses media bebas dan adil, masa berkempen minimum 21 hari, kukuhkan institusi awam, hentikan rasuah dan hentikan politik kotor.

Ia seperti dinukilankan oleh Pak Samad dalam puisinya itu;

“Kelompok kuasawan tertentu itu bersungguh-sungguh menghalang, menghadang, mengekang dan memalang upacara penyampaian Memo Bersih.

“Hanya Tig saja tampaknya tidak henti-henti mendecipkan—menceritakan—tentang bagaimana ribuan manusia yang disengkang datang ke tempat perhimpunan itu.

“Gas pemedih mata dan pancutan air menyeksa menyambut aliran manusia. Kelompok kuasawan terpilih benci mendengar lirik senandung “Bersih” dinyanyikan seharmoninya.” Penjelasan dapat dikatakan, pemimpin-pemimpin kerajaan sememangnya takut dengan tuntutan-tuntutan bersih ini kerana mereka telah bergelumang dengan kekotoran pilihan raya sejak berabad lamanya.

Sehingga kini, tidak ada satu usaha dilunaskan demi melaksanakan tuntutan-tuntutan tersebut; sebaliknya apa dilakukan ialah terus dengan propaganda jahat terhadap Bersih 2.0 untuk menolak tuntutan-tuntutan tersebut daripada dilaksanakan.

Namun ketika pemimpin-pemimpin ini ketakutan, rakyat menjadi mangsa hilang ketakutan mereka kepada pemimpin-pemimpin yang kotor ini. Ketakutan pemimpin-pemimpin ini dengan bertindak tidak rasional terhadap Bersih dan lapan tuntutan dikemukakan, membuka mata rakyat untuk menuntut pelaksanaan tuntutan tersebut.

Semua perkara ini tidak mungkin dicapai dalam sekelip mata sekiranya pemimpin-pemimpin ini bertindak secara tidak rasional, tidak menutup Kuala Lumpur dengan sekatan-sekatan jalan raya di seluruh jalan utama sehinggakan Kuala Lumpur lengang dari kenderaan. Ia juga tidak mungkin berlaku jika polis dan FRU bertindak menembak peluru gas pemedih mata secara terus dan tidak menuruti prosedur kepada rakyat yang berhimpun sehingga mencederakan ramai dan mengakibatkan kemalangan jiwa Arwah Baharuddin Ahmad!

Kejayaan untuk menyedarkan rakyat betapa kotornya pilihan raya tidak akan dicapai sekiranya pemimpin-pemimpin ini tidak mengambil tindakan terhadap pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan yang buat tuntutan itu.

Tidak ramai rakyat akan menyedari hak-hak mereka dalam pilihan raya sekiranya pemimpin-pemimpin ini tidak terlalu takut kepada warna kuning yang mempunyai simbol Bersih 2.0. Seperti puisi Pak Samad;

“Senja itu masyarakat hewan berkumpul lagi untuk menilai dan menafsir tindakan manusia dalam Peristiwa 9 Julai itu.

“Merjah tidak faham mengapa kelompok kuasawan “terpilih” begitu cemburu terhadap upaya memperbaik iklim demokrasi. Demokrasi rupa-rupanya ingin dikacip kepaknya agar tidak dapat terbang bebas.

“Sebaik khalayak hewan penuh, Merjah pun bersyarah: “Hari ini kita belajar tentang kemurnian gerakan Bersih.”

Kini kebangkitan untuk pilihan raya yang bersih dan adil tidak lagi boleh disekat-sekat, ia telah bersemadi di sanubari rakyat walaupun ramai tidak menyertai perhimpunan aman Bersih 2.0. Sambutan kuning semasa lawatan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di United Kingdom jelas membuktikan, kerajaan tidak punya pilihan lain kecuali laksanakan segala tuntutan Bersih 2.0. Ayuh, maju terus!