SEORANG yang mengaku dirinya Datuk Abdul Rahman Mohd Nor secara terang-terang menegaskan bahawa beliau akan melawan PM DS Najib Razak dalam PRU akan datang di Pekan, Pahang.

Katanya, dia anak Pekan, berusia 69, dan beliau begitu kecewa kerana Najib telah mengaibkan rakyat dan negara atas cetusan skandal 1MDB dan yang berkaitan dengannya.

Cabaran ini timbul secara tiba-tiba. Luar biasa sekali, apalagi beliau adalah seorang yang pernah bertugas sebagai Timbalan Ketua

Setiausaha Kementerian Pengangkutan dan pernah membantu Allahyarham Tun Razak selama tiga minggu sebelum  beliau meninggal awal 1976. Ketika itu, Najib sama-sama berada di London, katanya.

Tidak perlu kita merujuk kepada pakar jiwa atau psikologi, tetapi memadai untuk kita membuat kesimpulan bahawa apa yang beliau lakukan itu adalah manifestasi dari rasa tidak puas hati yang meluas terhadap skandal itu.

Tindakan undang-undang di AS, Singapura, Switzerland dan tempat-tempat lain adalah sepadan dengan apa yang Datuk ini sifatkan sebagai mengaibkan.

Sebaliknya, sebuah akhbar aliran utama memenuhi muka depannya dengan gambar pampang yang menunjukkan Najib bersama Jack Ma, tauke firma Ali Baba dari China, sedang hendak mengetuk gendang tarian singa. Ia membawa berita bahawa

Malaysia akan menikmati durian runtuh sehingga tahun 2025: nilai perdagangan, RM65 bilion; perniagaan kecil dan sederhana membuka 60,000 pekerjaan; 10,000 firma internet di tengah-tengah Kuala Lumpur; dan 10,000 profesional di Bandar Malaysia (kini TUDM Sungai Besi).

Memandangkan orang Malaysia kini sudah berpendidikan baik dan mempunyai info yang terkini, mereka cenderung mengatakan segalanya itu ialah oleh-oleh pilihan raya yang mesti diadakan sebelum Ogos 2018.

Sesiapa pun tidak boleh disalahkan jika membuat andaian begitu sebab oleh-oleh begitu kerap berlaku dalam sejarah pilihan raya sejak 1955. Begitu kerapnya berlaku sehingga ia tidak menjadi isu lagi, malah boleh diagakkan.

Tidak berapa lama dulu saya menulis dalam ruangan ini tentang betapa terbatasnya orang kampung mendapat info kerana mereka rata-rata hanya terdedah kepada TV dan radio percuma, tentunya milik kerajaan, baik secara langsung atau tidak.

Berpuluh saluran di Astro tidak didapati kerana mereka, atau kebanyakan daripada mereka, tidak berlanggan. Akhbar-akhbar harian pun kurang dibeli.

Harga lebih seringgit satu naskhah tidak menggalakkan mereka membelinya setiap hari.

Jika hanya membaca akhbar aliran utama, tentu sekali infonya tidak lengkap, tidak bulat. Info yang tidak lengkap tidak membolehkan mereka membuat kesimpulan yang baik.

Ciri-ciri inilah yang menghantui negara-negara dunia ketiga yang diertikan sebagai negara-negara kurang maju.

Ini bukan sesuatu yang baik memandangkan kita sudah lama menggendangkan bahawa Malaysia akan menjadi negara maju, masuk kategori dunia pertama menjelang 2020 tidak sampai tiga tahun lagi.

Di samping itu, MP Pandan Rafizi Ramli, dalam seriau hendak masuk penjara, terus dengan pendiriannya mencabar kerajaan dan pemimpin BN.

Dengan lantang beliau mengecam Najib kerana berbelanja paling banyak hasil Petronas berbanding dengan PM-PM sebelumnya. 1MDB diulanginya. Ia memalukan rakyat dan negara, kerana gara-gara 1MDB dibicarakannya di Singapura, Switzerland, AS dan lain-lain.

Segalanya itu menyebabkan Malaysia diumpamakan sebuah kleptokrasi yang diambil kepentingan oleh kleptokrat seperti yang dikatakan oleh peguam negara AS.

Secara sinis, Rafizi mengatakan Najib amat beruntung kerana beliau adalah satu-satunya

PM dunia yang mendapat derma peribadi RM2.6 bilion. Berbalik kepada pampangan muka depan akhbar yang disebutkan di atas, rupa Jack Ma agak lain daripada orang Cina lain.

Mungkin kerana kelainan itu beliau menjadi seorang peniaga luar biasa, lebih luar biasa lagi mengenangkan negaranya, China, masih lagi sebuah negara komunis yang berpenduduk paling ramai di dunia.

Beliau juga orang Cina di tanah besar China yang pertama memakai nama Jack, nama Inggeris yang sangat popular di England dan AS. Ia nama pemasaran: ringkas dan mudah disebut dan diingati. Jack Ma ialah pakar pemasaran, justeru kecenderungan begitu bukanlah mengejutkan.

Nama Ali Baba untuk firmanya juga satu gimik pemasaran. Siapa tidak tahu Ali Baba dalam kisah Seribu Satu Malam.

Maka ia paling senang dipromosikan. Cuma apa yang datang ke minda saya ialah filem P Ramlee, Ali Baba Bujang Lapok, iaitu yang terbaik dalam siri Bujang Lapoknya.

Ia memaparkan komedi berteladan tinggi pada Ali Baba dan pengajaran hodoh pada abangnya, Kassim Baba. Maka dibimbangkan kalau-kalau kesan kehodohan Kassim itu yang ditinggali kelak.

Untuk Abdul Rahman, keberaniannya adalah haknya. Ini demokrasi. Dalam kalangan ahli kitab, kisah Nabi Daud (bakal Raja untuk Bani Israel) menewaskan gergasi Goliath sering disebut-sebut. Mungkin itu yang menjadi ilhamnya.