PERLANTIKAN Dr Maszlee Malik sebagai Presiden Univeriti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) baru-baru ini mendapat reaksi negatif memandangkan beliau sebagai Menteri Pendidikan pernah berjanji akan memastikan universiti tidak disalah guna untuk kepentingan politik, termasuk oleh dirinya.

Walaupun saya faham, saya hargai kritikan yang penting ini dan saya ingin mengambil pendirian yang berbeza. Saya akan mengemukakan empat sebab mengapa saya fikir kita harus membiarkan Maszlee menerima pelantikan sebagai presiden baharu UIAM oleh Sultan Pahang.

Hujah saya yang pertama adalah keinginan untuk perubahan. Dalam buku bertajuk "The Art of War", penulis berkata, jika anda membunuh beberapa tentera di hadapan tentera yang lain, anda pasti akan melihat perubahan segera dan kesetiaan total untuk tempoh yang diperlukan bagi memenangi pertempuran.

Rakyat Malaysia perlu faham bahawa perubahan dalam negara adalah serupa dengan perubahan dalam keluarga kita. Ibu bapa akan menyedari bahawa tamparan di sini mahupun di sana boleh membawa perubahan pantas apabila kanak-kanak masih muda, tetapi apabila mereka mencapai usia remaja, kaedah yang lebih bijak diperlukan.

Keghairahan terhadap Malaysia Baharu telah hilang menyebabkan ramai kecewa kerana perubahan itu lambat datang. Walau bagaimanapun, bagi saya perubahan telah datang dan akan datang pada hari-hari akan datang - tetapi kita mesti sabar dan memahami.

Ini tidak bermakna bahawa kita berkata, "Apa pun akan jadi,". Kita mesti pantau perubahan halus dan yang paling penting, memantau sikap kepimpinan yang dipilih. Bukan idea yang baik untuk mengkritik royalti atau menghilangkan Majlis Amanah Rakyat (Mara), atau membuka Universiti Teknologi Mara (UiTM) sekarang. Sebaliknya, kita harus memasang kepimpinan baru, mungkin kepelbagaian kaum, dan membawa perubahan satu dekad atau lebih. Maszlee dan kerajaan PH bersedia untuk melakukan perubahan dalam universiti itu sudah mencukupi.

Kedua, kita akan menyaksikan pertempuran hebat untuk pemikiran Melayu-Muslim, dan ia mesti bermula di sebuah universiti. Dahulu telah ada seorang menteri seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi presiden UIAM. Anwar berada di sana kerana pandangannya bahawa orang Melayu perlu meninggalkan minda kaum dan mengamalkan minda Islam yang sepatutnya menjadi lebih universal.

Visi Anwar mengenai Malaysia yang lebih liberal dan progresif mungkin sukar dicapai dalam menghadapi konservatisme ustaz yang kuat dalam Pas dan retorik kaum Umno. Orang Melayu mesti berubah, kalau tidak negara akan musnah. Islam adalah pilihan, tetapi Islam yang mempunyai pandangan universal dan global.

Maszlee boleh dikatakan sebagai "kemunculan kedua" semangat apa yang Anwar ada dan pada tahap tertentu, yang Dr Mahathir Mohamad bayangkan.

Orang bukan Melayu mesti faham bahawa pertempuran untuk Malaysia bukan sahaja terletak dalam bidang ekonomi tetapi juga di dalam pemikiran orang Melayu-Muslim. Dengan ‘perkahwinan’ antara Umno dan Pas, Malaysia akan digerakkan oleh kekuatan politik Melayu-Muslim yang konservatif disokong oleh masyarakat Melayu yang jahil, golongan akedemi kelas menengah yang tidak mempunyai pandangan kritis tentang agama.

Satu-satunya senjata PH perlu memerangi ekstremisme Islam arus perdana adalah melakukan pembaharuan dalam UIAM dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim). Selama 20 tahun, UIAM telah menjadi ‘Umno’, para akademiknya hanya menghitung markah jurnal untuk promosi. Para profesor tidak memperjuangkan perubahan dalam pemikiran umat Islam Malaysia, berdasarkan isu-isu yang terus muncul.

Butang reset perlu ditekan terhadap budaya akademik dan tanggungjawab UIAM untuk mengetuai perjuangan melawan ekstremisme Islam arus perdana. Maszlee telah berada lingkaran ini dan telah menunjukkan dirinya sebagai akademik sebenar.

Ketiganya, tanpa menghiraukan siapa presiden atau naib canselor di mana-mana universiti, persaudaraan profesional adalah perkara penting untuk mengukuhkan sesuatu institusi. Saya selalu memberikan satu nasihat ringkas kepada calon akademik muda: untuk menjadi akademik yang sebenar, jangan memberikan kesetiaan anda kepada institusi; Sebaliknya, berikan kepada pengetahuan, idea dan hati nurani yang datang dengan kedua-dua mereka.

Profesor di universiti-universiti Malaysia memberikan kesetiaan penuh kepada institusi supaya mereka akan dianugerahkan gelaran. Para profesor sebenarnya perlu keluar kepada masyarakat dan mengubah masyarakat dengan menjadikan pemikiran dan sikap mereka dikenali ramai. Biasanya orang biasa seperti ini akan dipilih sebagai wakil rakyat dan mungkin tidak keterlaluan sebagai perdana menteri.

Buku-buku dan artikel-artikel media, serta forum-forum di forum dan wacana untuk memberi pencerahan kepada orang awam adalah satu arahan pada hari ini. Pada masa kini, jika saya dijemput untuk bercakap di sebuah universiti awam, hanya segelintir ahli akademik dan pelajar pasca siswazah yang datang. Begitu juga dengan persidangan dan seminar. Jawatankuasa penganjur tidak peduli siapa yang datang asalkan mereka dapat mengumpulkan beratus-ratus kertas dan yuran.

Universiti-universiti awam yang dibiayai seperti UIAM hanyalah seperti gajah besar berlemak yang terus diberi makan tanpa memberikan output bermakna kepada masyarakat. Maszlee berada dalam kedudukan terbaik untuk menyusun semula bukan sahaja KPI profesor tetapi juga langkah MyRA yang tidak masuk akal untuk ranking universiti.

45 buku saya, beratus-ratus artikel ensiklopedia dan beratus-ratus tulisan media hanya boleh digariskan di bawah "penerbitan lain". Ketiga jenis penulisan yang mengubah dunia Barat kini ditolak ke pinggir untuk dijadikan jurnal Scopus yang terus menghasilkan graduan PhD yang berpikiran sempit. Para profesor yang tidak mempunyi sikap ambil peduli akan menghasilkan graduan yang berpikiran sempit, menghantar negara ini kembali ke Zaman Batu. Sebuah universiti harus menjadi suar perubahan bagi masyarakat, bukan sebuah kilang untuk menghasilkan pekerja.

Keempat, berkenaan dengan tuntutan campur tangan politik, ada jawapan yang mudah. Selagi universiti awam dibiayai oleh wang orang ramai melalui cukai, ada yang lebih baik sebagai "gangguan politik". Akademi di universiti awam tidak boleh berfikir bahawa mereka beroperasi dalam satu ruang tertutup. Wakil-wakil yang dipilih berada di sana untuk memastikan orang awam mempercayai universiti untuk melakukan yang terbaik untuk rakyat, bukan ego dan kepentingan diri akademik.

Orang ramai tidak akan membiayai akademik "projek haiwan kesayangan" hanya kerana mereka seperti "suka" hadir ke persidangan dan membeli kereta baru. Intinya adalah bahawa ahli politik yang dipilih mesti memastikan orang ramai mendapat nilai wang dari gaji akademik. Apa yang menjijikkan adalah ahli-ahli politik melantik pemimpin-pemimpin biasa-biasa saja di universiti.

Saya bersetuju dengan Pergerakan Tenaga Akademik Malaysia (Gerak) bahawa perlu ada jawatankuasa bebas untuk memfailkan calon untuk menjadi profesor dan naib canselor. Menteri pendidikan boleh menjadi satu suara dalam jawatankuasa ini, tetapi bukan suara yang mempengaruhi.

Di akhir pandangan ini, saya ingin meminta warganegara kita untuk bersabar dan mempercayai Maszlee untuk memimpin pertempuran minda Melayu-Muslim selama beberapa tahun. Marilah kita lihat bagaimana dia melakukan. Jika dia tidak dapat buat apa yang sepatutnya, saya sendiri akan menjadi yang pertama memberitahunya.

NOTA: Tajuddin Rasdi adalah profesor senibina Islam di Universiti UCSI. Tulisan ini dipetik melalui ruangan pendapat di Free Malaysia Today.