1. KLEPTOKRASI adalah jenayah. Demikian juga amalan nepotisme dan kronisme. Ia adalah mungkar yang wajib dicegah dan Pas sentiasa melaksanakan tanggungjawab itu sejak awal penubuhannya, merentasi semua zaman pemerintahan BN termasuklah zaman pemerintahan Tun Dr Mahathir Mohamad.

2. PAS bukan sahaja mahu agar tidak wujud lagi pemimpin yang melakukan mungkar itu, bahkan Pas mahu agar ruang dan peluang melakukan jenayah itu juga tertutup rapat; kerana itu Pas menyeru kepada perubahan sistem.

3. Pendirian Pas tegas bahawa isu hutang dan aliran wang 1MDB ini adalah suatu yang mesti disiasat secara telus dan menyeluruh bagi mengenal pasti dan mengesahkan wujud salah laku yang didakwa, justeru itu dapatlah dihukum semua individu atau pihak yang disabit salah.

4. Tanpa menafikan pentingnya peranan SPRM, Jabatan Audit Negara, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) dan PDRM serta BNM, namun mesti diakui juga bahawa badan ini mempunyai keterbatasan bidang kuasa dalam sistem negara kita. Dalam masa yang sama, ketegasan kita tidak perlu mengundang campur tangan asing dalam menangani isu ini.

5. Oleh sebab itu, Pas konsisten menggesa dan mendesak penubuhan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat isu ini secara bebas dan berwibawa untuk memastikan jika terdapat sebarang salah laku atau penyelewengan, maka pesalahnya mestilah dijatuhi hukum sewajarnya.

6. Siasatan suatu perkara. Pun begitu, isu ini sendiri sudah pun menyebabkan kepentingan negara dan rakyat terancam. Usaha bagi menyelamatkan kepentingan terancam ini adalah keutamaan yang mesti didahulukan dan semua pihak mesti terlibat; bukannya mengambil kesempatan bagi meraih kepentingan peribadi atau politik parti masing-masing.

7. Hutang 1MDB ini mesti diselesaikan dengan cepat dan wajar. Sekiranya tidak, negara dan rakyat berterusan menanggung beban ini tanpa peduli lagi parti atau pemimpin mana yang sedang berkuasa nanti.

8. Pelan Rasionalisasi 1MDB, meskipun berdepan dengan pelbagai kritikan, sekurang-kurangnya itulah pelan yang ada dan sedang berjalan bagi mengawal kerosakan yang telah berlaku. Pelan penyelesaian ini wajar diberi peluang untuk dijayakan tanpa sebarang campur tangan politik.

9. Tanggungjawab semua bagi memastikan perancangan dan pelaksanaan pelan ini sentiasa ditambahbaikkan melalui kuasa semak dan imbang yang kita miliki.

10. Inilah cara Pas dan Pas berasa bahawa ia adalah lebih selamat untuk semua; negara dan rakyat. Berterusan menyalahkan pihak lain tidak dapat menyelesaikan masalah. Inilah jua yang telah dipertegas oleh Datuk  Seri Abdul Hadi Awang selaku Presiden Pas dan Timbalannya, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

* NASRUDIN HASSAN, Ketua Penerangan Pas Pusat

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TAHUKAH anda, setiap rakyat Malaysia membuang sampah secara puratanya sebanyak 0.8kg setiap hari? Negara kita menghasilkan lebih kurang 15,000 tan sampah setiap hari. Jika kesemua sampah ini dikumpulkan, sampah-sampah ini cukup untuk memenuhi Menara Berkembar Kuala Lumpur dalam jangka masa 9.5 hari!
  • PILIHAN Raya Umum ke-14 pasti sahaja semakin hampir. Debarannya kian terasa. Ia sememangnya menjadi detik yang dinanti saban 5 tahun sekali bagi rakyat melakukan perubahan secara total.
  • SEMALAM Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah menulis satu tweet berkenaan cadangan Presiden Amerika Syarikat, Donald J Trump, untuk mengalih kedutaan AS dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis yang akan diiktiraf sebagai ibu negara Israel.
  • SEKARANG ini berlangsung Perhimpunan Agung Umno (PAU) ke-71 di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) bermula 5 hingga 9 Disember ini. Asasnya, Umno bukanlah sekadar parti biasa. Perjuangan Umno adalah perjuangan kepada rakyat. Umno bertahan sehingga 71 tahun di persada politik Malaysia kerana bertindak sebagai penjaga dan pelindung kepada bangsa Melayu. Ideologi yang mendasari kepentingan orang Melayu, agama Islam dan Raja-raja Melayu yang konsisten serta tidak berubah semenjak awal penubuhan.
  • KECELAKAAN besar menimpa seluruh umat Islam apabila Presiden Amerika Syarikat (AS) Donald Trump bakal mengumumkan peralihan kedutaan AS di Israel dari Tel Aviv ke Baitulmaqdis.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.