|
PENDAPAT
PENDAPAT
TUN Dr Mahathir mencadangkan umur pengundi diturunkan dari 21 ke 18 tahun. Banyak yang tertanya-tanya, mencebik dan menaruh syak wasangka. Banyak lagi soalan dan kritikan yang melihat seolah-olah anak muda yang umurnya 18 tahun ini tidak layak sungguh mengambil bahagian dalam sistem demokrasi negara.
 • SABAN tahun, kedatangan satu Syawal pastinya mengundang seribu satu kegembiraan kepada umat Islam. Setelah berjuang melawan hawa nafsu selama sebulan Ramadan, pastinya kedatangan Syawal membangkitkan nostalgia dan warisan yang dilakukan oleh masyakat terdahulu.
 • KEPUTUSAN Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad membatalkan rancangan pembinaan perkhidmatan Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur - Singapura (HSR) merupakan satu keputusan yang tepat dan menunjukkan iltizam kerajaan untuk mengurangkan beban defisit negara.
 • PASCA 9 Mei juga memerlukan satu sejarah baharu, bukan hanya harapan baharu. Pengalaman saya menyaksikan pelbagai cemuhan dan penghinaan selama ini – terutama sekali melalui media sosial – apabila menampilkan mengenai sejarah ‘baharu’ Pulau Pinang sebelum 1786.
 • PERTEMUAN bersejarah antara Donald Trump dan Kim Jong-Un pastinya membuka lembaran baharu bagi dinamik politik di Asia Timur. Pertembungan ‘pembuat kesepakatan’ (deal maker) dan broker kuasa ini menjurus kepada soal nuklear dan damai-perang Korea yang selama ini dalam status tergantung sejak tahun 1953.
 • SIASATAN ke atas Datuk Seri Najib Tun Razak berhubung skandal pengalihan dana awam melalui 1MDB sedang berlangsung. Sepanjang tempoh ini rakyat dihidangkan dengan laporan-laporan media yang bersumberkan daripada siasatan polis, kenyataan Menteri Kewangan dan sekali-sekala muncul juga jawapan balas daripada Najib.
 • SEBULAN telah berlalu selepas tarikh yang tercatat dalam sejarah Malaysia apabila berlakunya perubahan Kerajaan Persekutuan pasca PRU14. Proses peralihan kuasa yang aman dan lancar, sehingga Setiausaha Agung PBB, Antonio Guterres dalam kenyataannya mengucapkan tahniah kepada Malaysia
 • UMUM memperakui bahawa PRU14 satu episod amat bersejarah di dalam lipatan sejarah negara. Siapa di antara kita dapat menduga bahawa Pakatan Harapan akan meraih kejayaan begitu gemilang dan cemerlang sekali.
 • TIDAK sampai 24 jam sejak dilancarkan, Tabung Harapan Malaysia (THM) telah berjaya mengutip lebih RM7 juta. Selepas 10 hari, angka kutipan terus bertambah mencecah lebih RM50 juta.
 • KEPUTUSAN PRU14 memberi satu paksi pemerintahan yang baharu apabila berlaku perubahan kuasa kepada Pakatan Harapan. Kini, sebagai kerajaan baharu pelbagai janji dalam manifesto perlu dilaksanakan dalam masa 100 hari seperti telah diumumkan.
 • SELEPAS lebih 30 hari PRU14 berlalu, gosip-gosip politik kian reda. Rakyat juga kian kurang kekok dengan suasana politik baru ini. Ramai di kalangan penyokong Pakatan Harapan menyatakan inilah kerajaan mereka, menggambarkan kononnya kerajaan yang selama ini memerintah adalah kerajaan pro-Melayu dan Bumiputera
 • MEMETIK kata-kata Paulo Freire dalam bukunya, Pedagogy of the Oppressed, “pendidikan dan budaya intelektual adalah instrumen bagi memecahkan kebisuan masyarakat”. Demikianlah peranan intelektual memberikan kritikan secara bebas yang mampu membuka pemikiran masyarakat konvensional (lama) terhadap isu politik.
 • KITA sering melihat kempen 'let’s go green' atau kitar semula dan pelbagai lagi kempen yang mendorong ke arah membudayakan amalan hijau dalam kehidupan harian. Pernahkah kita kita terfikir, mengapa?
 • TANGGAL 24 Jun bakal menandakan sejarah baharu dalam politik Turki dan menjanjikan banyak kejutan, khususnya kepada pemerhati politik dan rakyat Turki. Iklim politik Turki tidak pernah sejuk daripada kehangatan dan sensasi seperti ancaman kudeta, serangan terorisme, referendum rakyat dan yang terkini - pilihan raya awal.
 • SAYA tertarik dengan kenyataan Tun Mahathir Mohamad yang dibuat oleh beliau pada 8 Jun yang lepas, yang mengatakan kenapa beliau kembali bertanding ke arena politik dan mengambilalih pucuk kepimpinan negara. Beliau melihat bencana yang telah menimpa Malaysia dan berasakan wajib memperbaikinya walaupun beliau memang tidak pernah mahu kembali setelah bersara dahulunya.
 • SESUATU yang menarik untuk diperhati dan ditelitikan daripada sebelum dan selepas PRU14 ini ialah rakyat menjadi pakar ekonomi negara. Daripada pak guard pangsapuri, pembuat roti canai sehingga kepada eksekutif syarikat yang tidak begitu berminat dengan ekonomi negara sebelum ini telah menjadi kritikal tentangnya.
 • PERALIHAN kuasa dalam pemerintahan negara memberi seribu satu cabaran baharu yang perlu dihadapi selain daripada menunaikan janji manifesto PRU14. Dalam menghadapi cabaran tersebut kerajaan memberi penekanan kepada tadbir urus yang berpaksi kepada perundangan atau the rules of laws (RoL).
 • SAYA memulakan penulisan rencana ini dengan menyentuh cetusan gelombang norma-norma baru (new norms) yang dilihat begitu trendy sejak kebelakangan ini, terutama selepas PRU14. Norma baru pertama yang ingin saya cuit ialah mengenai keberanian rakyat sebagai pengundi melepaskan diri mereka dari ikatan politik kepartian.
 • TAN Guan Han tahu betapa pentingnya untuk mengetengahkan namanya di luar sana. Beliau merupakan pengasas Sonicon Construction, sebuah syarikat pembinaan yang menawarkan perkhidmatan pemotongan teras konkrit. Ia merupakan bidang yang sangat khusus dan pemasaran mulut-ke-mulut tidak mampu untuk menarik masuk projek-projek baru dengan banyak.
 • PADA 1968, Majlis Raja-Raja telah berkenan untuk menubuhkan badan bagi menggembleng usaha pembangunan dan kemajuan umat Islam di Malaysia, selaras dengan kedudukannya sebagai agama Persekutuan.
 • PELBAGAI idea dan isu negara kini bebas mengalir di media sosial, fenomena baharu yang perlu diraikan secara berhemah.
 • PADA hari pertama pelaksanaan sifar GST semalam, saya mendapat dua kiriman gambar resit yang menunjukkan harga makanan tidak turun malah naik apabila GST ditiadakan.
 • TAHNIAH kepada rakyat Malaysia yang berani membuat perubahan. Kejayaan menjatuhkan Barisan Nasional adalah kejayaan seluruh pengundi yang mengundi pembangkang khususnya Pakatan Harapan. Tahniah juga perlu diberi kepada Warisan pimpinan Shafie Afdal dan Pas pimpinan Hadi Awang yang berjaya menyingkir BN di Sabah, Terengganu dan Kelantan.
 • TANPA kita sedar, Ramadan semakin cepat berlalu meninggalkan kita. Antara hikmah yang mungkin tanpa kita sedari di sebalik pelaksanaan ibadah puasa itu sendiri dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan. Manifestasi pelbagai aktiviti kebersamaan yang dilakukan oleh ahli keluarga di sepanjang bulan pesta ibadah ini semestinya menjadikan momen yang indah buat seisi keluarga.
 • KEPUTUSAN PRU14 bagi kerusi-kerusi Parlimen menunjukkan bahawa rakyat bersama dengan Pakatan Harapan dan sekutunya, mengundi 10 janji 100 hari Buku Harapan yang antaranya adalah menghapuskan GST dan menyiasat skandal kewangan 1MDB.
 • PERDANA Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad telah mendedahkan kisah mengejutkan di sebalik penamatan perkhidmatan Peguam Negara sebelum ini, Tan Sri Abdul Gani Patail. Sama seperti yang dilaporkan hampir 3 tahun lepas oleh laman web Sarawak Report, Abdul Gani sebenarnya diberhentikan dari memegang jawatan Peguam Negara kerana tindakannya yang mahu memulakan pendakwaan terhadap Perdana Menteri ketika itu.
 • REVOLUSI perindustrian bermula di Great Britain. Kebanyakan inovasi teknologi awal berasal dari British. Perkembangan perdagangan dan kebangkitan perniagaan merupakan penyebab utama berlakunya revolusi perindustrian.
 • SEPERTI yang kita semua maklum, Tun Dr Mahathir telah pun mengumumkan senarai Kabinet yang mengandungi 13 buah Kementerian. Namun, masih menjadi tanda soal tentang siapa yang akan mengepalai Kementerian Belia dan Sukan (KBS).
 • PENDEDAHAN demi pendedahan mengenai skandal-skandal yang memalitkan para pemimpin Umno telah dilakukan oleh rejim Kerajaan Malaysia yang baharu, dengan mendedahkan pelbagai skandal rasuah, ketirisan kewangan dan pentadbiran yang melibatkan rejim kerajaan Barisan Nasional sebelum ini.
 • 1 JUN ini GST akan ditetapkan pada kadar 0%. Dalam erti kata lain seiring dengan janji kerajaan Pakatan Harapan untuk menghapuskan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) seperti yang termaktub dalam manifesto.
 • TIADA siapa yang menduga Umno/BN pimpinan Datuk Seri Najib akan tumbang pada PRU14 9 Mei lalu. Bukan saja tumbang, tapi tersungkur dengan teruknya. Ini bukan saja tsunami Melayu, lebih tepat jika dikatakan kebangkitan rakyat. Namun dalam semarak kebangkitan rakyat itu, peranan ulama tidak kelihatan atau tidak menonjol?
 • UMAT Islam ketika ini sedang menghadapi madrasah Ramadan, dan setiap kali tiba Ramadan akan berlaku pembaziran makanan. Setiap tahun kita diingatkan mengenai perkara ini, namun ia masih berterusan. Seharusnya madrasah Ramadan menjadi masa yang sangat sesuai untuk melakukan perubahan dan mendidik diri.
 • BAGAI sebuah drama HBO, kita baru sahaja menyaksikan kejayaan seorang pemimpin veteran yang sudah lama bersara kembali ke tampuk kuasa dengan mengalahkan anak didiknya demi menyelamatkan anak bangsa dan negara.
 • SUDAH hampir dua minggu Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) meninggalkan kita. Namun dalam menyemarakkan Ramadan dengan aktiviti berpuasa dan beribadah, cakap-cakap seputar isu-isu PRU14 masih belum lekang dari mulut rakyat Malaysia.
 • SEORANG remaja yang menyebabkan kebakaran hutan besar di Columbia River Gorge, Oregon, Amerika diarahkan membayar pampasan AS$37 juta (RM147 juta) yang mungkin akan mengambil masa sekurang-kurangnya sedekad untuk diselesaikan menggunakan pelan pembayaran.
 • MESEJ rakyat dalam PRU14 sememangnya jelas. Bukan sahaja rakyat, ahli Umno sendiri menolak sikap angkuh pemimpin, sindrom penafian, dan ‘kecacatan langkah’ pemimpin dalam menangani isu-isu besar terutama yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat.
 • BAGI pejuang demokrasi sudah tentu mereka mengenali sosok bernama Indra Gandhi. Beliau bukan saja tercatat sebagai negarawan malah Indra merupakan satu-satunya Perdana Menteri Wanita dalam sejarah pentadbiran negara India. Beliau menjadi idola oleh rakyat India.
 • SEMASA Astro Awani menemu bual Datuk Seri Anwar Ibrahim di kediamannya di Segambut Dalam, Anwar ada menyebut tentang puisi W. S. Rendra bertajuk Rajawali. Tetapi beliau lupa memetik beberapa bait yang penting untuk diutarakan. Bagi penulis Anwar adalah Rajawali.
 • ROH Ramadan 1439H yang menemui umat Islam di seluruh dunia kini akan meninggalkan segala cerita-cerita naratif yang bersifat perkauman, prejudis dan ‘politics of fears’ pada PRU14 baru-baru ini...
 • PADA 25 April yang lalu, bermulalah episod kehidupan seorang penganggur buat seorang mantan profesor madya di Jabatan Sains Politik, Universiti Islam Antarabangsa (UIA).
 • KEKALAHAN Barisan Nasional (BN) yang memerintah negara selama lebih 60 tahun telah mengejutkan dunia, terutamanya para saintis politik yang melabel Malaysia sebagai separa demokrasi atau facade democracy.
 • TUGAS seorang guru bukanlah mudah dan tidak mampu dilakukan oleh semua orang. Kerjaya guru kini menjadi antara pekerjaan yang semakin mencabar. Pelajar sudah berani bertindak melangkaui batasan di mana kita tidak terfikir untuk melakukan sedemikian suatu masa dahulu.
 • LEBIH seminggu PRU14 telah menempa sejarah. Fenomena yang mencipta kejutan, kegelisahan dan keresahan parti-parti politik dan rakyat di negara ini untuk memilih kerajaan yang disenangi dan diyakini dapat mencipta ketelusan pentadbiran dan kemakmuran rakyat.
 • ALLAHYARHAM Datuk Onn Jaafar pernah mencadangkan agar keahlian Umno dibuka kepada semua penduduk Tanah Melayu tanpa mengira bangsa kerana kecewa dengan dasar-dasar perkauman yang menjadi teras kepada Umno ketika itu...
 • TERGAMAM seluruh rakyat Malaysia apabila ringkasan laporan audit 1Malaysian Development Berhad (1MDB) didedahkan oleh Ketua Audit Negara susulan arahan kerajaan yang baharu.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf