|
PENDAPAT
PENDAPAT
LOMBOK dalam bahasa jawanya bermaksud lada, ia juga dikenali sebagai ‘pulau seribu masjid’ kerana majoriti penduduknya yang kuat beragama.
 • BEGITU aturan ALLAH SWT, dalam ramai tak peduli kepada seorang buta melintas jalan akan ada seseorang menghampiri membantu menuntunnya. Dalam ramai yang tidak ambil tahu nasib para gelandangan di bawah jambatan, ada juga yang peduli membela, membantu nasib mereka.
 • PILIHAN Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis telah selesai dilaksanakan pada 4 Ogos lalu. Sebagai pilihan raya pertama di bawah pemerintahan Kerajaan Pakatan Harapan (PH), tentunya pelaksanaan PRK ini menarik perhatian pelbagai pihak.
 • SAYA merujuk kepada tulisan Faisal Tehrani yang disiarkan pada 3 Ogos lalu di sebuah portal berita, FMT bertajuk 'Al-Quran yang ditangisi Dr Mahathir'.
 • HANGAT jadinya kempen pemilihan PKR dengan siri “Debat Reformasi 20 Tahun” anjuran Team Rafizi Ramli yang baru berlangsung di Johor pada 10 Ogos, Negeri Sembilan pada 11 Ogos dan Melaka pada 12 Ogos di mana siri debat ini disiarkan melalui media sosial.
 • 1. Ramai yang agak terkejut apabila melihat beberapa tokoh memulakan pendekatan dakwah yang berbeza dari apa yang dikenali sebelum ini khususnya terhadap golongan yang dilihat melanggar ajaran Islam. Dahulu, ramai golongan agama di Malaysia ini yang memakai pendekatan ‘konfrantasi’ secara terbuka dengan golongan yang dilihat tidak mesra agama. Kita uslub perundingan, perbincangan dan cuba memahami realiti semasa diketengahkan.
 • PERBAHASAN di Parlimen berkenaan pemansuhan GST dan pelaksanaan SST adalah sangat menarik. Setiap ahli Parlimen yang bangun berbahas, sama ada di pihak kerajaan atau pembangkang, memberikan pelbagai hujah mengikut dimensi yang berbeza. Ada yang memilih untuk berbahas dengan naratif ekonomi, dan tidak kurang juga yang memilih untuk berbahas dengan naratif politik.
 • TERLEBIH dahulu saya ingin mengucapkan tahniah kepada YB Menteri atas pelantikan untuk memimpin Kementerian Tenaga, Teknologi, Sains, Perubahan Iklim dan Alam Sekitar (MESTECC). Buat pertama kali dalam sejarah Malaysia, perubahan iklim menjadi sebahagian daripada nama satu kementerian. Seperti yang YB Menteri sedia maklum, perubahan iklim dunia adalah masalah serius yang mendepani penduduk dunia termasuk Malaysia.
 • DALAM Bahagian Pertama semalam, penulis telah mengulas tentang senario politik semasa, kedudukan PKR dalam kerajaan PH dan implikasi pemilihan pucuk kepimpinan PKR kepada PKR dan percaturan politik negara. Dalam Bahagian Kedua ini, penulis akan cuba mengulas tentang persaingan diantara Azmin Ali dan Rafizi Ramli untuk jawatan Timbalan Presiden PKR, pendirian atau kecenderungan Anwar, penentuan oleh ahli-ahli parti dan halatuju PKR selepas pemilihan nanti)
 • KETELUSAN dan kebolehpercayaan perjalanan pilihan raya merupakan jantung kepada legitimasi sesuatu pemerintah. Dalam konteks Asean, biarpun hampir sebahagian besar anggotanya mengadakan pilihan raya, isu ketelusan perjalanan pilihan raya tetap menjadi perhatian dan polemik berterusan.
 • KITA sedia maklum bahawa hudud merupakan sebahagian penting daripada mekanisme perundangan dalam Islam di samping qisas dan takzir. Sungguhpun hudud berkesan dalam menurunkan kadar jenayah dan meningkatkan tahap keselamatan penduduk namun, hudud tidak boleh dilaksanakan tanpa persediaan oleh pihak kehakiman dan juga rakyat.
 • PADA 29 Julai lalu, Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Kelantan yang juga Naib Presiden Amanah, Husam Musa, mengumumkan persetujuan mesyuarat PH Kelantan untuk menubuhkan satu majlis yang akan mengendalikan peruntukan-peruntukan Kerajaan Persekutuan di negeri itu.
 • SAYA amat gembira mendengar kenyataan YB Dr. Maszlee minggu ini yang menyatakan bahawa pengiktirafan UEC akan hanya dibuat dalam jangka masa lima tahun. Itu pun setelah kajian yang terperinci dan holistik dilakukan.
 • SEBAGAI seorang mantan guru di sebuah sekolah di ibu negara tidak beberapa lama dahulu, berita mengenai masalah kemurungan dan tekanan di tempat kerja dalam kalangan guru seperti yang dilaporkan di media massa baru-baru ini, adalah mendukacitakan.
 • MENGHAMPIRI 100 hari pertama pemerintahan kerajaan, mereka kini sedang bergelut dengan pelbagai isu. Dari isu Menteri Belia dan Sukan sehinggalah ke isu agama. Itu belum dibelek lagi helaian kisah UEC dan kasut hitam. Ya, pentadbiran kerajaan yang baharu ini penuh dugaan dan cabaran.
 • SAYA mungkin tidak ada peluang untuk menyampaikan keseluruhan pendirian saya mengenai GST dan SST di Dewan Rakyat kerana terlalu panjang dan masa yang terhad. Oleh demikian, saya kongsikan perinciannya di sini:
 • APABILA anak kecil kita berkelahi dengan rakan sepermainan, adakah kita akan memenangkan dia dan dalam masa sama menyalahkan anak orang? Apakah ego kita tidak dapat dilentur dengan merasakan aku dan darah dagingku tidak sejahat atau sehina itu untuk dipersalahkan lebih-lebih lagi perlu terlebih dahulu meminta maaf.
 • SAYA tertarik kepada polemik berkenaan adakah kumpulan komunis itu juga pejuang kemerdekaan yang perlu disenaraikan dalam perjuangan menentang penjajah dahulu?
 • REFORMASI biasanya proses yang akan memberi implikasi kepada keabsahan institusi yang membabitkan penstrukturan semula kuasa daripada amalan kebiasaan. Menurut Huntington apabila negara berdepan permasalahan membina semula institusi, maka pemimpin tidak seharusnya memusatkan kuasa, sebaliknya harus mengehad dan membahagikan kuasa.
 • SAYA kagum jika ada pembaca yang belum pernah kena tipu walaupun sekali pun dalam hidup.
 • MESYUARAT Pertama Penggal Pertama Parlimen Ke-14, Persidangan Dewan Rakyat yang masih bersidang memasuki minggu ketiga sejak ‘gelanggang perbahasan’ dibuka pada 16 Julai lalu. Ia terus menjadi perhatian dan bualan rakyat saban hari, di kedai kopi, tempat kerja mahupun media sosial.
 • PILIHAN Raya Kecil (PRK) Sungai Kandis akan berlangsung esok, 4 Ogos 2018. Apakah keputusan yang akan menanti pihak-pihak yang bertanding? Apakah jangkaan dan ramalan kita tentangnya?
 • MUTAKHIR ini, isu perkahwinan di bawah umur hangat diperbincangkan oleh masyarakat. Saya secara peribadi amat berhati-hati apabila membincangkan isu ini kerana ia berkait rapat dengan isu budaya, agama dan yang paling penting penyakit masyarakat yang tidak mungkin mampu diselesaikan melalui penguatkuasaan undang-undang semata.
 • PADA hari Ahad yang lepas, saya dijemput menjadi panel sebuah forum anjuran sebuah pertubuhan profesional muda Kelantan (I-GRAD) di Kota Bharu, bagi membincangkan topik SST dan kesannya kepada rakyat. Saya memulakan bicara dengan menggariskan prinsip muamalat dalam Islam yang menekankan aspek keadilan, kemakmuran dan kesejahteraan ekonomi.
 • PENDEDAHAN oleh SPRM mengenai statistik penglibatan golongan belia dalam kegiatan rasuah menarik minat dan tumpuan masyarakat. Selain itu, Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail turut menyuarakan kebimbangan mengenai budaya rasuah melibatkan generasi muda.
 • KERAJAAN PH hanya baru dua bulan diberi mandat untuk mentadbir-urus negara. Umurnya dikira belum pun sampai setahun jagung tetapi pihak pembankang, khususnya Umno dan Pas, sudah pun berkejaran untuk membuat penilaian dan penghakiman ke atas prestasi PH dan menteri-menteri Kabinet. Sekaligus menjatuhkan hukuman bahawa PH telah gagal mengendalikan negara ini.
 • KENYATAAN oleh Presiden Kesatuan Perkhidmatan Perguruan Kebangsaan Malaysia (NUTP), Kamarozaman Abd Razak baru-baru ini bahawa masalah kemurungan dalam kalangan guru adalah cukup serius terutamanya membabitkan mereka yang bertugas di bandar besar, tidaklah mengejutkan.
 • “SAYA nak buat pengakuan. Saya tidak menafikan. Tuduhan (salah guna kuasa dan rasuah) itu memang ada kebenaran. Kalau kita tidak mengakui kelemahan, selagi itu kita tidak dapat mencari (jalan) penyelesaian.”...
 • RAMAI yang ingin melihat dan mengimpikan Negara Malaysia yang cemerlang urustadbir, berintegriti tinggi, pembahagian kekayaan yang adil, kehidupan rakyat yang rukun, harmoni dan damai. Dengan itu akan lahirnya semangat patriotik dan cintakan negara.
 • ALAN R. BALL merungkaikan budaya politik sebagai satu susunan yang terdiri daripada sikap kepercayaan, emosi, dan nilai-nilai masyarakat yang berhubung dengan sistem dan isu-isu politik.
 • ABUNGAN Pakatan Harapan (PH) menyediakan 138 muka surat manifesto semasa kempen dengan ikrar penuh keazaman untuk menunaikan janji apabila memenangi PRU14 lalu. Antara ikrar utama PH yang lantang dilaung-laungkan semasa rancak berkempen untuk menangani kenaikan kos sara hidup akibat dari GST.
 • MALAYSIA kini sedang menyusun dan melangkah dengan pantas untuk menggapai status negara maju dalam tempoh beberapa tahun mendatang dengan satu kepercayaan yang bulat bahawa generasi muda Malaysia merupakan pelakar dan penerus kesinambungan pertiwi ini.
 • POLEMIK berkaitan agama dan etnik dilihat semakin meruncing. Saban hari pasti ada sahaja dakwaan, sindiran, tuduhan dan pelbagai lagi anasir yang wujud terutamanya melalui media sosial sama ada dalam bentuk penulisan, video mahupun nota suara.
 • SETELAH Tsunami politik melanda negara, Umno kekal sepertinya dan tidak berubah. Struktur sosialnya, budayanya dan pemikirannya adalah Umno yang terbentuk sedemikian lama.
 • ARTIKEL dan komentar ini ditulis bukan sebagai satu kajian saintifik yang terperinci ataupun kertas kerja ilmiah yang mendalam. Ia sekadar pandangan yang dibuat secara sepintas lalu khususnya dari sudut dan perspektif politik tentang masalah dan cabaran-cabaran yang dihadapi oleh orang Melayu.
 • LANGKAH kerajaan baru pimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad memperkenalkan kembali cukai jualan dan cukai perkhidmatan (SST) mengundang pelbagai reaksi terutama di kalangan rakyat. Menyelami kemahuan rakyat terhimpit dengan desakan kos sara hidup yang meningkat, namun pada masa sama keperluan kerajaan bagi menampung kekurangan sumber negara melebihi RM3 bilion sebulan sebaik berkuat kuasa kadar sifar GST bermula 1 Jun lepas.
 • DEMAM Piala Dunia 2018 mula beransur kebah, milik siapa trofi terulung bola sepak dunia bersalut emas itu sudah terjawab negara mana yang menjulangnya. Ketika perhatian menghala ke Rusia tanpa jemu, siapa menjangka nilai-nilai kemanusiaan membawa seluruh dunia bersatu hati, doa dan debaran untuk misi mustahil menyelamatkan 12 remaja bersama jurulatih pasukan bola sepak mereka yang terperangkap nun jauh di dalam perut Gua Tham Luang, Thailand berjaya.
 • BARU-BARU ini saya telah dijemput untuk menyertai perbincangan meja bulat pemimpin-pemimpin belia yang dianjurkan oleh Pusat Inovasi Belia Komanwel dan Sekretariat Komanwel. Rata-rata yang hadir adalah pemimpin belia daripada pelbagai persatuan dan badan bukan kerajaan (NGO) belia termasuk juga individu...
 • YANG di-Pertuan Agong menyokong pemansuhan cukai barang dan perkhidmatan (GST), Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad pertahankan cukai jualan dan perkhidmatan (SST), bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mendakwa SST menambah beban rakyat, Ahli Parlimen Rembau Khairy Jamaluddin Abu Bakar cadang GST dikekalkan, tapi kadarnya diturunkan.
 • SILA bayangkan tangan anda menyentuh api dapur yang sedang menyala. Ops! Tentu anda akan segera menarik tangan secara spontan dek nyalaan dan panasnya api berkenaan. Ia memberikan kesan dan tindak balas secara serta-merta. Kesan dan akibat berlaku tanpa mengenal siapa juga yang menyentuhnya.
 • UEC bukan soal bahasa Melayu dan kedudukan bahasa Kebangsaan Malaysia. Apa-apa ‘dasar holistik’ dan komprehensif mengenai sistem sekolah mesti menolak pengasingan (segregation) warganegara pada mana-mana peringkat pendidikan.
 • SUDAH dua bulan Tun Dr Mahathir Mohamad dinobatkan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-7. Diangkat sebagai PM untuk kali kedua adalah satu sejarah yang unik dan mungkin sesuatu yang sukar untuk dicipta atau diulangi kembali.
 • Tanggal 16 Julai 2018 menempa sejarah tersendiri. Buat pertama kali Parlimen Malaysia menyaksikan perubahan blok kerajaan dan pembangkang di dalam Dewan Rakyat, apabila majoriti pengundi membuat keputusan untuk memilih Pakatan Harapan sebagai kerajaan dalam PRU14 yang lalu.
 • SAYA menghadiri Malam Anugerah Wartawan Malaysia 2018 anjuran Malaysia Press Institute (MPI) yang berlangsung pada 13 Julai lepas. Tahniah kepada pemenang dan penganjur iaitu MPI serta penaja utama Petronas.
 • 1. SAYA diberitahu bahawa tidak ada siapa yang ingin lihat kereta nasional kedua. Cukuplah dengan Proton yang dikatakan gagal.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf