|
PENDAPAT
PENDAPAT
LAMA kita tidak mendengar dan membaca mengenai kes kematian beramai-ramai akibat arak. Kalau ada pun, ia barangkali pernah dilaporkan berlaku di kawasan pedalaman di negara-negara kurang maju.
 • PENDAPAT umum mengatakan bahawa kekuatan dan kelangsungan (survival) sesebuah bangsa dan negara bergantung pada kekuatan dan ketahanan bangsa melalui semangat patriotisme (semangat setia kawan). Jika ketahanan bangsa dan semangat patriotisme hilang maka pada kebiasaannya negara dan kekuasaannya akan turut hilang.
 • 1. ORANG Pas amat marah kepada saya. Selain dari mendakwa saya kafir, penyokong Pas tidak langsung sanggup mendengar kritik saya terhadap Pas. Saya percaya sebarang pendapat saya tidak akan dibaca oleh orang Pas termasuklah rencana ini. Tetapi saya harap mereka yang tidak fanatik terhadap Pas akan baca. Terpulanglah kepada pembaca samada menerima atau menolak pendapat saya.
 • TERLEBIH dahulu saya ingin mengucapkan salam perjuangan dan salam kasih sayang. Saya juga mendoakan agar kita semua berada di dalam keadaan sihat walafiat dan rahmat Ilahi.
 • PRESIDEN PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim telahpun melancarkan Langkah Port Dickson pada 12 September lalu, sekembalinya dari Hong Kong.
 • KUALA LUMPUR - Kerjasama strategik Pas-Umno dinilai bakal mengalahkan PH dalam PRU15 nanti berdasarkan 100 dalil yang dikongsikan seorang pemerhati politik.
 • PRK Balakong dan Seri Setia pada 8 September lepas mencipta rekod baharu peratusan keluar mengundi paling rendah dalam ­sejarah PRK negara. Rekod sebelum ini dipegang oleh PRK Penanti di ­Pulau Pinang pada tahun 2009 yang mencatat 46% keluar mengundi. Kali ini PRK Balakong mencatat 43% ­manakala Seri Setia 44.1 %.
 • HAMPIR saban minggu rakyat terus didedahkan dengan pelbagai laporan mengenai kegiatan rasuah atau penyelewengan melibatkan pegawai perkhidmatan awam. Pada ketika ini, SPRM dilihat terus proaktif dan tegas dalam mengambil tindakan kepada segelintir individu terlibat dalam pecah amanah.
 • RAMAI bertanya tentang hala tuju dan pembaharuan bakal dibuat dalam dunia pendidikan di era Malaysia Baharu. Sekiranya ingin saya ceritakan, tentunya banyak yang telah, sedang dan akan diubah.
 • WARKAH Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin kepada Presiden Bersatu, Tan Sri Muhyiddin Yassin
 • SAYA mendapati trend yang membimbangkan di media sosial sejak pilihan raya umum 9 Mei yang mengundang keghairahan di bawah alam "Malaysia Baharu". Trend membimbangkan yang saya sentuh di sini ialah masalah mengkritik kepimpinan dan menuntut perubahan.
 • BERDASARKAN prestasi PH dalam semua tiga pilihan raya kecil (PRK) yang berlangsung dalam tempoh lebih sebulan ini, kemenangan Datuk Seri Anwar Ibrahim di Port Dickson hampir pasti. Kata orang putih 'hands down'. Adalah hampir mustahil hendak terima beliau boleh tewas.
 • PILIHAN RAYA Kecil Dun Balakong dan Dun Seri Setia yang diadakan serentak Sabtu lalu sudah pun diketahui keputusannya. Seperti dijangka, PH mengekalkan penguasaan di kedua-dua Dun tersebut dengan pencapaian cemerlang di Dun Balakong dengan undi meningkat sebanyak 77 peratus berbanding PRU14. Manakala di Seri Setia, walaupun menang tetapi undi majoriti menurun daripada 69 peratus pada PRU14 kepada 59 peratus.
 • SAYA telah menjalankan lawatan kerja ke Negeri Sarawak bagi melihat sendiri keadaan sekolah-sekolah daif di sana baru-baru ini. Sudah sekian lama mereka hidup dalam serba kekurangan.
 • TANGGAL 1 Muharram setiap tahun mengingatkan umat Islam tentang peristiwa penting hijrah Rasulullah SAW dan para sahabat Baginda dari Makkah ke Madinah.
 • PERLANTIKAN Dr Maszlee Malik sebagai Presiden Univeriti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) baru-baru ini mendapat reaksi negatif memandangkan beliau sebagai Menteri Pendidikan pernah berjanji akan memastikan universiti tidak disalah guna untuk kepentingan politik, termasuk oleh dirinya.
 • KEMERDEKAAN dari perspektif sirah sangat signifikan dengan peristiwa pembukaan kota Makkah. Islam sering menggunakan istilah pembukaan yang merujuk kepada maksud kemerdekaan. Salah satu surah dalam al-Quran dinamakan al Fath iaitu pembukaan.
 • PILIHAN Raya Kecil bagi kerusi Dun Balakong dan Seri Setia yang akan diadakan serentak esok, 8 September akan menyaksikan pertembungan satu lawan satu di antara calon PH, sebagai penyandang kepada kedua-dua Dun tersebut, dengan calon MCA/BN di Balakong dan Pas di Seri Setia.
 • NEGARA diisytihar merdeka dan bebas daripada belenggu penjajahan British pada 31 Ogos 1957.
 • SAYA bersetuju dengan sebahagian kenyataan Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad ketika mengulas mengenai peluang perniagaan Bumiputera di Kelantan dalam sesi soal jawab semasa Kongres Masa Depan Bumiputera & Negara (KBN 2018), di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur pagi semalam.
 • KRITIKAN merupakan sesuatu yang lumrah dan asam garam dalam kehidupan. Ia mungkin datang daripada sahabat baik kita, guru-guru sekolah mahupun ibu bapa kita. Kritikan boleh hadir dalam pelbagai bentuk. Ada yang bersifat membina dengan tujuan murni untuk memperbetulkan lompong-lompong dan kesilapan yang berlaku.
 • FIRMAN ALLAH SWT : Tidakkah mereka memerhati dan memikirkan berapa banyak umat-umat yang telah Kami binasakan sebelum mereka, padahal (umat-umat itu) telah Kami teguhkan kedudukan mereka di muka bumi (dengan kekuasaan dan kemewahan) yang tidak Kami berikan kepada kamu, dan Kami turunkan hujan atas mereka dengan lebatnya, dan Kami jadikan sungai-sungai mengalir di bawah mereka, kemudian Kami binasakan mereka dengan sebab dosa mereka mereka, dan Kami ciptakan sesudah mereka , umat yang lain? (Surah al an’aam ayat 6).
 • PENYATAAN demi penyataan yang mengelirukan muncul. Semuanya atas slogan Malaysia baharu, seolah-olah selepas kemenangan Pakatan Harapan pada PRU14 lalu, Malaysia perlu melalui proses dekonstriksi dalam membina negara.
 • PENGURUSAN rekod bertujuan menguruskan segala maklumat dan dokumen yang berekod bagi tujuan meningkatkan produktiviti dan keberkesanan perkhidmatan. Kecekapan dan keberkesanan perkhidmatan adalah berkait rapat dengan kebolehan organisasi membuat keputusan yang berkualiti.
 • APABILA Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) haram kerana ia berunsur rasuah, ramai mengangkat kening. Ada yang terima, ada yang tolak.
 • FITNAH adalah sesuatu yang umum sedia memahami ertikatanya kerana sudah wujud sejak zaman berzaman dalam sejarah manusia.
 • ULANG tahun kemerdekaan negara tahun ini tentunya berasa sebuah kelainan. Bermulanya konstruk dan naratif baharu bertemakan ‘merdeka rakyat’ dan ‘Malaysia baharu’ yang dianggap simbol kepada kemenangan PH dalam PRU14.
 • POLITIK yang berkembang di Malaysia kini adalah politik yang sangat mempertimbangkan masa lalu. Setiap orang yang hendak menjadi ahli politik, di semua peringkat, akan dilihat rakaman jejaknya, diselidiki masa lalunya. Setiap orang yang hendak menjadi ahli politik, di semua peringkat, akan dilihat rakaman jejaknya, diselidiki masa lalunya.
 • ADALAH amat dirisaukan Kerajaan PH di bawah kepimpinan Tun Mahathir Mohamad akan mengulangi tradisi tidak sihat Umno dan BN. Pada zaman Umno, segala perkara yang begitu sukar untuk dilaksanakan, menjadi terlalu mudah apabila menjelang musim Pilihan Raya Umum.
 • MELEWATI pertengahan tahun 2018, keluh-kesah penduduk luar bandar yang menjadikan menoreh getah sebagai sumber pendapatan utama bagi menyara hidup dan keluarga masih belum surut. Harganya masih rendah dan tidak menunjukkan kenaikan yang ketara untuk tempoh masa yang agak lama...
 • SUKAN Asia ke-18 sedang berlangsung kini, yang mana acara penyerahan Jalur Gemilang untuk kontinjen Malaysia telah dilakukan Perdana Menteri pada 10 Ogos lalu. Ketika berucap, beliau mengingatkan agar para atlet melakukan yang terbaik dan menjulang nama negara dalam temasya tersebut. Setiap ahli sukan yang mewakili negara bukan sahaja bertanding untuk dirinya, bahkan membawa reputasi tinggi untuk membanggakan negara.
 • PERIHAL Menteri Pengangkutan Anthony Loke secara terbuka eng­gan menerima telefon bimbit yang dihadiahkan penganjur sebuah majlis baru-baru ini tersebar pantas dan meluas.
 • BEBERAPA tahun yang lalu saya pernah mendengar pengakuan seorang bekas majistret, Mohd Firdaus Ramlan, yang menceritakan pengalaman beliau apabila disabitkan kesalahan kes rasuah dan kemudian menjalani hukuman penjara. Beliau ditahan atas dua kesalahan meminta dan menerima rasuah...
 • TINGGAL di bandar besar ketika penduduk tidak ramai sangat melegakan. Ketika saya baru beli rumah di Shah Alam pada 1993 umpamanya, saya rasa diri macam raja; jalan tidak sesak, malah tiada lampu isyarat pun.
 • SUDAH hampir dua bulan saya kerap berulang-alik antara Kuala Lumpur dengan Jakarta. Impak Pasca-Malaysia Baharu PRU-14, saya memperoleh peluang untuk bertugas sebagai Associate Researcher di sebuah institut di sini.
 • HUJUNG minggu yang lalu, panggung wayang kelihatan penuh dengan anak-anak muda dan kanak-kanak yang datang untuk menonton filem komedi tempatan ‘Hantu Kak Limah’.
 • PH turun mengadap rakyat dengan membawa berbagai janji. Dan datang ke pangkuan pengundi pada PRU14 dengan satu manifesto yang agak padu.
 • ALUNAN lagu patriotik "Demi negara yang tercinta, ku curah bakti penuh setia…" sangat memberi kesan bila menggabungkan ikon-ikon politik tanah air daripada pelbagai parti. Di antara yang melontarkan suara dalam muzik video tersebut ialah DS Mukriz, YB Hannah Yeoh, YB Nik Nazmi, YB Young Shefura, Dira Abu Zahar, Natassia Roslan (Exco Puteri Umno), Wan Ayg Wan Hassan Presiden Alumni Kelab Umno Luar Negara dan DS Rohani Karim.
 • KETIKA di bangku sekolah dahulu, kita sering diingatkan oleh guru-guru bahawa adalah penting dan perlu untuk sentiasa menjaga tutur kata dan perlakuan ketika berada di khalayak. Guru-guru sempat berpesan, ke mana sahaja seseorang pergi, kenalah pandai membawa diri dan tidak melakukan sesuatu yang boleh mengaibkan diri dan keluarga.
 • TAK sampai sebulan memasuki pejabat Menteri di Jabatan Perdana Menteri (JPM), saya diberi penghormatan 'menumpang' keberkatan jemaah haji Malaysia yang melakukan ibadat haji tahun ini.
 • PEMILIHAN dan persaingan untuk mendapat jawatan dalam parti politik adalah satu perkara biasa selaras dengan amalan demokrasi.
 • ENAM puluh tahun lalu; kemerdekaan itu bermaksud bebas dari penjajahan British. Orang Melayu menerima perkongsian kuasa dengan syarat dan harapan masa depan mereka terpelihara. Dua belas tahun seterusnya; percubaan pertama membangun ekonomi negara menemui jalan buntu...
 • DALAM kehidupan ini setiap detik yang berlalu akan meninggalkan kesan dalam ingatan, setiap masa yang berlalu akan meninggalkan kenangan dan setiap zaman yang berlalu akan meninggalkan sejarah. Dalam sejarah, kehidupan LGBT (Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender) bukanlah suatu yang baharu.
 • SAYA terpanggil untuk berkongsi tentang ilmu yang saya pelajari. Semoga ilmu yang dikongsi mampu membantu kepada rakan-rakan pembaca sekalian. Saya memohon maaf jika ilmu yang dikongsi ini mempunyai cacat cela di mana-mana. Topik yang ingin saya bincangkan ialah isu pemecatan kerja.
 • DALAM konteks ini, penulis mahu mengajak Faisal mengambil pendekatan yang lebih prag­matik dan tidak terlalu menjadi idealis.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf