VIRAL
SURABAYA - INDONESIA. Jangan memandang seseorang itu secara luaran semata tetapi nilailah dirinya menerusi hati.
 • BULAN kemerdekaan makin dirasai. Lebih seminggu sudah kita menyambut Hari Kemerdekaan ke-59 dan akan diikuti Hari Malaysia ke-53. Ultra kiasu yang merupakan Ahli Majlis, Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) berkata “kita tidak boleh paksa patriotisme ... Jika kamu sayang negara, kamu akan melakukannya (kibar bendera) tanpa paksaan”.
 • KENAPA hanya berita Chong Wei yang diperbesarkan sedangkan orang lain pun dapat pingat juga dalam Sukan Olimpik? Bagaimana perasaan atlet lain seperti Pandelela Rinong, Azizulhasni dan lain-lain. Layak ke Olimpik itu adalah suatu kejayaan besar.
 • WALAUPUN selama ini saya dilihat sering ‘menyerang’ SJKC kerana kedegilan mereka melaksanakan agenda kerajaan, terutama berkaitan dengan BM, itu bukan bermakna saya menafikan kekuatan SJKC dan bangsa Cina itu sendiri.
 • SEMAKIN negara bergerak maju, semakin kuat warganya berpegang kepada agenda negara, agar semangat patriotisme semakin tinggi bagi menghadapi ancaman luar. Ini tidak, makin bercelaru, perkara berkaitan agenda dan identiti negara mahu dicairkan. Kalau boleh, mahu ditiadakan langsung, hanya kerana ia berkaitan bahasa dan agama negara iaitu Melayu dan Islam.
 • MENYAMBUNG artikel minggu lalu, lembu import babi eksport berkaitan pertanian. Pergilah ke kedai atau pasar raya, lihat harga produk tempatan yang paling mudah hidup seperti pisang, keladi, keledek, ubi kayu, cempedak, durian belanda dan lain-lain.
 • SABAN tahun bila tiba musim perayaan seperti Hari Raya Aidilfitri, naik muak mendengar kenyataan, bekalan daging cukup, harga terkawal. Realitinya, bekalan tidak pernah cukup. Harga pula tidak terkawal. Sehinggakan ayam biasa mencecah harga RM30 seekor.
 • SEMUA yang ada di dunia ini adalah ciptaan dan kurniaan ALLAH. Seksi atau tidak, cantik atau hodoh, buruk atau baik, ajal maut dan sebagainya. Faham belaka. Persoalannya, wajarkah seksi itu dipertontonkan atau diperagakan?
 • KEBENARAN itu amat pahit. Inilah perkara yang perlu disedari oleh kita semua, terutama kalangan pemimpin negara dan masyarakat serta para dai. Berkata benarlah, kerana kebenaran itu tetap akan menang sampai bila-bila, meskipun kalah di dunia atau dikeji dan dimaki musuh.
 • KEMPEN Pilihan Raya Kecil (PRK) Sungai Besar dan Kuala Kangsar sangat jelas membuktikan kejelikan Parti Amanah Negara (Amanah). Tengoklah pada kempen ucapan dan gegantung mereka.
 • SENSITIF sangatkah istilah kafir dan kafir harbi sehingga gamat satu Malaysia? Bukankah sebelum ini istilah kafir sudah biasa digunakan, cuma kali ini ditambah harbi kepada yang menentang Islam? Pandai sangatkah ultra kiasu huraikan istilah yang dilabelkan sebagai Arabisasi ini. Bekas presiden MIC pernah berkata, “Pas pun kata saya kafir juga”.
 • SAYA dilabel sebagai pengkhianat bangsa hanya kerana bercakap benar mengenai bangsa saya sendiri. Dituduh mahu menjadi orang Melayu atau lebih Melayu daripada Melayu.
 • SAYA cukup teruja dengan pandangan Pengerusi, Persatuan Peranakan Cina Kelantan (PPCK), Lim Kham Hong, berkata mereka menyambut baik usaha yang dilakukan Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Kelantan, memberi kaunseling kepada wanita berpakaian ketat, menjolok mata dan seksi.
 • APA hak ultra kiasu untuk campur tangan atau menentukan cara hidup dan hal ehwal Melayu Islam sedangkan Melayu Islam adalah Peribumi di tanah air ini, manakala mereka adalah penghijrah?
 • SAYA bersyukur kerana meninggalkan parti ultra kiasu yang anti Islam, tidak malu, berpura-pura menyokong kerajaan bagi mendapatkan projek, tetapi bila tiba musim pilihan raya, mereka sokong DAP menentang agenda Islam.
 • APA-apa sahaja berkaitan dengan hal ehwal Islam, yang tidak ada kaitan langsung dengan bukan Islam, mesti ditentang oleh ultra kiasu, sama ada berada dalam Barisan Nasional (BN) atau di luar. Kalau dahulu mereka bersatu dalam senyap.
 • MEDIA sosial dan akhbar ultra kiasu tidak habis-habis mengapi-apikan isu etnik Cina yang tidak dilantik sebagai Timbalan Ketua Menteri (TKM) Sarawak selepas PRN berakhir. Mereka kata KM tidak mengotakan janji. Sedangkan KM tidak pernah berjanji.
 • TAJAM seperti biasa. Begitulah Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam warkah lapan halamannya yang sarat nilai dan berlaras bahasa tinggi dan indah. Meskipun mauduknya Deklarasi Rakyat (DR), namun ia mencerminkan penulis dan pemikirannya – intelektual dan fundamental. Ia dipenuhi pandangan dan harapan. Sesekali ia mencuit perasan, lalu ada yang berkaca matanya ketika menatap.
 • SOKONGAN Cina Sarawak kepada pasukan Adenan bukanlah satu perkara yang mengejutkan. Apatah lagi jika bulan dan bintang ditawarkan. Jadi tak payahlah MCA dan Gerakan mencanangkan, jika mahukan sokongan Cina Semenanjung maka ikutilah cara Adenan.
 • TIDAK semena-mena pemimpin ultra kiasu MCA begitu teruja dengan artikel saya minggu lalu. Kenyataan mereka mengenai Perlembagaan Persekutuan rasis belum pun saya ulas.
 • KADANGKALA sedih melihat organisasi Islam, penuh dengan orang Melayu, seolah-olah tidak ada Cina, India, Orang Asli atau Bumiputera Muslim yang layak. Hatta organisasi yang paling dekat dengan mereka selaku asnaf, seperti institusi zakat, tidak ada seorang pun mualaf dilantik.
 • WALAUPUN saya dihalang ke Sarawak, saya tetap menyeru pengundi Sarawak menolak parti perkauman ultra kiasu dalam PRN ke-11 negeri itu. Saya harap rakan saya, Dr Juanda Jaya akan menang di kawasan yang ditandingi, begitu juga calon lain. Pas dikatakan mustahil untuk mendapat anak sulung, namun dalam politik tidak ada yang mustahil.
 • ISLAM dalam erti kata yang luas bermakna selamat dan sejahtera. Sejarah membuktikan, jarang sekali umat Islam mengasari atau menzalimi bukan Islam selagi mana mereka tidak memulakan. Jika adapun yang bertindak balas, semata-mata untuk mempertahankan diri daripada ancaman musuh. Itulah hakikat Islam. Penuh hikmah.
 • PARTI ultra kiasu membuat laporan polis melarang saya menggunakan istilah yang sering digunakan iaitu ultra kiasu. Kiasu dalam bahasa Cina Hokkien adalah takut (kia) kalah (su).
 • KETUA akhbar ultra kiasu membidas saya gara-gara tidak dibenarkan masuk ke Singapura. Walhal saya nukilkan dalam satu para sahaja dalam akhbar ini. Saya boleh rahsiakan. Kenapa saya beritahu? Sedih? Menagih simpati? Jawapannya, tidak! Sekadar mendedahkan kebobrokan ultra kiasu agar umat Islam buka mata.
 • LANJUTAN artikel minggu lalu, ramai wartawan menelefon bertanyakan kenapa saya dilarang masuk ke Singapura. Berita ini turut menjadi trending. Jawapannya, kerana negara tersebut ultra kiasu. Sifat inilah yang menjadi negara itui maju. Mereka langsung tidak mahu berkongsi dengan Malaysia.
 • PAS bukan sahaja patut mempertahankan kerusinya, malah menambah lagi kerusi sedia ada dalam PRU14. Menang kalah, belakang cerita.
 • PEMIMPIN ultra kiasu parti Gerakan mengancam kerajaan supaya memindahkan penolong pengetua berbangsa India di sebuah sekolah jenis kebangsaan di Ipoh yang baharu dilantik. Sebelum ini, insiden yang sama berlaku di Mentakab.
 • APA jaminan pengganti Najib akan menjadikan Malaysia lebih baik? Inilah yang perlu difikirkan. Justeru, berhati-hatilah agar tidak terpedaya dengan perancangan licik ultra kiasu, sama ada yang Islam atau tidak.
 • AKIBAT kekangan bajet, ramai profesor pencen iaitu mereka yang telah berusia 61 tahun ke atas, tidak disambung kontraknya. Saya lebih suka menggunakan istilah ilmuwan berbanding profesor, disebabkan tidak semua profesor terserlah keilmuannya (profess).
 • MAMPUKAH belia Melayu menceburi bidang kerja 3D (Dirty, Difficult dan Dangerous) seperti yang dilakukan oleh buruh asing, kaitan dengan cadangan untuk membawa masuk 1.5 juta Bangladesh? Jawapannya, sudah tentu mampu jika Melayu sedar diri dan mahu berubah.
 • INSIDEN seorang pemimpin politik memakai pakaian kostum Cina menyerupai dewa atau maharaja Cina, jika nak tahu sama ada kostum tersebut dewa atau maharaja, saya cadangkan pemimpin politik beragama Islam pergi ke rumah orang Cina yang bukan Kristian, dan lihat apakah objek tersebut terdapat di rumah mereka atau tidak? Selepas itu, bolehlah kita bincang sama ada ia dewa atau maharaja.
 • ARTIKEL ini disiarkan pada Tahun Baharu Cina, Tahun Monyet. Binatang kesembilan dalam senarai susunan zodiak Cina. Sebagai orang Islam, tidak sepatutnya kita percaya kepada ramalan zodiak. Namun, tidak salah mengambil pengajaran.
 • LANJUTAN artikel saya minggu lalu, pemberita web ultra kiasu telah menghubungi pemimpin ultra kiasu Melayu untuk mendapatkan pandangan. Ultra kiasu tersebut berkata ia insiden terpencil. Peliknya, sebelas fakta yang dikemukakan langsung tidak dijawab.
 • INSIDEN seorang guru Melayu, yang bertugas di sebuah SJKC di Mersing, yang ‘diserang’ oleh bapa murid ultra kiasu patut membuka mata semua. Walaupun insiden ini dikatakan bukan isu perkauman, sorotan ceritanya tidak menampakkan sedemikian. Kasihan guru Melayu tersebut. Bayangkan jika guru Cina diperlakukan sedemikian di sekolah kebangsaan.
 • DEWASA ini banyak syarikat korporat Melayu mahu menaja pasukan bola sepak mengikut negeri masing-masing. Semangat ini baik, tetapi perlu diperincikan daripada segi keutamaan.
 • SAYA ucapkan tahniah kepada Rayani Air atas keberaniannya meletakkan asas patuh syariah sebagai dasar utama syarikat penerbangan itu. Walaupun tuan punya syarikat ini masih lagi tidak Islam, namun dia memahami budaya dan kehidupan masyarakat negara ini.
 • KENYATAAN kemaruk undi pemimpin Amanah, sehingga berani campur tangan dalam urusan negara Brunei mengenai sambutan Krismas agak mengejutkan.
 • PERPADUAN kalangan umat Islam bukan setakat Multaqa al-Azhar, tetapi lebih dari itu. Masih banyak lagi jalan yang perlu dirintis, bagi memastikan perpaduan umat Islam menjadi realiti, seterusnya mengekalkan kesinambungan kuasa daripada terlepas kepada ultra kiasu.
 • SAYA tidak nampak Presiden Umno kelihatan sangat terdesak apabila menawarkan kerjasama kepada Pas bagi menjamin kedudukannya dalam Umno dan Barisan Nasional (BN), seperti yang didakwa oleh ultra kiasu Pas (Amanah). Inilah sikap negarawan yang sebenar. Menghulurkan tali, bukan memutuskan.
 • SETIAP daripada kita ada kepakaran masing-masing, mengikut jurusan yang dipelajari ketika di universiti. Seperti saya, pengkhususan dalam bidang sains politik. Sebab itu, saya banyak menulis mengenai isu-isu politik dan semasa.
 • MUTAKHIR ini, media ultra kiasu tidak putus-putus mencari dan menemu bual pembesar (menteri atau bekas) dan anaknya, pegawai tinggi kerajaan atau bekas, guru besar dan lain-lain yang liberal bagi melunaskan agenda mereka. Publisiti diberikan secara meluas. Selepas itu, mereka akan dijemput berceramah.
 • KEDUDUKAN Islam, Raja-Raja Melayu, bangsa Melayu (Bumiputera) dan hak istimewanya serta Bahasa Melayu (BM), sudah muktamad dan dimaktubkan dalam Perlembagaan. Kenapa perlu dibangkitkan lagi? Ke mana arah negara ini hendak dibawa?
 • BERKAITAN dengan pengiktirafan UEC, lebih baik buat kajian dahulu atau bertanya kepada menteri berkaitan kenapa hingga kini kerajaan tidak meluluskan UEC?
 • RAMAI yang tidak selesa apabila saya menyentuh soal program realiti TV agama apabila agamawan dibadutkan ketika beraksi di pentas realiti atas nama kononnya untuk mencari bakat. Bakat apa yang dicari?
 • ULTRA kiasu yang selama ini berlagak seperti anak jantan, tiba-tiba hilang kejantanannya apabila cabaran berdebat disahut. Tidak semena-mena mahu menjadi moderator pula, hanya mahu bertanyakan soalan. Sekadar moderator, serahkan pada saya sahaja. Tidak perlu bersusah payah.
 • SAYA tertarik untuk mengulas kenyataan PM minggu lalu, hanya pendekatan wasatiyyah dapat membendung liberalisme dan ekstremisme. Menurut Profesor Kamal Hasan, wasatiyyah mengandungi tiga unsur iaitu adil, cemerlang dan seimbang. Adil bermakna tidak memihak kepada sesiapa selain kebenaran, cemerlang dalam pelbagai bidang, dan seimbang seperti yang ditunjukkan Nabi. Tidak melampau dalam pengamalan agama. Misalnya, Nabi puasa dan berbuka, solat dan tidur, berkahwin dan lain-lain.
 • APA matlamat program realiti TV terutama yang berbentuk keagamaan? Mencungkil bakat baharu? Mewarnakan dunia dakwah? Mencari glamor? Atau mahu mencari keuntungan lumayan? Ini yang menjadi kebimbangan.
 • PEMIMPIN MCA berkata saya buta politik dan mahukan saya masuk dalam parti mereka untuk diajar lebih mendalam tentang politik dan cara hidup orang Cina.
 • MCA dalam kenyataannya baru-baru ini mahukan kembali kerusi Parlimen yang ‘dipinjamkan’ kepada Umno dalam PRU13 iaitu Gelang Patah, Wangsa Maju dan Kuantan.
 • LAMA sudah saya tidak mendengar kata-kata “Cina babi”, kecuali selepas perhimpunan Merah 16 September. Menyamakan manusia, Cina dengan binatang (babi), adalah perbuatan manusia tidak bertamadun. Orang sebegini tidak layak memimpin dan menjadi pemimpin.
 • DALAM politik, segala kemungkinan boleh berlaku. Kawan menjadi lawan. Lawan menjadi kawan. Pendek kata, untuk mendapatkan kuasa, segalanya boleh berlaku. Janganlah terlalu mempercayai. Baiah pun dipermainkan. Inilah realiti politik, tidak kira di mana kita berada.
 • SAYA kurang bersetuju apabila kumpulan merah mahu berhimpun pada 16 September 2015, sebagai respons kepada kumpulan kuning, Bersih 4.0. Jika kita tidak mahu dilihat seperti mereka, kenapa mesti kita mengikut atau respons kepada mereka. Mahu tunjuk siapa lebih ramai atau siapa lebih kuat? Apa yang akan kita dapat selepas itu? Menang sorak?
 • BERSIH 4.0 nyata berbeza dengan bersih sebelum ini. Jika sebelum ini, majoriti pesertanya adalah orang Melayu (Islam). Tetapi pada kali ini berbeza sekali. Ultra kiasu paling ramai.
 • MEMAHAMI sosiobudaya politik Malaysia, seperti yang semua sedia maklum, kerusi kawasan majoriti Melayu sepatutnya ditandingi oleh calon Melayu.
 • TIDAK semena-mena ultra kiasu menyatakan hasratnya untuk melawat Tunisia bagi mengkaji sistem politik dan pelaksanaan syariah di sana, ekoran daripada kunjungan hormat wakil parti An-Nahdah, Muhammad Ferjani ke pejabat mereka, sempena Nadwah Ulama 2015 (Nunji’15), anjuran ultra kiasu serpihan Pas.
 • SELEPAS insiden Low Yat, kini kedai komputer ultra kiasu pakat-pakat menggantung dan menampal label kalimah suci seperti ALLAH, Muhammad dan ayat al-Quran dalam bentuk bingkai, poster dan sebagainya, di dinding-dinding kedai, bagi menarik pelanggan Melayu.
 • SELAKU anak jati perak, saya amat geram apabila ultra kiasu mempertikaikan, malah menentang, perkara baik-baik yang cuba dilaksanakan oleh Kerajaan Negeri Perak, misalnya menyediakan kerusi khas untuk pasangan yang sudah berkahwin dan melarang mereka yang masih belum berkahwin duduk berdua-duaan ketika menonton wayang. Ini nilai-nilai baik, ajaran semua agama.
 • ULTRA kiasu cauvinis dan ultra kiasu Melayu berasa hairan kenapa saya masih diberikan ruang dan peluang menulis dalam akhbar, berceramah sana sini, masuk dan keluar TV.
 • MELAYU dalam parti ultra kiasu mahukan orang Melayu bertolak ansur supaya isu sekolah vernakular tidak dibangkitkan lagi. Biarkan ia beroperasi bebas tanpa gangguan. Manakala golongan liberal Melayu mahukan Bahasa Inggeris (BI) digunakan sebagai bahasa pengantar di semua sekolah. Hebat sungguh Melayu. Bangsa lain sibuk mempertahankan dan mempromosikan bahasa ibunda mereka. Manakala, bangsa Melayu tidak yakin dengan bahasa sendiri.
 • MUTAKHIR ini serangan demi serangan dilakukan terhadap PM, termasuk isteri dan ahli keluarganya oleh ultra kiasu. Bukan sahaja dari dalam, malah luar negara.
 • TIDAK semena-mena bekas Presiden Majlis Peguam melatah, dengan membuat kenyataan media, mahukan saya disekat daripada bersuara, kerana terlalu perkauman katanya.
 • TERUJA dengan pendapat seorang ahli akademik, yang mengingatkan Pas supaya jangan melibatkan diri dalam politik jika tidak mahu berkongsi kuasa. Masuk sahaja tarekat atau silat. Pendapat ini tidak sepatutnya dikeluarkan oleh seorang bergelar ‘pakar sejarah’.
 • SEDAR atau tidak, sejak akhir-akhir ini laman web dan akhbar ultra kiasu sengaja mensensasikan isu-isu tertentu yang ada kena-mengena dengan Islam, memburuk imej Islam, seolah-olah menampakkan negara Malaysia mengamalkan dasar ‘taliban’.
 • HAMPIR dua minggu berada di Tanah Suci, bersama 48 rakan lain, menjadi tetamu Raja Saudi, termasuk bos Sinar Harian, kini saya kembali semula. Hati membuak-buak untuk memberikan komen perkembangan semasa politik negara setelah menumpukan perhatian menjalani ibadah di sana.
 • SEORANG profesor Melayu pencen begitu marah apabila saya mengingatkan Melayu. Katanya, jangan dikutuk bangsa Melayu. Bangsa Melayu pernah menjadi hebat ribuan tahun yang lalu.
 • "CAPTURE their minds and their hearts and souls will follow". Inilah strategi ultra kiasu untuk mendapat kuasa.
 • PAS mendesak ketua ultra kiasu memohon maaf atas kenyataan celuparnya, mengkritik hudud ketika berceramah di pentas Pas Kota Bharu.
 • ALLAH berfirman, ambillah (kejadian itu) untuk menjadi pelajaran, hai orang-orang yang mempunyai wawasan.” (Al-Hasyr, 59: 2)
 • RAMAI ultra kiasu yang tidak puas hati apabila saya mencadangkan agar calon wakil rakyat perlu mempunyai kelayakan minimum kredit Bahasa Melayu dalam SPM, sebelum dibenarkan bertanding dalam pilihan raya.
 • MINGGU lalu saya dijemput Gabungan NGO Prihatin dalam bercakap pada program Bicara Negarawan bersama Tun Mahathir (Tun M). Jemputan dibuat kerana pihak penganjur mahu orang akademik bercakap kerana mereka sudah muak dengan orang politik.
 • MENDENGAR wakil rakyat ultra kiasu berbahasa Melayu (BM) di Parlimen saya jadi loya. Berpuluh tahun dan bergenerasi tinggal di bumi bertuah ini, masih lagi tidak dapat menguasai BM dengan baik.
 • SAYA tidaklah rapat dengan Tun Mahathir. Tetapi dalam Perkim, Tun adalah YDP dan saya adalah antara NYDPnya. Dua atau tiga bulan sekali, pasti kami berjumpa, bermesyuarat.
 • TIMBALAN Menteri Besar Kelantan dan anak bekas Mursyidul Am Pas, Nik Abduh mendedahkan, Tuan Guru Nik Abdul Aziz (TGNA) pernah mengingatkan ahli parti itu agar mewujudkan hubungan baik dengan Umno bagi memudahkan pelaksanaan hudud di Kelantan.
 • JIKA Pas keluar PR, sudah pasti Selangor tidak akan bermenteribesarkan PKR lagi. Insya-ALLAH, Pas mungkin boleh terus kekal di Kelantan, meskipun akan kehilangan beberapa kerusi di negeri lain.
 • KEPADA pemimpin yang mengaku dirinya Islam, apa sumbangan kita terhadap Islam, terutama ketika Islam dan hukumnya dihina dan dikeji? Sebenarnya kita mahukan Islam atau tidak? Atau apakah mungkin ada yang beranggapan Islam itu menyusahkan. Hati-hati.
 • ULTRA kiasu terus menekan Datuk Seri Ismail Sabri, Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, agar meminta maaf ke atas kenyataannya, iaitu mengenai kenaikan harga, yang ditujukan khas kepada peniaga Cina yang mengambil kesempatan.
 • SIKIT-sikit Taliban… Siapa Taliban? Apa Talibanisasi? Inilah kerja ultra kiasu. Bila ada suara hendak melaksanakan cara hidup Islam, yang menjadi hak umat Islam, dikaitkan dengan Taliban. Kenapa larang orang nak buat baik? Kenapa tidak larang yang buat mungkar?
 • KENYATAAN Menteri Pendidikan II mengenai sistem pendidikan kita yang mendapat pengiktirafan dunia, mendapat liputan meluas media sosial ultra kiasu, dengan mempersendakannya.
 • KETIKA lahir, bayi menangis, orang lain melihat, tersenyum. Ketika mati, mayat tersenyum, orang lain melihat, menangis. Terasa kehilangan.
 • JURUCAKAP G25 berkata, jika hudud dilaksanakan, Kelantan akan diserbu oleh perogol kanak-kanak dan dewasa, untuk memuaskan nafsu mereka di sana.
 • SAMA ada Anwar Ibrahim bebas atau tidak pada 10 Februari 2015, keputusan penghakiman kes liwatnya, itu sudah tidak penting lagi bagi Malaysia.
 • NOMY Nozwir menulis surat terbuka kepada saya, Tee Chuan Seng, disiarkan laman web ultra kiasu, pada 24 Januari 2014. Biar saya jawab, agar semua faham, mudah-mudahan kendur sedikit ultra kiasunya.
 • DAHULU, orang tidak berani banyak bercakap, apatah lagi mencabar perkara berkaitan Islam, Melayu dan raja, kerana mereka tahu, ia sangat sensitif. Mereka faham asal-usul sejarah negara ini.
 • SEORANG peguam ultra kiasu, bernamakan orang putih, bermata sepet, tidak semena-mena mengkritik Jakim kerana dikatakan mempromosikan ekstremisme menerusi penyampaian khutbah, setiap kali ketika umat Islam di negara ini menunaikan solat Jumaat.
 • KETIKA negara dilanda musibah banjir, kita mengharapkan seluruh rakyat Malaysia berpadu tenaga, membantu mereka yang memerlukan, atau paling kurang, menzahirkan rasa simpati.
 • KEPUTUSAN terburu-buru Kerajaan Negeri Sarawak melarang saya memasuki Bumi Kenyalang ini amat mengecewakan, juga merugikan. Sebelum ini, saya bebas memberikan ceramah di sana, atas jemputan masjid, majlis daerah dan wakil rakyat.
 • NAMPAKNYA laman web dan NGO ultra kiasu begitu memberi publisiti besar-besaran kepada sarjana Iran Amerika Syarikat, Reza Aslan, mengenai pandangannya terhadap Malaysia, terutama isu berkaitan kalimah ALLAH dan tindakan pihak kerajaan terhadap stesen radio BFM yang pernah menginterviewnya.
 • KHUSUS ditujukan kepada pesara kerajaan, sama ada bergelar atau tidak, ketika berada di atas puncak kuasa dahulu, apa yang kita buat untuk menjaga kepentingan agama bangsa dan negara.
 • SANGAT geli hati membaca surat terbuka 25 Melayu yang dikatakan kononnya berpengaruh, berpangkat Tan Sri dan Datuk, pesara kerajaan, bercakap soal ekstremis di negara ini dan cara penyelesaiannya.
 • BUKAN soal muda atau tua yang utama dalam mencari kepemimpinan terbaik, tetapi soal kematangan. Tidak guna muda jika tidak matang. Tambah serius, tua, kebudak-budakan. Tua atau muda, yang penting matang. Begitu juga soal pemimpin wanita.
 • BERMULA dari sebelum, semasa dan selepas Perhimpunan Agung Umno 2014, boleh dikatakan tidak ada sedikit pun berita baik yang dilaporkan oleh media sosial anti-establishment.
 • WAHAI Umno, masa berjalan begitu pantas, kini kamu sudah memasuki Perhimpunan Agung Umno ke-65. Masa yang cukup lama, setelah memenangi PRU demi PRU. Menunggu kelangsungan PRU14, itu pun jika menang.
 • SAYA ucapkan tahniah atas inisiatif MCA yang telah menubuhkan sebuah jawatan kuasa bertujuan membuat kajian, bagi memandaikan anak-anak SJKC menguasai bahasa kebangsaan.
 • SAYA cuba mengelakkan untuk menggunakan istilah ultra kiasu setelah dinasihati oleh rakan seperjuangan, kerana ada yang beranggapan saya merujuk kepada semua orang Cina.
 • MINGGU lalu saya berada di Brunei, mengisi Majlis Ilmu 2014, undangan Jabatan Perdana Menteri Brunei, membentangkan kertas kerja bertajuk 'Manfaatkan Sains Martabatkan Islam'.
 • ALLAH Maha Besar dan Maha Mengetahui menjadikan manusia berbangsa-bangsa. Berbilang bangsa dalam sesebuah negara, seperti Malaysia tidak berlaku secara semula jadi. Sejarah membuktikan, ia disebabkan interaksi dan penghijrahan.
 • SAYA sudah dapat menjangkakan apa jawapan ultra kiasu apabila isu sekolah vernakular dibangkitkan. Belum apa-apa lagi mereka sudah melompat dengan mengatakan tidak boleh sama sekali sekolah ini dihapuskan. Lebih serius lagi, mereka samakan kedudukan sekolah vernakular dengan kedudukan raja-raja Melayu dan hak istimewa orang Melayu.
 • LAMAN web ultra kiasu membuat ulasan besar-besaran, kenapa saya tidak mendapat sokongan ketika disiasat mengikut Akta Hasutan. Sokongan banyak, cuma saya nak uji. Saya nak tengok siapa lebih berstrategi.
 • SETIAP manusia (bangsa) yang dicipta dan dilahirkan adalah juara. Tidak timbul soal mereka rajin atau malas. Sikap individu (fikrah) yang menentukan kejayaan seseorang. Inilah kehebatan ALLAH SWT menjadikan manusia berbanding haiwan. ALLAH tidak akan mengubah nasib seseorang, sehingga dialah yang berusaha mengubahnya. Jika nak sesuatu itu berubah, kita kena berubah terlebih dahulu. Bak kata MuftiMenk, "we want to make the world a better place but we are not prepared to improve ourselves."
 • KETIKA artikel ini ditulis, saya telah terbang ke Australia selama 10 hari. Kecoh satu Malaysia tentang kebebasan akademik. Seolah-olah di negara kita ini langsung tidak ada kebebasan akademik.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf