VIRAL
SURABAYA - INDONESIA. Jangan memandang seseorang itu secara luaran semata tetapi nilailah dirinya menerusi hati.
 • KITA pasti pernah terbaca tentang pendapat yang mengatakan bahawa peribahasa yang sebenar ialah “harapkan pegar, pegar makan padi” bukannya “harapkan pagar, pagar makan padi”.
 • KETIKA minum malam di sebuah restoran Ramadan lalu, seorang sahabat penulis menggeleng-gelengkan kepalanya apabila melihat sekumpulan remaja perempuan Melayu berjubah hitam seperti orang Arab melewati kami.
 • MEDIA sosial memainkan peranan yang besar terhadap kehidupan manusia kini. Manusia telah menggunakan media sosial bagi menyampaikan apa-apa sahaja maklumat, perkongsian, hebahan malahan menyampaikan perasaan melalui media sosial.
 • BAGI individu yang amat rapat hubungannya dengan laman-laman sosial, sudah pasti dapat mengagak perkataan atau istilah yang paling popular digunakan dalam saluran komunikasi terkini itu.
 • AGAK menggelikan hati apabila seorang rakan memberitahu saya tentang kisah anak bongsunya di sekolah. Anaknya menjawab kepada guru bahawa hobi ibunya “bermain telefon” apabila ditanyakan tentang hobi ibunya.
 • SUATU hari, seorang rakan telah menanyakan saya tentang penggunaan perkataan yang betul, sama ada memperisterikan atau memperisteri. Kedua-dua perkataan ini kelihatan hampir sama dari segi maksud dan penggunaannya tetapi hakikatnya, kedua-duanya amat berbeza.
 • “TAKKAN Melayu Hilang Di Dunia” dikatakan pernah diungkapkan oleh Laksamana Hang Tuah yang bermaksud bangsa Melayu akan kekal selama-lamanya di dunia ini. Kata-kata beliau itu seharusnya menjadi pembakar semangat kepada orang Melayu untuk terus menempa kejayaan di peringkat antarabangsa dalam pelbagai bidang. Kita tidak perlu risau kerana insya-Allah bangsa Melayu tidak akan hilang di dunia ini, namun yang menggusarkan kita ialah bangsa Melayu sahaja yang kekal tetapi peradaban Melayu terus terkubur.
 • SUATU hari, saya berjumpa dengan seorang rakan lama dan keluarganya di sebuah pusat beli-belah. Banyak cerita yang kami kongsikan, dari kisah zaman sekolah sehinggalah perkembangan terkini masing-masing.
 • BEBERAPA minggu lepas, ada suatu kisah yang disebarkan melalui laman-laman sosial berkaitan asal-usul perkataan bahlul. Bahlul merupakan nama jolokan bagi seorang hakim dan ilmuwan Islam pada zaman Khalifah Harun al-Rashid yang bernama Wahab ibn Amr.
 • KALAU kita ada pekung di dada pun, dalam keadaan memakai baju tiada orang yang dapat melihat pekung itu. Saya percaya, banyak orang yang berbaju cantik sedangkan terdapat bermacam-macam jenis penyakit kulit selain pekung sama ada panau, kurap, kerapu dan penyakit-penyakit lain yang tidak diketahui oleh orang lain ada di badannya.
 • BERBICARA tentang ilmu bahasa, tidak kiralah apa-apa bahasa sekali pun, terdapat sejenis golongan kata yang amat penting dan tidak boleh dikesampingkan sama sekali. Golongan kata yang dimaksudkan ialah golongan kata kerja.
 • SEBUT sahaja ‘ubat kuat’, akan terlintas dalam minda kita tentang hal-hal yang berkait rapat dengan alam perkahwinan. Frasa ubat kuat ini biasanya menjadi topik penting jika ahli mesyuaratnya ialah kaum Adam.
 • SUATU hari ketika di sebuah klinik swasta, saya melihat seorang perempuan muda bercakap agak kasar terhadap seorang lelaki warga emas yang pada anggapan saya ialah bapanya.
 • SUDAH sekian lama imbuhan asli dalam bahasa Melayu mampu menampung keperluan kebahasaan bahasa Melayu. Namun, perkembangan bidang ilmu yang begitu pesat menyebabkan kita terpaksa meminjam imbuhan asing.
 • SEORANG rakan berseloroh bahawa tiada bezanya sesuatu warna itu. Saya tahu, selorohnya itu berkaitan dengan warna yang digunakan untuk menggambarkan parti-parti politik di negara kita. Baginya, semua warna adalah sama. Mungkin itu falsafah bagi orang yang agak liberal dalam politik.
 • KECELARUAN penggunaan perkataan ramai dan banyak masih berterusan. Hal ini demikian timbul oleh sebab terlalu banyak pendapat dan kesimpulan yang dihasilkan pengguna-pengguna bahasa Melayu ataupun berdasarkan kelaziman penggunaan.
 • PERKATAAN dalam sesuatu bahasa boleh terdiri daripada kata dasar iaitu satu bentuk kata terkecil yang tidak menerima sebarang imbuhan ataupun bentuk terbitan, iaitu bentuk yang dihasilkan daripada proses memperluas kata dasar tadi melalui berbagai-bagai cara.
 • PERIBAHASA Melayu “Bahasa Menunjukkan Bangsa” bermaksud bahasa menjadi lambang keperibadian masyarakat atau sesuatu bangsa. Dalam konteks ini, bahasa bukan hanya merujuk sistem bahasa yang digunakan tetapi juga berkaitan cara atau gaya berbahasa masyarakat berkenaan.
 • HATI kecil ini tersentuh apabila membaca beberapa peribahasa yang ditulis oleh golongan remaja, antaranya sekali air bah, habis seluruh dunia; belum duduk, sudah terjatuh dan besarlah dapur, besarlah keraknya.
 • PERKEMBANGAN bahasa slanga dalam kalangan remaja dikatakan mampu mencemarkan bahasa Melayu. Persoalannya, adakah perkembangan bahasa slanga dalam kalangan remaja mampu dikawal?
 • SEORANG rakan menelefon saya untuk mendapat kepastian sama ada tema Hari Ulang Tahun Kemerdekaan ke-57 iaitu “Di Sini Lahirnya Sebuah Cinta” gramatis ataupun tidak. Baginya, cinta ialah sesuatu yang abstrak, jadi tidak perlukan penjodoh bilangan “buah”.
 • SEORANG kawan bertanya tentang perbezaan tanggungjawab antara manusia dengan haiwan, lantas saya menjelaskan bahawa tanggungjawab bapa manusia lebih besar daripada ibu tetapi sebaliknya bagi haiwan.
 • PADA Ahad yang lalu saya berpeluang untuk berkunjung ke Kuala Balah di daerah Jeli, Kelantan bagi mengiringi pelajar menyertai Pertandingan Forum Remaja Peringkat Negeri Kelantan yang diadakan di SMK Kuala Balah.
 • KITA sering mendengar atau melihat contoh ayat di bawah yang digunakan secara berleluasa, sama ada dalam perbualan harian ataupun digunakan oleh media massa. Para pembaca bolehlah meneliti contoh ayat di bawah dan cuba kenal pasti kesalahannya.
 • DALAM Islam, meminjam wang atau barangan hukumnya harus manakala memberi pinjaman ataupun hutang hukumnya sunat tetapi dalam keadaan tertentu hukumnya wajib.
 • TIGA hari lepas seluruh umat Islam di Malaysia menyambut Aidilfitri bagi tahun 1435H setelah selesai menunaikan amalan berpuasa selama sebulan. Apabila mengenangkan sambutan Aidilfitri kira-kira hampir 40 tahun lalu, hati ini berasa amat gembira.
 • SEMUA bahasa di dunia meminjam perkataan daripada bahasa asing bagi memenuhi keperluan peristilahan dalam bidang-bidang tertentu. Proses peminjaman membuktikan bahawa bahasa berkenaan telah berkembang maju dan tidak berada dalam keadaan statik. Proses peminjaman ini juga membuktikan bahasa Melayu turut berkembang selari dengan bahasa-bahasa utama lain di dunia. Istilah daripada bahasa Inggeris merupakan antara istilah yang banyak dipinjam oleh bahasa Melayu selain bahasa Arab, Sanskrit dan lain-lain lagi.
 • KEHADIRAN bulan Ramadan amat dinanti oleh seluruh umat Islam di dunia kerana berpeluang untuk meningkatkan ibadat kepada ALLAH SWT. Pada bulan ini ALLAH SWT telah menjanjikan suatu malam penuh keberkatan, iaitu lailatulqadar yang lebih mulia daripada seribu bulan lain.
 • SEORANG rakan yang juga Munsyi Dewan pernah memberitahu saya perkembangan bahasa Melayu di China amat membanggakan.
 • SEWAKTU Jepun menakluki Tanah Melayu pada tahun 1940, bapa saya telah dihantar untuk membina jalan kereta api maut di sempadan Thailand-Burma sebagai buruh paksa.
 • DALAM keasyikan rakyat Malaysia menyokong pasukan bola sepak kegemaran mereka yang menyertai Piala Dunia Brazil 2014, kita tidak seharusnya meminggirkan Majlis Tilawah dan Menghafaz al-Quran Peringkat Antarabangsa ke-56. Acara tahunan yang diadakan di Kuala Lumpur ini juga merupakan acara yang bertaraf dunia kerana menghimpunkan peserta terbaik dari seluruh dunia.
 • PADA minggu lepas saya berpeluang untuk menghadiri mesyuarat agung suatu pertubuhan bukan kerajaan di sebuah hotel setelah diundang oleh seorang rakan yang merupakan ahli jawatankuasa pertubuhan tersebut.
 • KALAU kita seorang yang cinta akan bahasa, kita pasti akan peka apabila melihat kain pemidang atau membaca buku program pelbagai majlis rasmi, sama ada pada peringkat daerah, negeri, kebangsaan malah pada peringkat antarabangsa sekalipun.
 • KETIKA menaiki kereta dalam perjalanan untuk bermain futsal bersama-sama rakan lama, lagu Rozana nyanyian kumpulan Search yang begitu popular pada awal tahun 1990-an telah diputarkan.
 • TANGGAL 16 Mei setiap tahun telah diisytiharkan sebagai Hari Guru bagi meraikan warga pendidik di negara kita. Walaupun tarikh itu telah dua minggu berlalu, namun rasanya masih belum terlewat untuk kita membincangkan isu ini memandangkan jasa guru terlalu besar dalam pembinaan negara bangsa.
 • PANTUN-pantun Melayu sering menjadi pemanis kata dalam sesuatu majlis dan upacara-upacara rasmi. Tanpa penggunaan pantun dalam majlis dan upacara tertentu, barangkali keindahan dan kesempurnaan majlis akan menjadi hambar.
 • KETIKA pulang ke kampung pada hujung minggu lepas, saya berkesempatan untuk minum petang di sebuah kedai kopi yang telah dibuka sejak saya masih kecil.
 • “MANA bulu ayam, Tok?” Itulah antara dialog daripada satu kumpulan lawak yang mengambil bahagian dalam rancangan Maharaja Lawak Mega yang pernah disiarkan dalam salah satu saluran televisyen tempatan baru-baru ini.
 • “KEDAI JAHIT WANITA”. Itulah antara papan tanda iklan yang agak melucukan pernah kita lihat. Seorang anak kecil mungkin akan menganggap bahawa kedai itu merupakan kedai yang menjadi tempat untuk menjahit wanita, bukannya kedai untuk menjahit pakaian wanita. Sepatutnya papan iklan tadi tertulis dengan frasa “KEDAI MENJAHIT PAKAIAN WANITA”.
 • SAYA pernah terbaca peribahasa hasil rekaan sendiri murid saya dalam karangan mereka iaitu “kerana sirap setitik musnah susu sejag”. Adakah peribahasa ini sesuai bagi menggantikan peribahasa “kerana nila setitik rosak susu sebelanga”? Banyak lagi peribahasa hasil ciptaan sendiri golongan remaja yang digunakan, contohnya “seperti rokok dengan pemetik api” (seperti aur dengan tebing), “orang lapar diberikan nasi” (orang mengantuk disorongkan bantal), “harapkan kasut, kasut lukakan kaki” (harapkan pegar, pegar makan padi) dan lain-lain lagi.
 • KETIKA kecil, saya tidak berani walaupun hanya untuk melewati ruang tamu jika ada tetamu bapa yang bertandang ke rumah. Jelingan tajam daripada bapa sudah memberi kefahaman kepada saya bahawa dia tidak suka jika saya melintas di hadapan tetamu apatah lagi berada bersama-sama di situ.
 • BANYAK orang bersetuju bahawa “tuan” hanya digunakan untuk orang lelaki manakala “puan” untuk orang perempuan. Bagaimanakah pula keadaannya dengan frasa “tuan puteri”? Adakah “tuan puteri” juga merujuk kepada golongan lelaki? Jawapannya sudah pasti tidak.
 • PIALA Dunia 2014 yang bakal diadakan pada 12 Jun hingga 13 Julai di bumi Brazil nanti akan menghimpunkan pemain yang mewakili 32 pasukan terbaik dunia. Semua pasukan yang mewakili benua masing-masing ini terdiri daripada pelbagai bangsa yang sudah pasti menggunakan bahasa yang berbeza. Bukan semua pemain ini mampu bertutur atau menulis dalam bahasa Inggeris yang menjadi bahasa utama dunia.
 • TIDAK kira orang Melayu atau kaum-kaum lain, terutama yang berpendidikan lebih cenderung menggunakan perkataan atau frasa dalam bahasa Inggeris bagi menuturkan perkara yang dianggap kasar dan menyentuh perasaan.
 • KISAH Mahsuri dan tarikan faktor geografi menjadikan Pulau Langkawi sangat strategik sebagai suatu pusat pelancongan di negara kita. Pada cuti Tahun Baharu Cina baru-baru ini, saya berkesempatan bercuti di pulau yang menjadi kebanggaan kita semua itu bersama-sama keluarga.
 • DALAM mata pelajaran Matematik, terdapat tajuk “Penaakulan Matematik”. Apabila sesuatu pernyataan diberi, maka penafian terhadap pernyataan itu juga harus dibuat dengan menggunakan perkataan bukan dan tidak.
 • BENARLAH kata orang, apabila hati dilamun cinta, bulan dan bintang pun bisa dihadiahkan buat kekasih hati, apatah lagi kalau setakat untuk berenang merentasi lautan api.
 • Tangan kanan memberi Sorokkan tangan kiri Derma bukan tontonan Lakukan dalam sepi
 • TENTUNYA kita biasa melihat papan tanda yang tertulis, “Dilarang Masuk Tanpa Urusan” sewaktu berkunjung ke mana-mana premis, sama ada kerajaan atau swasta.
 • APABILA membaca kisah kejayaan Dolhi-Albert Holding menguasai perniagaan di Malaysia, tentu kita semua akan berasa bangga kerana kedua-dua ahli perniagaan berbangsa Melayu dan Cina ini dapat bekerjasama bagi membangunkan perniagaan milik mereka.
 • SEORANG jiran menghantar satu maklumat yang mengejutkan melalui WhatsApp kepada saya dengan mempersoalkan tindakan pihak sekolah melarang murid-muridnya memakai tudung.
 • TERDAPAT kekeliruan berkaitan makna sebenar bahasa slanga kerana ada pihak yang menganggap bahasa slanga merupakan dialek atau loghat sesuatu daerah atau negeri.
 • PELBAGAI program yang berkaitan pengiktirafan terhadap insan-insan seni telah disiarkan melalui televisyen sama ada secara siaran langsung mahupun rakaman. Pelbagai kategori diperkenalkan dan setiap kategori akan dipilih pemenangnya. Penganjuran program-program seperti ini diharapkan dapat menaikkan semangat insan-insan seni di negara kita untuk bersaing secara sihat seterusnya mengangkat martabat seni tanah air kita.
 • SEJARAH tulisan jawi di Nusantara berkait rapat dengan kedatangan Islam ke Nusantara. Berpandukan beberapa fakta, kebanyakan sejarawan terutamanya dari Barat berpendapat, kedatangan Islam ke Nusantara berlaku pada abad ke-13 Masihi.
 • PERKATAAN “jawi” berasal daripada bahasa Arab dan dipanggil “Yawi” di Pattani, ialah sejenis abjad Arab yang disesuaikan untuk menulis bahasa Melayu (Mahyudin Yahya: 1986). Perkataan ini ialah kata adjektif bagi kata nama Arab “Jawah” dan apabila dijadikan kata adjektif “Jawah” menjadi “Jawi” (Amat Juhari: 1996).
 • PADA minggu lalu, saya mengulas tentang kaedah menghasilkan kata kerja terbitan daripada imbuhan awalan meN-. Kita memperoleh lima bentuk varian bagi menghasilkan kata kerja terbitan daripada imbuhan awalan meN-.
 • APABILA dijelaskan maksud bahasa rojak, seseorang itu dapat memahaminya dengan mudah kerana pernah melalui pengalaman melihat dan mendengar bahasa rojak dituturkan malah melalui tulisan sekali pun. Rojak dalam Kamus Dewan bermaksud sejenis makanan daripada buah-buahan mentah dan...
 • APABILA Tan Sri Annuar Musa (TSAM) dilantik menjadi Pengerusi Majlis Amanah Rakyat, banyak pihak telah mengucapkan tahniah atas pelantikan itu.
 • Seorang rakan secara berseloroh memberitahu bahawa dia “boleh” berpoligami kalau dia mahu. Saya menanyakannya sebab dia berkata sedemikian.
 • KETIKA remaja, ada sebuah lagu menarik minat saya iaitu “Antara Gadis” nyanyian kumpulan Dinamik yang berasal dari Sarawak. Lirik lagu tersebut dimulakan dengan:
 • YANG mana satukah daripada kata kerja terbitan di bawah yang betul? mensasarkan atau menyasarkan? mengkagumkan atau mengagumkan? mensucikan atau menyucikan? menyintai atau mencintai?
 • Imbuhan asli bahasa Melayu sebenarnya sudah lengkap untuk menampung keperluan bahasa Melayu selama ini. Namun, bertambahnya bidang ilmu dan ikhtisas yang baharu menyebabkan imbuhan asing dipinjam untuk menampung kemasukan bentuk-bentuk kata pinjaman dalam bahasa Melayu.
 • PENGGUNA bahasa Melayu selalu beranggapan kata sendi nama dari dan daripada mempunyai fungsi yang sama dan boleh bersaling ganti penggunaannya. Permasalahan ini sering membelenggu pengguna bahasa Melayu secara disedari ataupun tanpa disedari sejak sekian lama.
 • SEBAGAI salah satu bahasa yang pesat berkembang di dunia, bahasa Melayu turut mengalami perubahan, pembinaan dan perkembangan.
 • PELBAGAI cara mengeja frasa ‘Yang di-Pertuan’, ‘Yang di-Pertua’ ‘Yang Dipertua’ dan ‘Diraja’ atau ‘diraja’ yang dapat kita lihat dalam media-media cetak di negara kita. Ketidakselarasan penggunaan frasa tersebut telah menimbulkan kekeliruan kepada pengguna bahasa Melayu. Sepatutnya ejaan bagi frasa...
 • DALAM tahun 644 Masihi, kerajaan Melayu pernah menghantar utusan ke China. Hal ini demikian bermakna hubungan diplomasi pernah dijalin oleh kerajaan Melayu ketika itu di peringkat antarabangsa.
 • SEJAK kecil lagi kita didedahkan dengan frasa menjolok mata yang seolah-olah menggambarkan sesuatu yang tidak selesa apabila dipandang.
 • PERKARA 152 Perlembagaan Malaysia 1. Bahasa Kebangsaan ialah bahasa Melayu dan hendaklah ditulis dalam apa-apa jua tulisan sebagaimana yang diperuntukkan dengan undang-undang oleh Parlimen. Dengan syarat: (a) tiada sesiapa pun boleh dilarang atau ditahan daripada menggunakan (bagi apa-apa...
 • SEBAGAI salah satu bahasa yang pesat berkembang di dunia, bahasa Melayu turut mengalami perubahan, pembinaan dan perkembangan.
 • APABILA mendapat tahu saya menjadi penulis ruangan bahasa dalam akhbar Sinar Harian, seorang rakan yang merupakan guru Bahasa Inggeris bertanya tentang kaitan peribahasa bagai melepaskan batuk di tangga dengan maksudnya, iaitu melakukan sesuatu pekerjaan dengan tidak bersungguh-sungguh.
 • PERNAHKAH kita mendengar beberapa perkataan digunakan kumpulan tertentu yang tidak kita fahami? Anehnya, ahli kumpulan yang guna perkataan tersebut memahaminya. Bahasa ini dikenali sebagai slanga.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf