VIRAL
SURABAYA - INDONESIA. Jangan memandang seseorang itu secara luaran semata tetapi nilailah dirinya menerusi hati.
 • MINGGU lalu, beberapa media nasional membuat liputan khas mengenangi jasa dan khidmat bakti cemerlang Tun Abdul Razak Hussein, Perdana Menteri Malaysia kedua, sempena ulang tahun kematian Tun Razak yang kembali ke rahmatullah pada 14 Januari 1976.
 • 2014 pasti tercatat dalam sejarah sebagai tahun paling tragis bagi Malaysia apabila tiga kemalangan berlaku membabitkan pesawat terbang negara, iaitu dua pesawat milik Sistem Penerbangan Malaysia atau MAS, dan satu pesawat milik AirAsia.
 • BISNES wajar dijadikan aktiviti pilihan untuk generasi muda Melayu berjihad!” Inilah antara mesej utama yang saya sampaikan di Konvensyen Aspirasi Usahawan Muslim anjuran bersama Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) dengan DPIM yang diadakan di Hotel Pullman, Bangsar, Kuala Lumpur pada 17 Disember, 2014.
 • KENYATAAN Tun Abdul Hamid Mohamad, mantan ketua hakim negara pada 23 November 2014 ketika menentang cadangan kerajaan meminda Akta Hasutan 1948 mendapat perhatian ramai.
 • BERITA akhbar bahasa Inggeris 25 November bertajuk “Rosmah: Jangan layan mereka yang guna nama saya untuk dapatkan projek” menarik perhatian ramai. Ia lebih mendapat perhatian kerana disiarkan tidak berapa minggu selepas media mendedahkan peristiwa “surat kuning” yang dikatakan dikeluarkan istana menjadi punca pencerobohan tanah di Cameron Highlands.
 • DALAM pembentangan pada sesi brainstorming wakaf anjuran Forum Ekonomi Islam Dunia -WIEF di Dubai, Oktober lalu, saya anjurkan formula membabitkan tiga pembaharuan strategi bisnes dan korporat yang perlu dilaksanakan untuk memperkasa ekonomi umat Islam.
 • PADA 29 Oktober 2014, saya berada di Dubai atas undangan Forum Ekonomi Islam Sedunia (World Islamic Economic Forum - WIEF), menyertai sesi khas brain storming anjuran WIEF bersama Bank Islam Antarabangsa (IDB) fokus kepada membincang isu wakaf.
 • PADA 10 Oktober, 2014 saya ke Melaka atas undangan Haji Samian Senin, Pengerusi Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) Melaka, menyampaikan ceramah pada Kursus Asas Kewangan Islam anjuran DPIM Melaka dengan kerjasama Syarikat Takaful Ikhlas.
 • SAYA yakin majoriti terbesar rakyat Malaysia menyanjung tinggi keberanian, ketegasan dan keikhlasan Sultan Nazrin Muizzuddin Shah, Sultan Perak apabila baginda bertitah menyeru semua warga Malaysia bangkit berjihad memerangi rasuah dalam satu acara sempena ulang tahun BPR/SPRM pada1 Oktober, 2014.
 • SEMUA Melayu yang cintakan bangsanya pasti berasakan kedudukan Melayu hari ini paling tertekan dan terancam, iaitu situasi genting yang belum pernah berlaku dalam sejarah kehidupan bangsa. Hari ini semakin ramai melihat ancaman terhadap Melayu satu isu hidup-mati bangsa atau existential threat, kerana...
 • SELAMA dua minggu berturut-turut saya terpaksa menangguhkan penulisan kolum ini kerana kesibukan berceramah membabitkan dua persidangan antarabangsa.
 • BERITA di akhbar New Straits Times, 27 Ogos lalu bertajuk “World Islamic Economic Forum Foundation (WIEF) bercadang mengglobalisasikan wakaf” menarik perhatian saya.
 • MINGGU lalu saya diundang menyampaikan ucaptama dalam bahasa Inggeris di dua persidangan antarabangsa anjuran dua universiti di Kuala Lumpur.
 • MINGGU lalu saya diundang menyertai siaran langsung setengah jam di Radio BFM89.9 Petaling Jaya mengisi program pagi Breakfast Grille. BFM89.9 radio bahasa Inggeris fokus bisnes dan Breakfast Grille program popular bertujuan menghangatkan suasana pagi bisnes. Justeru, saya bersedia diuja habis-habisan oleh hos Khoo Hsu-Chuang, menjangkakan soalan provokatif beliau pasti membakar perasaan. Apa pun, bagi saya sesi berlangsung dengan baik dan memuaskan.
 • SELAIN menulis kolum Khalifah Bisnes, saya banyak melabur masa berceramah, terutama menyambut undangan institusi, NGO atau universiti, sama ada dalam atau luar negara. Seperti dalam penulisan, bahagian besar ceramah saya fokus kepada isu kelemahan ekonomi Melayu khasnya dan umat Islam amnya, diikuti dialog berbincang mencari jalan berkesan mengatasinya.
 • MINGGU lalu, laporan penjualan sebuah institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) milik Melayu membangkitkan kerisauan banyak pihak. Sebenarnya, beberapa IPTS milik Melayu telah pun bertukar tangan sebelum ini, dan dipercayai majoriti menghadapi ancaman survival.
 • DALAM satu sesi di Persidangan Wakaf Antarabangsa di Istanbul, Turki, pada Jun 2014, Datuk Syed Ali Al Attas, Presiden, Dewan Perdagangan Melayu Malaysia, mengingatkan sejarah pengaruh besar Turki ke atas dunia Melayu, terutama di Johor.
 • SEWAKTU di Turki minggu lalu, selepas menyampaikan ceramah Waqaf Korporat di persidangan wakaf antarabangsa di Istanbul, saya dan Mohd Sahar Mat Din, Timbalan Presiden, Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) sempat berkunjung ke sebuah organisasi wakaf terkenal di Turki.
 • PADA 18 dan 19 Jun, 2014 saya berada di Istanbul, Turkey, atas undangan Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM).
 • MINGGU lalu saya menyampaikan ceramah dalam majlis bersama lebih 40 Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) dan eksekutif kanan korporat swasta dan GLC anjuran Lembaga Zakat Selangor (LZS) di Subang.
 • KUDA kepang terkenal satu tarian popular rakyat Johor hingga dijadikan simbol identiti budaya negeri terbabit. Sekali pun berakar umbi pada sejarah budaya orang Jawa, rakyat Melayu Johor bukan Jawa turut menerima penonjolan kuda kepang sebagai lambang budaya Johor kerana keunikannya dan rentak muzik serta lenggok tariannya menarik dan menghiburkan.
 • MINGGU lalu saya diundang menyampaikan ceramah berkongsi pengalaman Jihad Bisnes dan Waqaf Korporat di satu persidangan wakaf antarabangsa di Jakarta, Indonesia.
 • BANGSA Melayu sebagai umat Islam wajib berjihad, namun bukan mengutamakan jihad perang.” Itulah antara mesej yang saya sampaikan ketika membentang kertas kerja bertajuk "Cabaran masa depan dalam pengukuhan ekonomi umat" di Kongres NGO-NGO Islam 2014 anjuran Yayasan Dakwah Islam (Yadim) dengan kerjasama beberapa institusi lain pada 29 Mei lalu di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).
 • MINGGU lalu saya ke Bandar Indera Mahkota, Pahang, menyampaikan ceramah di Seminar Survival Ekonomi Anak Muda anjuran Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM).
 • MINGGU lalu saya berpeluang menyampaikan ceramah di Masjid Bukit Indah, Ampang, Selangor di bawah program “Kuliah Ekonomi” anjuran jawatankuasa pengurusan masjid terbabit. Sesi dua jam dipenuhi ceramah bertajuk “Waqaf Korporat untuk Jihad Bisnes”, diikuti sesi sejam soal jawab dengan penglibatan sangat aktif peserta. Ceramah bukan sahaja dihadiri ahli kariah masjid, malah juga beberapa ahli bisnes, profesional, akademik dan para pelajar, khasnya dari Universiti Islam Antarabangsa.
 • KENYATAAN media Kulim Malaysia Bhd (Kulim), syarikat anak Johor Corporation (JCorp) iaitu GLC milik kerajaan Johor, di halaman bisnes terbitan akhbar nasional berbahasa Inggeris minggu lalu menarik perhatian.
 • MINGGU lalu saya diundang RTM ke studio Angkasapuri merakamkan perbincangan panel Wacana Nasional atas tajuk GLC. Perbincangan diterajui penuh wibawa oleh Sayed Munawar, turut disertai Datuk Nurehsanuddin Haji Mohd Harun Narrashid, Ahli Parlimen Kota Tinggi; Mohd Nizam Mahshar, Ketua Pegawai Eksekutif MTEM dan Nik Nazmi Nik Ahmad, Ahli Dewan Undangan Negeri Seri Setia, juga Timbalan Speaker Dewan Undangan Negeri Selangor.
 • MINGGU lalu di bawah tajuk “Umat Islam lebih Barat daripada Barat”, saya melahirkan rasa bimbang terhadap trend keterlaluan umat Islam menciplak model ekonomi Barat, terutama kapitalisme liberal merosakkan.
 • SELAMA dua minggu lepas saya bersama isteri berada di Madinah dan Makkah mengerjakan umrah. Kami merasa sangat gembira mendapat peluang beribadat di sana setelah lebih setahun tidak mengunjungi Kaabah...
 • BARU-baru ini seorang usahawan muda di Lembah Kelang melahirkan rasa kecewanya kepada saya terhadap sistem pengeluaran sijil halal di Malaysia.
 • SAYA bersyukur ke hadrat ALLAH SWT dan berterima kasih kepada Jumaah Majlis Diraja Johor, yang menghormati niat saya memulangkan semula semua darjah kebesaran Johor.
 • KETIKA artikel minggu lalu di bawah tajuk “Naungan khalifah, sultan dan imam” diterbitkan pada Isnin 25 November lalu, saya dan isteri telah pun kehilangan Khaled bin Muhammad Ali, anak bongsu kami.
 • MINGGU lalu kolum ini fokus kepada pentingnya perlindungan dan naungan kuasa politik Melayu membangun kerjaya dan memperkasa CEO GLC menyempurnakan amanah membina organisasi membela masa depan ekonomi bangsa.
 • MINGGU lalu beberapa akhbar nasional mendedahkan isu tindakan Petronas khasnya dan GLC amnya meminggir peniaga Melayu “mengetepikan mereka dan lebihkan syarikat asing”...
 • “Mustahil capai transformasi ekonomi menuju ke tahap negara maju tanpa kejayaan bisnes milik Melayu dan umat Islam warga majoriti Malaysia.” Itulah antara inti pati mesej ceramah saya di Konvensyen Inspirasi Usahawan anjuran bersama Radio IKIM-FM dengan Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM) minggu lalu di Kompleks IKIM, Kuala Lumpur.
 • BARU- BARU ini saya diundang merasmikan majlis menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) membabitkan tiga syarikat bisnes rawatan alternatif dan pemakanan tambahan, iaitu Magnetic Aura Sdn Bhd, Sinar Permata Resources Sdn Bhd dan Al-Ansar Health Sdn Bhd di Danau Golf Club, UKM, Bangi.
 • MINGGU lalu saya diundang menyampaikan “Ceramah Eksekutif Intan” kepada lebih 350 penjawat awam dari berbagai jabatan, kementerian dan agensi kerajaan, di bawah anjuran Institut Pentadbiran Awam (Intan).
 • Untuk memperkasa ekonomi Melayu dan Bumiputera, sasaran matlamatnya mesti 70 peratus, bukan lagi 30 peratus seperti di bawah DEB sebelum ini!” Itulah kesimpulan hujah saya pada perbincangan panel program Landskap siaran langsung RTM TV1 dihoskan Syed Munawar minggu lalu.
 • “MUSTAHIL bangsa Melayu berjaya dengan cemerlang dan umat Islam menjadi umat terbaik (khaira ummah) di dunia selagi bersikap kecil jiwa!” Itulah mesej yang saya sampaikan dalam sesi “Inspirasi Bisnes”...
 • Minggu lalu media bisnes melaporkan, Pengerusi Malayan Banking Bhd (Maybank), Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor mengumumkan keputusan lembaga pengarah Maybank melantik Datuk Abdul Farid Alias selaku CEO baru Maybank.
 • Minggu lalu kolum “Khalifah Bisnes” tegas menganjurkan rakyat Malaysia, khasnya Melayu Islam selaku warga majoriti, memperkukuh dan memperjuangkan demokrasi tanpa kompromi.
 • TSUNAMI PRU13 dan polarisasi politik terbit daripadanya memberi umat Islam Malaysia peluang dan kesempatan unik memperkasa kedudukan politik dan ekonomi yang wajar mereka segera manfaatkan untuk mengelak perpecahan lebih besar mengancam kesejahteraan negara. Untuk itu pertama-tama, mereka wajib rapatkan saf politik menggunakan sepenuhnya kuasa legitimis politik majoriti kurniaan demokrasi untuk faedah masa depan.
 • Keputusan PRU13 bukti nyata reformasi sistem politik berjaya mengintegrasikan dan memantapkan kedudukan parti alternatif peringkat nasional ke dalam sistem demokrasi negara.
 • Saya menulis kolum ini dua hari sebelum PRU13 diadakan dan tidak berhajat meneka ke arah mana penghujung keputusannya, kerana PRU13 adalah paling sengit dan paling hebat persaingannya, justeru sangat payah dibaca. Keputusan pasti membuat ramai terkejut, di samping tidak kurang pula yang kecewa.
 • MINGGU lalu saya diundang sebagai ahli panel Forum Meja Bulat anjuran Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM) di Kuala Lumpur. Fokus forum membincang dan mencari jalan alternatif lebih baik daripada pendekatan ekonomi sedia ada berpaksi kepada sistem kapitalis liberal yang dilihat semakin mengakibatkan kerosakan. Paling ketara ialah krisis ekonomi yang melanda beberapa negara, khasnya di Eropah hari ini; selain kezaliman sistem menyebabkan pelebaran jurang kaya-miskin dan peminggiran melampau rakyat bawahan, menjejas dan merosakkan kehidupan manusia seluruh dunia.
 • Politik berdemokrasi seperti yang kita amalkan di Malaysia pada asasnya bercirikan persaingan parti politik memburu dan merebut kuasa menerusi peti undi. Mengikut kaedah demokrasi, parti terpilih dengan undi majoriti diberi kuasa dan mandat oleh rakyat menerajui pemerintahan merealisasikan agenda politiknya, selain memenuhi aspirasi besar rakyat amnya untuk kepentingan jangka panjang bangsa dan negara.
 • Minggu lalu saya ke Kaherah menyampaikan ceramah kepada 120 pemimpin pelajar Malaysia di beberapa universiti di Mesir. Program anjuran Akademi Kepimpinan Pengajian Tinggi (AKEPT) bersama Education Malaysia Egypt (EME) di bawah Global Leadership Outreach (GLO) bertujuan mengasah bakat kepimpinan dalam kalangan pemimpin pelajar.
 • Minggu lalu seorang sahabat memanjangkan e-mel daripada “Anonymous” bertarikh 2 Oktober 2011, menghuraikan sebab-sebab kenapa saya “terpaksa diusir dari JCorp”.
 • Perubahan adalah fitrah dan realiti hidup yang kita semua lalui. Bermula kecil, kita membesar. Dari zaman kanak-kanak kita dewasa, seterusnya meningkat umur tua. Perubahan hidup seperti ini fitrah yang mudah kita terima, kerana ia berlaku kepada semua manusia.
 • Saya menulis artikel ini sewaktu berada di Makkah, mengerjakan umrah. Sekali pun fokus kepada beramal ibadah, semua pengunjung ke tanah suci Madinah dan Makkah pasti menyaksikan transformasi besar kedua-dua kota agung Islam ini.
 • Minggu lalu kolum ini fokus kepada PRU13, menyifatkannya sebagai peristiwa pemisah zaman mematangkan politik negara menuju sistem demokrasi dwi-parti. Sekali pun di peringkat awal ia menjejas perpaduan bangsa dan kestabilan politik negara, proses pematangan politik bukan sesuatu yang harus warga Malaysia takuti.
 • Bagi menutup tirai 2012, iaitu pada 30 Disember, saya berpeluang menyampaikan ceramah dalam satu himpunan Islam antarabangsa anjuran Mercy Mission yang diadakan di PICC Putrajaya. Himpunan terbabit bertemakan Kembaran Iman (the Twins of Faith), iaitu Ilmu dan Amal.
 • Minggu lalu saya menyampaikan ceramah atas undangan Universiti Pertahanan Nasional Malaysia di Genting Highlands dengan tajuk kepimpinan organisasi cemerlang. Dalam ceramah kepimpinan, kita banyak mendengar huraian ciri kepimpinan unggul dan bagaimana organisasi dapat manfaatkan kehebatan peribadi pemimpin mencapai prestasi luar biasa.
 • Ketika mula menerajui Johor Corporation (ditubuhkan dengan nama Perbadanan Kemajuan Ekonomi Negeri Johor atau PKENJ) pada awal 1980an, antara tugas saya paling mencabar ialah mengubah sikap dan minda kakitangan PKENJ yang hampir kesemuanya Melayu, terhadap bisnes.
 • Akhbar The Edge, 3 Disember, 2012 menarik perhatian saya. Antara beberapa isu yang dilontarkan dalam Perhimpunan Agung Umno, The Edge membuat hanya satu komen, iaitu mengenai pelantikan lembaga pengarah GLC.
 • Hari ini warga Malaysia, khasnya generasi muda, digalakkan membina kerjaya bisnes, terutama mengendalikan bisnes milik sendiri atau menjadi eksekutif, sama ada di GLC atau korporat swasta. Sewajarnya bangsa Melayu dan umat Islam memburu rezeki menerusi berniaga, memandangkan Islam sangat menggalakkan umatnya berusaha sendiri. Maksud satu hadis besar jelas menyatakan sebaik-baik rezeki adalah hasil daripada usaha tangan kita sendiri dan bisnes adalah satu daripada cara terbaik menyempurnakan maksud hadis ini.
 • Semakin kita mendekati PRU13, semakin ramai Melayu dan umat Islam Malaysia yang resah dan bimbang akan kedudukan masa depan politik bangsa dan negara.
 • Umat Islam ketika ini berada dalam suasana menyambut Aidiladha, iaitu Hari Raya Haji atau Hari Raya Korban. Berkorban sempena Aidiladha bertujuan menyempurnakan satu ibadah besar yang dituntut oleh Islam bagi umatnya yang beriman dan mahu mentaati dan mendekati ALLAH SWT. Sesungguhnya agama Islam adalah agama yang menuntut pengorbanan daripada umatnya dalam semua bidang kehidupan.
 • Dalam ucapan Bajet 2013 pada 28 September lalu, selain menghuraikan isu besar Bajet, Perdana Menteri Datuk Seri Najib selaku Menteri Kewangan juga mengumumkan keputusan kerajaan merangka satu pelan induk bertujuan membangun Waqaf Korporat Malaysia.
 • Minggu lalu saya berpeluang menyampaikan ceramah mengenai Jihad Bisnes di Jabatan Syariah, Universiti Kebangsaan Malaysia. Dalam sesi soal jawab pada akhir ceramah, salah satu soalan yang dibangkitkan meminta pandangan dan penjelasan bagaimana menangani perasaan ‘takut’ untuk meyakinkan seseorang memasuki dunia bisnes, terutama bagi mereka yang telah selesa bekerja makan gaji dengan perkhidmatan kerajaan.
 • Dalam zaman kehidupan manusia didominasi kuasa ekonomi, negara-bangsa kuat dan dominan adalah yang berkeupayaan tinggi bisnes. Persaingan sengit global pula menjadikan bisnes lebih berciri peperangan, iaitu perang ekonomi yang pasti memihak kepada bangsa yang tinggi keupayaan strategi bisnes, gagah berdaya saing dan kebal berdaya tahan.
 • Hari ini bangsa Melayu dan umat Islam semakin sedar pentingnya melibatkan lebih ramai masyarakat, khasnya generasi muda, dalam bisnes. Umat Islam semakin sedar kekuatan ekonomi umat lain, khasnya di Barat dan Jepun yang berada jauh ke hadapan, dibina setelah mereka menguasai bisnes dan memanfaatkan ilmu dan teknologi yang dibisneskan.
 • Minggu lalu Khalifah Bisnes menemui pembaca dengan artikel bertajuk: “Jangan ciplak rakus Barat”. Kebetulan pada hari sama akhbar berbahasa Inggeris The Star menerbitkan penulisan Datuk Seri Idris Jala, CEO Pemandu dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, dengan tajuk “Memfokus semula peranan bisnes kerajaan.” (Refocusing Government’s role in business).
 • Beberapa tahun lalu negara Barat ghairah melabel negara membangun yang lemah ekonomi dan kerap berkonflik, khasnya negara Islam, sebagai negara kecundang atau failed states. Hari ini Barat pula menghadapi krisis ekonomi yang mengancam survival mereka.
 • Dalam beberapa artikel sebelum ini Kolum Khalifah Bisnes membawa perhatian pembaca kepada isu Waqaf Korporat dan Jihad Bisnes. Tujuannya menjayakan sepenuhnya aspirasi Islam supaya bangsa Melayu dan umat Islam menjadi bangsa dan umat “al yadul uliya” yang “tangannya di atas”, iaitu berdikari sepenuhnya.
 • Minggu lalu kolum Khalifah Bisnes membincang isu transformasi wakaf. Selain menjadi amalan baik anjuran Islam sebagai bekalan untuk akhirat, wakaf juga boleh dimanfaatkan bangsa Melayu dan umat Islam dalam menghadapi cabaran hidup kontemporari.
 • Pada 4 Julai lalu, saya menyampaikan ceramah dalam Seminar Serantau Indonesia-Malaysia bertemakan ekonomi Islam atas undangan Jabatan Syariah, Fakulti Pengajian Islam Universiti Kebangsaan Malaysia dengan tajuk: “Transformasi Pengurusan Wakaf di Malaysia.”
 • Sate adalah antara makanan ikon Malaysia ciptaan dunia Melayu. Ia satu jenis makanan hebat hasil cetusan kreatif cita rasa Melayu yang luar biasa dan diminati ramai kerana kelazatannya yang unik. Seluruh warga Malaysia berbangga dengan sate yang kini menjadi sejenis makanan beridentiti Malaysia yang diminati semua, termasuk warga asing dan pelancong.
 • HARI ini bangsa Melayu menghadapi suasana politik yang jelas sekali berpecah-belah. Tiada tandatanda yang suasana politik berupaya mengembalikan perpaduan Melayu dalam tempoh terdekat, mahu pun dalam jangka masa sederhana. Tambahan pula dengan kaedah amalan demokrasi yang semakin bercorak politik pertarungan kalah-mati atau “zero-sum game” dalam perebutan kuasa pemerintahan.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf