VIRAL
TURKI - Ketika bersiaran secara langsung sebuah program televisyen bertajuk ‘Good Morning Denizli’, seekor kucing tiba-tiba melompat di atas meja pengacara sekaligus mengundang perhatian ramai pihak.
 • DALAM filem-filem lama Tan Sri P Ramlee, kita ada juga dengar dialog yang terselit panggilan ‘bahlul’. Perkataan ini diucapkan ketika memarahi seseorang atau mengejek orang lain yang dianggap sangat bodoh atau lurus bendul. Lazimnya, perkataan bahlul ini diguna Seniman Negara dalam filem-filem komedinya.
 • PONDOK Pesantren (atau Ponpes) Sunan Drajat di Lamongan, yakni kawasan pesisiran pantai Jawa Timur adalah yang tertua di Indonesia. Ia dibangunkan oleh Qosim Sunan Drajat sekitar 1,600 tahun lalu. Tapi selama lebih 1,000 tahun, ponpes ini lenyap. Hanya pada 1977, ia dibangunkan semula oleh Kiyai Prof Dr Abdul Ghofur. Kini, hampir empat dekad kemudian, ponpes ini adalah antara yang terbesar di republik ini.
 • SATU perlima penduduk negara ini bersamaan 50 peratus penduduk dewasa adalah ahli koperasi, yang menyumbang kira-kira 10 peratus Keluaran Negara Kasar.
 • SYIAH, Qadiani dan beberapa tarekat adalah antara ajaran yang telah diharamkan di Malaysia. Beberapa tahun lalu, Jabatan Agama Islam Selangor menyerbu Kumpulan Hauzah Ar-Ridha Alaihissalam di sebuah markas Syiah di Taman Sri Gombak dan menahan 128 pengikut.
 • SATU modul untuk melahirkan pelajar pondok yang cemerlang perlu dibentuk dan dihasilkan sebagai satu daripada usaha konkrit untuk memartabatkan sistem pengajian pondok di negara ini. Ia memerlukan kesatuan hati dan kesepaduan matlamat semua pihak terbabit.
 • UNTUK beberapa hari ini, negara Yaman tidak berperang. Pihak yang berkonflik mempersetujui gencatan senjata selama lima hari bermula Ahad lalu bagi membolehkan bantuan kemanusiaan disalurkan.
 • PENEMUAN sebuah kubur di Permatang Pasir Pekan (atau Keramat Teluk Cik Munah) adalah antara bukti kukuh bahawa Islam mungkin sampai ke Pahang lebih awal daripada Melaka atau Terengganu.
 • MENYEDARI masih ada tanggapan berlainan terhadap Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) walaupun banyak penerangan dibuat melalui media konvensional (televisyen, radio, penulisan artikel di akhbar dan majalah, kenyataan dan sidang media) dan baru (Facebook, Twitter, blog dan laman sesawang) sejak penubuhannya tiga tahun lalu, saya dan pengurusan mengambil kaedah turun padang untuk berbincang dan memberi penerangan secara langsung.
 • WALAUPUN ada perbezaan pendapat, ramai pakar sejarah dan pengkaji Islam bersetuju bahawa pengajian agama cara pondok yang paling awal ialah di Terengganu.
 • KITA biasa mendengar mengenai sedekah jariah iaitu pahala amalan sedekah yang berterusan walaupun setelah meninggal dunia.
 • LAWATAN saya dan rombongan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) ke Terengganu minggu lalu, memberi hasil yang cukup baik dan produktif. Dalam pertemuan dengan Menteri Besar, Datuk Ahmad Razif Abdul Rahman pada Majlis Perasmian Pelancaran Operasi Madrasah Moden Maidam....
 • ANTARA tugasan awal di Pusat Kajian Pondok Insaniah (PKPI) yang baru ditubuhkan bulan lalu dan dirasmikan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pada 14 Mac ialah mengenal pasti dan melantik staf yang sesuai dan berkaliber, serta merencanakan hala tuju dan aktiviti yang berimpak tinggi.
 • SEJAK pelancaran Program E-Waqf Jamaie antara Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) dengan Perbadanan Pembangunan Multimedia (MDeC) oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak pada tahun lalu...
 • MEMORANDUM persefahaman antara Kolej Universiti Insaniah (Kuin) dan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) yang dimeterai di Alor Setar, Kedah pada Sabtu lalu bukan sahaja satu lembaran baharu kepada kedua-dua belah pihak, malah membawa impak besar...
 • KESUDIAN Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak untuk merasmikan Pusat Kajian Pondok (PKP) di Kolej Universiti Insaniah (Kuin) Kuala Ketil, Kedah pada 14 Mac adalah satu lagi bukti sokongan Perdana Menteri terhadap pembangunan institusi pondok dan pendidikan Islam di negara kita.
 • ALHAMDULILLAH, Mesyuarat Agung pertama Koperasi Pembangunan Pondok Malaysia (KPPM) berjalan lancar dan dalam suasana baik serta mesra Sabtu lalu.
 • DALAM wawancara dengan BBC sekitar 2005, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan komitmen Parti Keadilan Rakyat (PKR) terhadap prinsip demokrasi, gerakan reformasi, keadilan, ketelusan dan keterbukaan. Seperti dijangka, jawapannya retorik dan sudah diulang banyak kali dalam banyak wawancara lain
 • AKHIR-akhir ini, kenyataan beberapa pemimpin Pas terhadap Umno dan pemimpinnya semakin lunak didengar. Bahasa yang digunakan lebih sopan dan menarik. Konteks dan suasana kenyataan dibuat juga sangat simbolik.
 • ALHAMDULILLAH , setelah beberapa siri perbincangan dan persetujuan Lembaga Pengarah Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM), maka tertubuhlah sebuah koperasi baharu bertujuan menjadikan yayasan ini lebih lestari dari segi pendapatan dan meningkatkan keupayaan untuk membantu ahli.
 • ESOK, saya dan beberapa staf Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YYPM) akan menjalankan misi bantuan ke beberapa pondok yang terjejas teruk akibat banjir sekitar Temerloh, Pahang. Mengikut perancangan, kami akan ke Madrasah An-Najjah atau Pondok Bukit Keledang di Bera dan Madrasah Raudhah Al-Muhubbin atau Pondok Pak Kob, di Seberang Chenor.
 • MANTRA yang sering dilaungkan parti yang menganggotai Pakatan Rakyat (PR) ialah ‘ayunan dua peratus undi lagi akan membawa kita ke Putrajaya.’
 • BOLEHKAH seseorang pergi membeli-belah secara bogel atau seorang penumpang berteriak ‘bom’ dalam kapal terbang atas nama hak asasi? Apakah penduduk setempat boleh terima jika ada orang mahu tanam mayat di laman rumahnya kerana anggap ini adalah haknya dalam negara demokrasi?
 • MENURUT Lim Kit Siang, DAP mengambil keputusan tidak menyertai pakatan pembangkang bersama Pas ketika hadapi Pilihan Raya Umum 1986 dan 1990 kerana membantah hasrat melaksanakan hukum hudud dan menubuhkan Negara Islam.
 • YAYASAN Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) menutup aktivitinya untuk tahun 2014 dengan mengadakan program Wacana Wasatiyyah di Universiti Dongyang Mirae di bandar raya Seoul pada 19-21 Disember lalu.
 • ANTARA cadangan yang saya bangkitkan semasa membahas usul agama di Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini ialah agar penceramah luar negara melepasi dua tahap tapisan – keselamatan dan akidah – sebelum dibenarkan berceramah di Malaysia atau muncul dalam rancangan TV atau radio.
 • PERISTIWA tahanan tebusan di sebuah kafe di Sydney, Australia Isnin lalu, yang dipercayai dilakukan seorang pelarian Iran, dan berakhir dengan dua kematian dan lima lain cedera, seharusnya menjadi amaran dan pengajaran kepada kita di Malaysia. Walaupun siasatan awal tidak menunjukkan kaitan dengan kumpulan militan Negara Islam (IS) atau al-Qaeda, pihak berkuasa tidak boleh menolak sebarang kemungkinan.
 • TANGGAL 7 Disember lalu, saya membuat laporan polis di IPD Dang Wangi, Kuala Lumpur ekoran reaksi beberapa pihak terhadap sebahagian ucapan saya di Perhimpunan Agung Umno baru-baru ini.
 • BEBERAPA keputusan penting terhasil daripada perbincangan antara Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) dan Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pendidikan, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 20 November lalu.
 • WALAUPUN Perhimpunan Agung Umno kali ini bukan dalam tahun pemilihan, ia tetap penting, meriah serta mendapat perhatian serius daripada pucuk pimpinan dan semua perwakilan.
 • PELAJAR lulusan pondok berpeluang melanjutkan pendidikan peringkat Diploma Pengajian Islam di Universiti Pendidikan Sultan Idris mulai tahun 2016 andainya universiti itu mendapat kelulusan Agensi Kelayakan Malaysia (MQA) dan persetujuan Jabatan Agama Islam Perak berkaitan konsep wakaf. Menurut Naib Canselornya, Prof Datuk Dr Zakaria Kasa, Upsi juga berminat untuk bekerjasama dengan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) bagi melaksanakan program ini.
 • ANTARA pesan Datuk Onn Jaafar kepada Umno ialah memperluaskan skop dan pandangan dunia (worldview) agar sentiasa menjadi parti yang relevan dan pragmatik.
 • DALAM wawancara dengan BBC pada 2007, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberitahu beliau membawa bersamanya, antara lain, ubat-ubatan dan ‘toiletries’ ke mahkamah kerana menyangka akan dipenjarakan atas tuduhan meliwat. Beliau sangat terkejut apabila dibebaskan mahkamah. Cerita itu beliau ulang semasa ditemu ramah CNN pada tahun sama. Mungkin untuk mendapat simpati.
 • CABARAN kredibiliti yang dihadapi BN dan Umno serta para pemimpin nampaknya masih getir. Daripada beberapa perbincangan saya dengan tokoh intelek dan penganalisis politik...
 • MINGGU lalu, Malala Yousafzai, 17, menjadi penerima Anugerah Kedamaian Nobel yang termuda dan wanita Islam ke-3 selepas Shirin Ebadi, bekas hakim dan aktivis demokrasi Iran (2003) dan Tawakel Abdel-Salam Karman, bekas wartawan dan ahli politik Yaman (2011). Beliau adalah orang ke-2 dari Pakistan yang menerima anugerah berprestij ini.
 • PERUNTUKAN RM25 juta dalam Belanjawan 2015 untuk pembangunan pondok berdaftar yang diumumkan Datuk Seri Najib Tun Razak minggu lalu pastinya menggembirakan dan sangat dialu-alukan seluruh warga pondok.
 • BELANJAWAN negara yang dibentangkan hari ini sewajarnya memberi perhatian untuk memperbaiki peluang pelajar miskin dan di luar bandar terutama ke institusi pengajian tinggi.
 • LEBIH 70 peratus pondok di Kedah mempunyai pelajar tidak sampai 100 orang, malah banyak yang mempunyai kurang 50 pelajar termasuk di Kubang Pasu, Sik, Yan, Pendang, Kulim dan Bandar Baru. Hanya enam pondok sahaja yang mempunyai bilangan pelajar melebihi 300 orang.
 • SATU kajian empiris menunjukkan wanita di Malaysia umumnya adalah 18 peratus lebih kaya daripada lelaki. Satu sebab ialah wanita lebih pandai menyimpan duit atau pendapatan berbanding lelaki.
 • SEORANG penulis Arab terkenal, Edward Said, dalam karyanya yang terbit pada 1978 menyatakan bahawa satu generasi sarjana Orientalis telah mencipta dan menyebarkan mitos kemunduran negara-negara Arab sebagai alasan kepada kuasa Barat untuk campur tangan di rantau itu.
 • AWAL minggu ini, Presiden Umno menegur cara PKR dan DAP mengendali urusan parti mereka dengan pihak istana Selangor. Kedua-dua parti tidak mahu mematuhi titah Sultan Selangor supaya mereka menghantar lebih dua nama ahli Dewan.
 • PASUKAN Peronda Sukarelawan (PPS) Pulau Pinang adalah satu entiti haram di bawah Seksyen 41 Akta Pertubuhan kerana ia tidak berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.
 • SEJAK penubuhan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysian (YPPM) dua tahun lalu, ramai tokoh agama dan intelek yang turut memberi sumbangan terutama idea dan usaha bagi menjayakan pelbagai program bagi mencapai matlamatnya.
 • PENGHINAAN dan luahan benci terhadap agama, kaum, pemimpin negara dan institusi raja-raja, termasuk Yang di-Pertuan Agong, semakin menjadi-jadi di media sosial.
 • PERANAN dan sumbangan ulama dalam bidang ekonomi, apatah lagi sektor perbankan dan perdagangan, sangat jarang dikaji. Padahal, pemikiran ekonomi Islam telah pun bermula sejak dari zaman pemerintahan al-Khulafa al-Rasyidin lagi.
 • RAMAI umat Islam bertanya kenapa Barack Obama tidak guna kuasanya dan pengaruh Amerika Syarikat (AS) untuk menyekat Israel daripada terus menyerang Gaza dan membunuh orang Palestin.
 • SEBAGAI seorang intelek agama dan autoriti ajaran Ahli Sunnah Wal Jamaah, Allahyarham Prof Ulung Dr Muhammad Uthman El-Muhammady memberi penjelasan yang terang dan meyakinkan mengenai pelbagai aliran pemikiran, fenomena baharu dan isme yang menyesatkan. Beliau seorang ulama yang berfikir, sering membuat analisis diagnostik dan bernas berhujah.
 • KETIKA jawatankuasa teknikal peringkat kebangsaan memulakan mesyuarat untuk membincang dan meneliti pelaksanaan undang-undang jenayah syariah Islam di Kelantan minggu lalu, Lim Kit Siang sekali lagi memberi amaran bahawa DAP akan meninggalkan Pakatan Rakyat jika Pas meneruskan hasratnya memperkenal hukum hudud di negeri itu.
 • SEBAGAI tetamu melawat kilang Proton beberapa tahun lalu, mantan Setiausaha Agung Asean dan Felo Tun Abdul Razak, Prof Emeritus Dr Surin Pitsuwan, berkesempatan berjumpa Tun Dr Mahathir Mohamad.
 • DALAM kalangan negara-negara Islam, Malaysia adalah antara yang paling tenang, selamat dan meriah untuk umat Islam menunaikan ibadah puasa.
 • DI Madrasah Alsagoff Al-Arabiah, terpampang di kain rentang besar: “Barang siapa inginkan dunia, maka hendaklah dia berilmu; dan barang siapa inginkan akhirat, maka hendaklah dia berilmu; dan barang siapa inginkan kedua-duanya, maka hendaklah dia berilmu.” (Hadis Bukhari dan Muslim).
 • SEMASA Perlembagaan negara dirangka, tidak tercatat di dalamnya kawalan atau tindakan yang perlu atau boleh diambil terhadap raja yang tidak lagi dipercayai oleh rakyat.
 • ANTARA resolusi Perbincangan Meja Bulat (PMB) mengenai transformasi sistem pendidikan pondok di negara kita di Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim, baru-baru ini ialah menubuhkan Kursi Ilmu Thurath.
 • BEKAS Perdana Menteri Singapura Lee Kuan Yew pernah ditanya mengenai sikapnya yang keras terhadap media, terutama yang mengkritik beliau, keluarganya dan kerajaan Singapura.
 • FILEM Game Change (2012) memaparkan kisah benar kehidupan seorang tokoh politik Amerika yang tidak terkenal tetapi secara tiba-tiba menjadi perhatian umum apabila dipilih bertanding di peringkat nasional.
 • UNTUK melihat institusi pengajian pondok mengambil tempatnya dalam arus perdana transformasi negara, kerjasama pemegang taruh (stakeholders) sangatlah perlu malah dituntut.
 • BELUM pun rang undang-udang hudud dibawa ke Parlimen, kekecohan politik yang melanda parti komponen BN dan bersekutu dalam PR semakin memuncak. DAP kata hudud adalah perangkap yang dipasang Umno untuk pecahkan PR, manakala MCA kata ia adalah perangkap Pas terhadap Umno.
 • SEJARAH perjuangan bangsa Melayu menempuh pelbagai pancaroba, melawan penjajahan, perebutan dan perluasan kuasa tapi nasionalisme Melayu yang wujud berkurun-kurun dapat mempertahankan maruah dan kedudukan Melayu.
 • DALAM menjalankan misi dan usaha mencapai visinya, Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) mengadakan kerjasama dengan pelbagai institusi termasuk universiti.
 • PENGANJURAN Ijtimak Pondok Malaysia minggu lalu adalah program terbesar Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) tahun ini. Ia juga meninggalkan kesan yang tidak dapat dilupakan.
 • PENGUMUMAN Datuk Seri Mohd Najib Tun Razak untuk memberi 50 tempat kepada pelajar dan guru pondok di institusi pengajian tinggi dengan pembiayaan sepenuhnya sewaktu merasmikan penutupan Ijtimak Pondok Malaysia semalam adalah berita cukup menggembirakan.
 • TOK KENALI, atau nama sebenarnya Hj Mohamad Yusof Ahmad, adalah seorang ulama pondok tersohor. Lahir di Kampung Kenali, Kubang Kerian, Kelantan sekitar 1860an...
 • ANTARA sebab institusi pondok masih relevan hingga ke hari ini, justeru perlu dipertahan dan diperkasa, ialah kerana ilmu pondok boleh diguna dan dirujuk untuk menangani pelbagai serangan ilmiah dan trend pasca-modernisme yang sedang berlaku.
 • PENGALAMAN menguruskan pondok di Malaysia berbanding di Thailand dan pesantren di Indonesia adalah antara perbincangan utama Ijtimak Pondok Malaysia yang akan berlangsung di Dewan Sri Mentaloon, Kedah antara 23 dan 24 April ini.
 • ANTARA sekolah pondok yang masih bertahan, malah berkembang dengan pesat di Thailand ialah Pondok Bantan di wilayah Nakhon Sithammarat. Berusia 75 tahun, pondok ini diasaskan oleh Tok Guru Haji Yaakob Abdul Rauf, seorang ulama yang mendapat pendidikan di Patani dan Makkah.
 • MINGGU lalu, saya mengetuai rombongan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia ke Pondok Moden Gontor (PMG) di Ponrorogo, Jawa Timur.
 • PERANAN ulama dan guru pondok menentang penjajahan serta memperjuang kemerdekaan banyak didokumentasikan.
 • DALAM sejarah dan tamadun Islam, masjid bukan sahaja tempat umat Islam menjalin hubungan dengan ALLAH SWT dan sesama manusia, malah tempat mengembangkan daya keintelektualan.
 • RAMAI ulama di Nusantara yang menguasai banyak bidang agama jika dilihat pada ketokohan dan karya mereka. Sheikh Nuruddin al-Raniri, Sheikh Abdul Rauf al-Singkel dan Sheikh Hamzah Fansuri, misalnya, menghasilkan karya sirah, usuluddin, tafsir dan sejarah selain fiqah dan tasawuf.
 • DALAM pengajian tamadun Islam, bahan mengenai dunia Melayu tidak banyak, namun di rantau inilah terdapat bilangan orang Islam yang paling ramai berbanding wilayah atau benua Islam lain.
 • KEHADIRAN dua lulusan pondok – seorang kini ahli akademik di Universiti Oxford dan seorang lagi mantan menteri luar sebuah negara jiran – pada Ijtimak Pondok anjuran Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia pada 23-24 April ini dijangka mengubah prejudis dan persepsi negatif sesetengah pihak terhadap pelajar dan institusi pondok.
 • MINGGU depan, rombongan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) dijangka ke Myanmar untuk misi kemanusiaan serampang dua mata, yakni memberi bantuan ubat-ubatan dan barangan kepada minoriti Rohingya serta mengadakan rundingan dengan pihak berkuasa agar memberi pembelaan kepada golongan yang terancam ini.
 • SEKITAR 1950an-1960an, pengaruh institusi pondok dan madrasah, termasuk di negeri-negeri majoriti Melayu seperti Kedah, Kelantan, Terengganu dan Perlis, agak terjejas.
 • DALAM kes membabitkan pasangan rakyat Malaysia yang ditahan di Sweden kerana memukul ringan tangan anak mereka, mungkin pihak berkuasa negara Scandinavia itu kurang faham mengenai hak dan tanggungjawab ibu bapa Islam dalam mendidik anak.
 • PEMIMPIN sebuah negara Eropah pernah berkata: “What belongs to others, we wont take; what belongs to us, we will never surrender.”
 • REVOLUSI Iran 1978-79 mencetuskan momentum besar kepada kebangkitan kuasa Islam di dunia. Serentak itu, terbangkitlah juga pengaruh Syiah yang dikembangkan Sayyid Rohullah Musavi Khomeini Al-Hindi (1903-1989) di Timur Tengah dan ke seluruh dunia.
 • HAJAT satu puak pelampau yang ingin mengadakan himpunan haram pada 31 Disember bertujuan mendapat sokongan ramai bagi...
 • PEMIMPIN dan masyarakat dunia berasa kehilangan Nelson Mandela yang meninggal dunia awal bulan ini.
 • LAWATAN rombongan Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Terengganu (Maidam) ke Seri Pondok dua minggu lalu bukan sahaja sangat dialu-alukan malah telah membuka ruang kerjasama yang luas antara agensi agama negeri itu dengan Yayasan Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM).
 • Ustaz Kazim Elias menjadi orang yang paling dibenci Pas sepanjang minggu ini, sebaik sahaja beliau ditawarkan menduduki kerusi Majlis Tertinggi Umno. Beliau diaibkan, dicaci, dihina, difitnah...
 • SEPANJANG seminggu di Palembang mendedahkan saya kepada sejarah, ikatan sosiobudaya dan pengalaman kuliner yang cukup menarik antara Indonesia dan Malaysia.
 • DALAM satu perjumpaan dengan bloggers pelbagai kaum di Kuala Lumpur pada Januari 2011, bekas Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat ditanya kenapa Pas seolah-olah tidak mahu melaksanakan hudud. Jawabnya: “Dr Mahathir datang ke Kelantan memberi amaran sekiranya (kerajaan) Kelantan laksanakan hudud, kerajaan Pusat akan mengambil tindakan.
 • Matlamat politik DAP, PKR dan Pas ialah menguburkan Umno-Barisan Nasional dan seterusnya memerintah Malaysia. Mereka berusaha keras pada 1999, 2004, 2008 dan 2013 tapi gagal. Misi mereka kini ialah mencuba sekali lagi dalamPRU14.
 • DALAM titah Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu’adzam Shah ketika merasmikan sambutan Maal Hijrah 1435H/2013M peringkat kebangsaan Selasa lalu, baginda melahirkan kegusaran melihat beberapa perkembangan mutakhir, termasuk penghinaan terhadap agama Islam dan institusi raja, serta pembelaan hak asasi tanpa sempadan.
 • YAYASAN Pembangunan Pondok Malaysia (YPPM) bersyukur kepada ALLAH SWT dan berterima kasih kepada Kerajaan Pusat kerana memperuntukkan RM50 juta dalam Belanjawan 2014 untuk...
 • BAGI Muslimin, kalimah ALLAH yang terdapat dalam Al-Kitab tidak sama dengan ALLAH yang disembah umat Islam. Ini kerana dogma yang terdapat dalam agama Kristian adalah bertentangan dengan Islam.
 • ESOK, ahli-ahli Umno memilih pucuk pimpinan parti. Tumpuan adalah kepada jawatan naib presiden dan majlis tertinggi, setelah memilih kepimpinan pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri minggu lalu.
 • DARI segi prinsip, perjuangan Umno tidak pernah berubah, Kita berjuang untuk agama, bangsa dan negara. Tapi dari segi pendekatan, Umno adalah sebuah parti yang fleksibel dan boleh membuat perubahan atau adjustment mengikut tuntutan keadaan, persekitaran dan cabaran yang dihadapi.
 • Selama tujuh dekad, Umno berjuang untuk menebus dan menegakkan maruah umat dan agama Islam. Walaupun dituduh macam-macam, diperli dan dihina pembangkang, Umno tidak berganjak...
 • UMNO bukan sebarang parti. Ia adalah parti Islam terbesar di dunia, dan tunjang kepada parti utama yang paling lama memerintah di dunia.
 • PREMIS agenda Pemerkasaan Ekonomi Bumiputera yang diumumkan Perdana Menteri minggu lalu mengingatkan saya kepada hujah Tun Dr Mahathir Mohamad lebih 40 tahun lalu. Beliau mempertahankan perlunya orang Melayu diberi peluang dalam perniagaan dan perusahaan.
 • Saya sudah mengagak reaksi berhubung kenyataan saya minggu lalu bahawa ada pihak yang menaja calon untuk bertanding jawatan Ketua Wanita Umno Baling.
 • SEBAGAI sebuah parti politik, Umno adalah pragmatis dan realis. Perjuangannya sentiasa sesuai dengan aliran masa dan tuntutan keadaan. Struktur dan organisasinya tidak kaku, kaedah dan strateginya anjal.
 • Islam adalah ajaran yang cintakan perdamaian dan mempelopori toleransi. Ia mengiktiraf kebebasan orang bukan Islam dalam hal memilih agama mereka sendiri (Surah Yunus: 99). Menurut para mufasir, antara lain sebab turunnya ayat 256 Sural al-Baqarah berkaitan hak kebebasan beragama adalah berikutan timbulnya keinginan Abu Husain agar kedua-dua anaknya memeluk Islam.
 • Saranan Mufti Perak Tan Sri Harussani Zakaria minggu lalu agar Perkara 3, 5 dan 11 Perlembagaan Persekutuan dipinda bagi menjamin kedudukan dan kedaulatan Islam perlu diberi perhatian serius. Pandangan beliau adalah ekoran keputusan Mahkamah Tinggi Ipoh yang membatalkan keislaman
 • Berdasarkan keceriaan dan semangat yang ditunjukkan para ulama, mudir dan warga pondok pada perjumpaan kami di Alor Setar 8 Julai lalu, saya berkeyakinan institusi pondok akan terus relevan dan berkembang di Kedah khususnya dan seluruh negara amnya.
 • TIDAK kecil harga politik yang terpaksa dibayar Pas ekoran polemik kalimah ALLAH yang dicetuskan oleh pemimpin DAP Lim Guan Eng.
 • SEBUAH syarikat telekomunikasi swasta asing yang berpangkalan di Cyberjaya diketahui mengajak dan menggalak beberapa eksekutif Melayu-Islam ke gereja.
 • Kali pertama majlis tilawah al-Quran (asalnya majlis musabaqah al-Quran) diadakan ialah di Kedah 62 tahun lalu. Ia diasaskan oleh Tunku Abdul Rahman Putra, yang kemudiannya memperluaskannya ke Johor pada 1959. Kerana sambutan yang baik, Tunku telah mengangkat pertandingan ini ke peringkat nasional.
 • ORANG Islam di Myanmar, atau Rohingya, bertapak di negara itu sejak abad ke-8. Mereka berasal daripada keturunan imigran India/Bangladesh dan Yunnan di China. Ada juga dari keturunan pedagang dan pelaut Arab zaman para sahabat, yang singgah di wilayah Arakan (atau Rakhine) dalam perjalanan ke China, biasanya untuk menambah bekalan atau membaiki kapal.
 • Pada November tahun lalu, seorang budak perempuan 12 tahun berkahwin dengan teman lelakinya berumur 19 tahun. Peristiwa ini mendapat liputan media dunia.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf