SHAH ALAM – Pengumuman kenaikan harga diesel dan minyak petrol RON95 sebanyak 20 sen seliter mulai tengah malam tadi memeranjatkan dan dijangka meningkatkan kos terhadap pengusaha serta pengguna di negara ini.

Timbalan Presiden Persatuan Pengusaha Stesen Minyak Malaysia (PDAM), Datuk Abu Samah Bachik berkata, pihaknya tidak dimaklumkan awal mengenai kenaikan itu dan pengumuman tersebut sememangnya sesuatu yang tidak diduga.

“Pada mulanya kami hanya dengar khabar angin dan anggap ia tidak betul. Kami tidak menjangkakan kenaikan yang begitu mendadak dan kadar 20 sen itu memang banyak dan akan membebankan pengusaha stesen minyak kerana kita perlu mengeluarkan modal lebih untuk membeli stok minyak.

“Kos operasi stesen minyak juga akan meningkat akibat kenaikan itu dan sudah pastinya pengguna juga akan terbeban kerana kos sara hidup mereka meningkat,” katanya kerajaan perlu cari mekanisme terbaik membantu rakyat walaupun dalam keadaan ekonomi tidak seimbang sebelum menaikkan harga petrol.

Sementara itu, Presiden Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Maamor Osman turut terkejut kerana dalam keadaan ekonomi tidak stabil, pastinya akan memberikan kesan kepada golongan berpendapatan rendah.

"Kerajaan diharapkan jangan hanya tahu menaikkan harga minyak, sebaliknya mesti mencari kaedah lain membantu rakyat,” katanya.

Sehubungan itu katanya, beliau menyarankan kerajaan menggunakan kaedah lain seperti memperkenalkan kad rebat kepada rakyat.

“Saya cadangkan supaya kerajaan berikan kelebihan kepada individu yang menggunakan kereta nasional dan pengguna motosikal supaya mendapat harga berlainan bagi membantu mereka.

“Ini kerana jika diberikan harga murah, semua dapat menikmatinya tidak mengira sama ada golongan kaya atau miskin,” katanya.

Mengulas lanjut, beliau berharap rakyat bijak mengatur perjalanan bagi mengelakkan penggunaan petrol yang tinggi. 

“Sebagai pengguna, kita kena bijak dan mencari kaedah untuk mengelakkan pembaziran penggunaan petrol.

“Walaupun kita kecewa, tapi kita tetap tidak boleh membiarkan perkara itu membelenggu hidup, jadi jalan terbaik amalkan kongsi kereta dan kerap gunakan kenderaan awam,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Penentuan harga minyak menerusi kaedah apungan terkawal sejak 2014 memperlihatkan pelbagai reaksi daripada rakyat negara ini.
  • KUALA LUMPUR - Harga runcit mingguan bagi petrol RON95, RON97 dan diesel, berkuat kuasa 12.01 tengah malam ini bagi tempoh 22 Julai hingga 2 Ogos ini, meningkat berbanding minggu lalu.
  • KUALA LUMPUR - Kejatuhan harga minyak dunia nyata lebih memberi impak besar buat Malaysia memandangkan negara ini adalah antara pengeluar minyak.
  • KUALA LUMPUR - Petroliam Nasional Bhd (Petronas) telah menghantar kargo gas asli cecair (LNG) yang pertama kepada Thailand di bawah perjanjian jual beli jangka panjang (SPA) yang ditandatangani antara subsidiarinya, Petronas LNG Ltd (PLL) dengan PTT Public Company Limited (PTT).
  • KUALA LUMPUR - Harga runcit mingguan bagi petrol RON 95 dan RON 97 serta diesel kekal seperti minggu lepas bagi tempoh 20 hingga 26 Julai ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.