SENTIASA
BERHUBUNG
GST
5 Paling Hangat
PR1M
  • Petisyen pengampunan diraja yang dipohon Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang sedang menjalani hukuman penjara lima tahun kesalahan meliwat ditolak Lembaga Pengampunan. Peguam Anwar, Latheefa Koya bagaimanapun berkata sepatutnya keputusan Lembaga Pengampunan disampaikan secara bertulis oleh Yang di-Pertuan Agong, yang mempengerusikan lembaga tersebut. Susulan keputusan itu, Latheefa Koya berkata pihaknya akan memohon untuk mengenepikan keputusan itu agar Anwar dibenarkan menghadiri sidang parlimen.
  • Parti Kongres Progresif (APC) yang diketuai Muhammadu Buhari menang dalam pilihan raya Presiden di Nigeria. Ini kali pertama dalam sejarah Nigeria, yang mana sebuah parti pembangkang mengambil alih kuasa secara demokrasi daripada parti pemerintah.
  • Hong Kong. Bila sebut negara ini, kita boleh membayangkan ia sebuah negara yang maju, dan kebanyakan penduduknya mempunyai status serta kualiti hidup yang baik. Tetapi di sebalik bangunan, pangsapuri mewah berjuta dolar, pusat beli-belah yang bergaya di Hong Kong, rupa-rupanya masih terdapat penduduknya yang tinggal dalam kediaman yang tidak keterlaluan jika dikatakan sekecil dan sempit seperti keranda, malah ada juga rakyatnya yang tinggal dalam kandang yang menyerupai reban haiwan ternakan. Renunglah paparan video dan beberapa keping gambar ini yang menunjukkan beberapa kes ada berlaku. Nampaknya walaupun Hong Kong antara bandar raya terkaya di dunia, rupa-rupanya dalam populasi penduduknya yang seramai 7 juta orang itu terdapat ramai penduduk miskin bandar yang terpaksa hidup begini. Bayangkan mereka menjalani kehidupan dalam ruang yang hanya berukuran enam kaki panjang dan tiga kaki lebar sehingga ada yang tidak dapat meluruskan kaki untuk tidur
Cover Hari Ini
Bancian Sinar

Tahukah anda mengenai pedofilia?

Lihat Keputusan


Biasiswa Karangkraf
Oleh FATHUL BARI
Gara-gara tidak menjaga ucapan dan lidah, seseorang itu boleh tergelincir sehingga masuk ke jurang api neraka.
Oleh TAN SRI ABDULLAH AHMAD
Jumaat lepas adalah Nuzul Quran – hari cuti umum di Kelantan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Selangor dan Terengganu sahaja.
#
5 Pilihan Editor
KUALA LUMPUR - Pendekatan memberi nasihat dan teguran ke atas pemilik premis perniagaan digunakan penguat kuasa Jabatan Kastam Diraja Malaysia Wilayah dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK)....
SHAH ALAM - Selepas pasar raya Mydin menyerap kos Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) agar pelanggannya tidak terbeban dengan pengenalan sistem cukai itu, beberapa syarikat lain turut mengikut langkah yang sama.
MESKIPUN jari-jemarinya tidak sepantas dahulu, lelaki yang sudah lanjut usia ini begitu tekun dan sabar menyusun setem setem yang dibeli daripada pengumpul setem sekitar Klang.
SHAH ALAM - Menteri Besar, Mohamed Azmin Ali berkata, penstrukturan semula industri air Selangor masih belum dapat dimuktamadkan kerana percanggahan dalam perjanjian utama antara kerajaan negeri dan persekutuan.
SEREMBAN - Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan mengambil tindakan undang-undang kepada peniaga yang mengambil kesempatan menaikkan harga sempena pelaksanaan GST.
Lagi Kerjaya >>