PERNAH tak anda perasan si kecil yang baru menginjak usia setahun sudah semakin bijak dan adakalanya menunjukkan kelakuan seperti orang dewasa. Kadang kala perangainya saling tak tumpah seperti si ayah!

Si kecil sudah pandai bersuara garang dan meninggi suara, padahal tak pernah pula kita mengajar dia berkelakuan sedemikian. Dalam fikiran mulalah terbayang ini mesti pengaruh kawan-kawan yang sama tinggal di taska atau rumah pengasuh.

Sebenarnya tanpa kita sedari, tindak tanduk kita sendiri yang telah mempengaruhi dan membentuk karektor si anak. Sebab itu orang selalu pesan kalau tengah mengandung, ibu perlulah menjaga kelakuan dan kata-kata. Takut nanti anak dalam kandungan ikut perangai yang tak elok.

Tetapi kita lupa bahawa bukan ibu sahaja yang perlu menjaga perilaku sebaliknya bakal ayah juga perlu menjaga perangai dan tindak-tanduknya terhadap isteri yang sedang hamil.

Perkongsian daripada Dr.Suriyakhatun, seorang pakar homeopati sangat menarik untuk dijadikan panduan kepada bakal ibu dan ayah sekalian.

Menurut beliau perangai dan tindak-tanduk ayah terhadap isterinya dan perasaan serta emosi ayah semasa ibu sedang mengandung akan mempengaruhi bayi yang dikandung! Emosi ayah semasa ibu mengandung mempengaruhi perkembangan anak yang dikandung.

Beliau yang menghadiri bengkel Homeopathy di Cyberjaya University College of Medical Sciences turut tertarik dengan perkongsian daripada salah seorang pensyarah jemputan iaitu Professor Dr Parinaz Humranwala.

Dr Parinaz telah menghasilkan sebuah software yang boleh menganalisa 'temperament' seseorang dan dikaitkan dengan ubat homeopati yang serasi.

Dr. Suriyakhatun memberitahu pengalamannya menemui ramai ibu hamil yang tertekan dengan suami mereka dan mengadu tentang perbuatan suami sepanjang mereka mengandung.

"Ada kalanya saya akan panggil suami mereka untuk terangkan kepadanya supaya lebih prihatin dan berikan perhatian yang lebih kepada isteri serta sabar melayan kerenah isteri yang sedang mengandung namun tidak semua suami boleh terima apa yang saya katakan."

Kongsinya lagi, Dr Parinaz turut menceritakan sebuah kisah seorang suami yang pemabuk (di India) dan sering memukul isterinya setiap malam setelah balik dari 'bar' . Keesokan paginya dia amat menyesal dan berjanji tidak akan buat namun tetap mengulanginya juga.

Semasa isterinya mengandung, isterinya membuat keputusan untuk lari dari rumah maka semasa tujuh bulan mengandung dia berpindah ke bandar lain dan mengutus email kepada suaminya memberitahu untuk menuntut cerai dan tidak akan balik lagi.

Semasa anak lelakinya berumur 5 tahun, anaknya telah memukul ibunya pada waktu tengah malam dan keesokan pagi, apabila ibunya bertanya dia menjawab betapa dia sayang sangat kepada ibunya dan tidak pernah dan tidak akan memukul ibunya.

Nyata perbuatan memukul si ibu di tengah malam tidak disedarinya. Mujurlah Dr Parinaz berjaya merawat emosi pelik anak ini dan bagi anak ini. Perangai pelik ini mungkin telah diturunkan kepadanya oleh si ayah semasa ibunya mengandung dahulu.

Apa jua pengaruh buruk yang berlaku semasa ibu mengandung mempengaruhi kandungan dan jangan ingat hanya emosi sahaja yang boleh terjejas, mungkin ada juga fizikal yang akan terjejas!

***Artikel dipetik dari blog http://www.majalahpama.my/
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUANTAN - Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Si kecil ini baru berusia 10 bulan namun kebanyakan masanya dihabiskan di dalam wad kerana ada ketikanya dia memerlukan alat bantuan kecemasan secara tiba-tiba.
  • JERANTUT - Jika dilihat dengan mata kasar, bayi berusia setahun enam bulan yang tinggal di Taman Sri Embun, di sini, kelihatan normal.
  • SHAH ALAM - “Aira dah tak ada... tak sempat nak pakai gelang yang kami hajat untuk beli untuknya,” kata Nurul Riduan Nor Ashaha yang kehilangan anak sulungnya berusia empat bulan.
  • JERANTUT - “Walaupun doktor kata anak saya dah tak ada harapan untuk kembali normal seperti anak lain, tapi saya tetap percaya percaturan dan ketentuan ALLAH SWT,” kata ibu bayi berusia sembilan bulan yang menghidap penyakit otak tidak berkembang atau microcephaly.
  • JERANTUT - Kudis anak baik. Itulah yang dimaklumkan seorang pengamal perubatan tradisional terhadap penyakit misteri yang dihidapi seorang bayi berusia setahun tiga bulan di Felda Padang Piol, di sini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.