ADA wanita yang menghadapi kesukaran untuk mengandung anak kedua. Pelbagai usaha telah dilakukan namun masih lagi belum berjaya. Hendak dikatakan tidak subur, mengandung anak pertama sebaik sahaja selepas diijabkabulkan. Kini, ramai wanita yang menghadapi masalah ini. Apakah punca utamanya?

1.Faktor usia

Fakta ini memainkan peranan penting dalam soal kesuburan. Kesuburan wanita akan menurun dengan peningkatan usia. Kualiti telur yang dihasilkan semakin menurun menyebabkan kesuburan wanita juga menurun. Namun, masih ada wanita yang berjaya hamil di usia 40-an. Apa pun digalakkan pasangan suami isteri tidak menangguhkan kehamilan sebaik mendirikan rumah tangga.

2.Elakkan penyakit jangkitan seksual

Penyakit seperti Chlamydia dan gonorrhea dapat merosakkan tiub fallopio wanita menyebabkan dia sukar untuk mengandung.

3.Faktor berat badan

Jangan pandang remeh dengan berat badan anda! Berat badan berlebihan atau terlalu kurus mengganggu kesuburan wanita. Berat badan yang berlebihan akan menimbulkan penyakit PCOS (polycystic ovary syndrome) yang mempengaruhi kesuburan.

4. Jauhkan rokok

Merokok memang diketahui membawa banyak kesan buruk kepada tubuh badan. Wanita yang merokok telah meningkatkan risiko mereka kepada ketidaksuburan.

5. Elakkan terdedah kepada bahan kimia berbahaya

Adakah bidang kerja anda banyak terdedah kepada radiasi dan bahan kimia berbahaya? Jika ya, anda berisiko tinggi menghadapi kesan buruk kesuburan.

Sekiranya, anda dan suami sudah setahun atau lebih mencuba untuk memiliki anak dengan cara membuat hubungan intim secara teratur tanpa perlindungan namun masih belum berjaya mengandung, segeralah berjumpa doktor sakit puan untuk pemeriksaan lanjut. Jangan membuang masa dengan hanya mengeluh!

*Artikel dipetik dari blog http://www.majalahpama.my/
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, umur bukan penghalang untuk kita belajar teknologi.
  • SUASANA dini hari menjelang subuh terasa sangat nyaman. Angin laut Selat Melaka bertiup sepoi-sepoi dan ufuk langit dihiasi ribuan bintang bak lampu berkerlipan. Dalam suasana dingin, sekumpulan jemaah khusyuk mendirikan solat sunat tahajud dan berzikir di tingkat 14 kapal persiaran mewah Costa Victoria milik sebuah syarikat dari Itali.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mempunyai koleksi swafoto baru kini apabila sempat berswafoto dengan Presiden Filipina, Rodrigo Duterte.
  • WALAUPUN kerajaan memberi pilihan kepada majikan untuk mengambil pembantu rumah asing secara langsung dari sembilan negara sumber tanpa melalui ejen, tetapi sehingga hari ini, sembilan negara berkenaan masih belum memberi sebarang reaksi mengenainya.
  • KETIKA fenomena drama Manjalara kira-kira 10 tahun lalu, nama seorang wanita dari Taman Jaya, Jalan Langgar, di sini, disangka mengambil nama watak drama terkenal adaptasi siri Mi Gorda Bella .
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.