ADA wanita yang menghadapi kesukaran untuk mengandung anak kedua. Pelbagai usaha telah dilakukan namun masih lagi belum berjaya. Hendak dikatakan tidak subur, mengandung anak pertama sebaik sahaja selepas diijabkabulkan. Kini, ramai wanita yang menghadapi masalah ini. Apakah punca utamanya?

1.Faktor usia

Fakta ini memainkan peranan penting dalam soal kesuburan. Kesuburan wanita akan menurun dengan peningkatan usia. Kualiti telur yang dihasilkan semakin menurun menyebabkan kesuburan wanita juga menurun. Namun, masih ada wanita yang berjaya hamil di usia 40-an. Apa pun digalakkan pasangan suami isteri tidak menangguhkan kehamilan sebaik mendirikan rumah tangga.

2.Elakkan penyakit jangkitan seksual

Penyakit seperti Chlamydia dan gonorrhea dapat merosakkan tiub fallopio wanita menyebabkan dia sukar untuk mengandung.

3.Faktor berat badan

Jangan pandang remeh dengan berat badan anda! Berat badan berlebihan atau terlalu kurus mengganggu kesuburan wanita. Berat badan yang berlebihan akan menimbulkan penyakit PCOS (polycystic ovary syndrome) yang mempengaruhi kesuburan.

4. Jauhkan rokok

Merokok memang diketahui membawa banyak kesan buruk kepada tubuh badan. Wanita yang merokok telah meningkatkan risiko mereka kepada ketidaksuburan.

5. Elakkan terdedah kepada bahan kimia berbahaya

Adakah bidang kerja anda banyak terdedah kepada radiasi dan bahan kimia berbahaya? Jika ya, anda berisiko tinggi menghadapi kesan buruk kesuburan.

Sekiranya, anda dan suami sudah setahun atau lebih mencuba untuk memiliki anak dengan cara membuat hubungan intim secara teratur tanpa perlindungan namun masih belum berjaya mengandung, segeralah berjumpa doktor sakit puan untuk pemeriksaan lanjut. Jangan membuang masa dengan hanya mengeluh!

*Artikel dipetik dari blog http://www.majalahpama.my/
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PELAWAK, Angah Raja Lawak antara rakan artis yang menyokong usaha Sinar Harian membantu penderitaan etnik Rohingya menerusi kempen SINAR4ROHINGYA.
  • TANJUNG MALIM - Sebanyak 12,000 peluang pekerjaan dan latihan ditawarkan dalam Program Temu Duga Terbuka Skim Latihan 1Malaysia (SL1M) dan Festival Keusahawanan Asas Tani yang diadakan di Universiti Pendidikan Sultan Idris (Upsi) pada Sabtu dan Ahad lalu.
  • SHAH ALAM - Sejumlah RM200,000 dana daripada tabung SINAR4ROHINGYA diserahkan kepada wakil empat NGO yang akan bekerjasama dalam bantuan misi kemanusiaan di beberapa kem pelarian etnik Rohingya.
  • SERDANG - Hari Penternak, Peladang dan Nelayan Kebangsaan (HPPNK) 2017 yang akan berlangsung selama empat hari bermula Khamis ini, mempamerkan pelbagai teknologi terkini dan produk pertanian serta perikanan negara.
  • BERIKUTAN khabar angin mengenai kematian personaliti televisyen, Datuk Mahadzir Lokman, ahli keluarganya memohon kerjasama semua pihak untuk hentikan penularan berita tersebut.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.