KITA mungkin tidak pernah terfikir untuk bertanya soalan sebegini namun berbeza situasinya di daerah bergolak Aleppo, Syria.

Akibat bimbang dengan nasib atau kekejaman yang bakal dialami oleh ahli keluarga mereka terutama perempuan, lelaki di sana berfikir hingga ke tahap ini. Soalan ini telah dilontarkan kepada ahli agama Muhammad Al Yaqoubi.

"Kami menerima soalan sebegini dari Aleppo, bolehkah seorang lelaki membunuh isteri atau kakak sebelum dia dirogol oleh tentera Assad di hadapannya?

Ini pula jawapan daripada beliau.

"Adalah haram membunuh atas sebab takut dirogol atau pun membunuh diri. Kesabaran itu penting. Ganjaran menanti di akhirat.

Membaca kenyataan ini sebenarnya amat menyentuh hati. Sama-samalah kita mendoakan keselamatan saudara seagama kita di sana.

Baca lebih banyak artikel lagi di www.vanillakismis.my

 
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TIBA-TIBA 1MDB mengaku tidak dapat bayar hutang sebanyak AS$600 juta (RM2,580 bilion) kepada IPIC, sebuah dana pelaburan milik Abu Dhabi yang telah jamin hutang oleh 1MDB.
  • SAYA sering disapa oleh orang yang mengenali saya walaupun saya tidak mengenali mereka. Saya dapat mengagak bahawa sapaan ini pasti akan disertai dengan pertanyaan yang sama.
  • SEJAK drama Suri Hati Mr Pilot ditayangkan pada 10 Oktober sudah terdengar gosip hubungan cinta antara dua hero dan heroinnya.
  • FOTO gadis cantik bersama beberapa orang rakannya ini viral di media sosial. Bersama kapsyen: "Budak lahir 90an sila mereput. Sebab kid nowadays baru 16 tahun dah lawa-lawa" ia telah mengundang pelbagai reaksi dari netizen.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.