SENTIASA
BERHUBUNG
 
     
KAMPUS
INSTITUSI pengajian tinggi (IPT), universiti, kampus atau apa sahaja gelarannya merupakan entiti persekitaran unik yang sering kali menuntut warganya, khusus ahli akademik dan siswa menyeimbangkan pelbagai peranan dan tugas yang perlu dilaksanakan mereka.
 • SARJANA Harvard, Profesor Harry Lewis memaparkan malapetaka yang melanda institusi Harvard dengan memotret kedangkalan dan kemerosotan tradisi keilmuan, permasalahan nilai dan kerosakan keinsanan melalui karyanya, Excellence Without Soul. Maka, wajar kita kenang kembali singgung Perdana Menteri Kanada, Justin Trudeau, Even The World Leaders Have Time To Read.
 • INSTITUSI pengajian tinggi (IPT), universiti, kampus atau apa sahaja gelarannya merupakan entiti persekitaran unik yang sering kali menuntut warganya, khusus ahli akademik dan siswa menyeimbangkan pelbagai peranan dan tugas yang perlu dilaksanakan mereka.
 • DENGAN mengetengahkan idea kreatif, kumpulan pensyarah dan penuntut Fakulti Rekabentuk dan Senibina (FRSB), Universiti Putra Malaysia (UPM), menginovasi reka bentuk perabot unik dengan menjadikan kuih-muih sebagai motif penghasilannya.
 • INSTITUTE Infrastructure Asset Management (IIAM) Wilayah Asia - Malaysia Chapter bersama-sama dengan Kolej Infrastructure Enviro-Water Management (IEWM) dengan kerjasama Universiti Infrastruktur Kuala Lumpur (IUKL) melancarkan program Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dan Eksekutif Diploma dengan pengkhususan dalam Pengurusan Aset Infrastruktur (Infrastructure Asset Management) di Sunway Velocity Designer Suite, Kuala Lumpur, baru-baru ini.
 • SUATU masa dahulu, peranan media cetak khususnya surat khabar amat dekat di hati masyarakat. Ia dianggap suara masyarakat.
 • DI Malaysia kini boleh dilihat bagaimana meningkat bilangan pelajar melanjutkan pelajaran ke IPT. Ini merupakan satu petanda baik bagi Malaysia kerana lebih ramai golongan intelektual dapat dilahirkan.
 • ANDA fasih berkata-kata dan meminati bidang guaman? Bidang guaman dan kehakiman kini meluas dengan tawaran kerjaya di sektor korporat terutama industri kewangan dan sektor perbankan, halal, pendidikan, awam, penasihat undang-undang dan lain-lain.
 • MAJLIS Graduasi Kumpulan MSU College ke-21 berlangsung di Dewan Canselor Management and Science University (MSU) Shah Alam, baru-baru ini menyaksikan seramai 1,388 graduan menerima skrol masing-masing. Ia melibatkan 22 bidang pengajian iaitu 1,165 graduan diploma dan 223 graduan sijil.
 • STATISTIK kadar pengangguran yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia setakat Mei 2016 adalah sebanyak 3.4%.
 • TAHUN 2016 merupakan tahun bersejarah buat pendidikan tinggi negara. Universiti awam (UA) di Malaysia terus menunjukkan peningkatan dalam QS World University Rankings, dan universiti penyelidikan Malaysia (RU) merupakan Top 1% in the world dengan Universiti Malaya (UM) mendahului di tangga ke-133. Universiti Putra Malaysia (UPM), Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dan Universiti Sains Malaysia (USM) juga menunjukkan peningkatan dalam ranking dunia.
 • KURSUS Program Psikologi ini menjadi favourite kalangan mahasiswa mungkin kerana minat seseorang itu khususnya penuntut dalam memahami tingkah laku manusia.
 • SEMBANG Siswa berlangsung dengan edisi forum bertajuk Seni Alat Pembebasan? Seni Untuk Rakyat. Program diadakan di Universiti Selangor (Unisel) Shah Alam, Selangor, baru-baru ini, dengan kerjasama Sinar Harian.
 • BERCITA-CITA menjadi penyelidik IT, programmer, pengurus pembangunan perisian, projek IT, penganalisis sistem, data analis, pentadbir pangkalan data, pembangun sistem permainan komputer, artis visual, saintis data, jurutera data, jurutera rangkaian, eksekutif IT, perunding IT dan kecerdasan buatan (AI), forensik komputer, usahawan IT dan seumpamanya?
 • SERATUS hari selepas kematian isterinya, seorang guru Bahasa Inggeris yang mengahwini penghidap sakit kanser tahap empat berkata; “Saya kahwini beliau kerana ingin bahagiakannya dan berbuat baik kepadanya. Saya jatuh cinta kerana keberaniannya. Walaupun sakit, beliau masih meneruskan pembelajaran dalam bidang perubatan di London seorang diri, jauh dari keluarga.
 • PANDANGAN berhubung dakwaan pensyarah dikatakan tanpa pengalaman industri menjejaskan kualiti siswazah bukan benar secara total, tetapi hanya melibatkan bidang-bidang tertentu.
 • PEMBELAJARAN secara horizontal dan vertikal menggunakan pembelajaran maya telah mewujudkan satu landskap baru dalam sistem pendidikan negara. Kementerian Pendidikan Tinggi telah menggunakan slogan Soaring Upwards atau Peningkatan Berterusan sebagai usaha melonjakkan pendidikan tinggi di negara kita ke tahap lebih progresif dan dinamik. Seruan slogan ini memang tepat pada masanya.
 • INDUSTRI pendidikan tinggi negara kini cukup kompetitif. Naib Canselor City University, Prof Ir Dr Noridah Ibrahim berkata, menurut statistik, hari ini kita mempunyai kira-kira 54 universiti, 32 kolej universiti, 10 kampus cawangan dan 400 kolej swasta.
 • KAMU mempunyai minat tinggi dalam bidang pendidikan? Jika mempunyai kesediaan dan kebolehubahsuaian menceburi bidang keusahawanan atau pekerja industri, sama ada di dalam atau luar negara apabila berhadapan persaingan tinggi untuk masuk ke bidang pendidikan masa kini, apa kata pilih kursus ditawarkan Fakulti Pendidikan Teknikal Dan Vokasional (FPTV), Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM).
 • PENAWARAN ke peringkat pendidikan tinggi semakin berkembang sejajar dengan peningkatan kemajuan ekonomi di negara kita.
 • MUTAKHIR ini, dunia berdepan pelbagai ketidaktentuan yang menjadikan pelbagai perkara semakin sukar diramal. Tiga (3) domain utama iaitu politik, ekonomi dan sosial mencakupi segenap penjuru kehidupan diinjak dengan pelbagai cabaran yang menggila.
 • TERUJA hendak terbabit kerjaya yang sering ditafsirkan 'glamor' dalam bidang komunikasi massa seperti penyiaran, kewartawanan dan perhubungan awam? Kata orang, langkah pertama bermula di sini.
 • MELALUI fasa-fasa pembangunan hampir 60 tahun lalu, kita boleh berbangga kerana negara kini boleh dikatakan memiliki infrastruktur terbaik dunia dari segi infrastruktur jalan raya, lapangan terbang, pelabuhan, malah Koridor Raya Multimedia.
 • KUTIPAN zakat harta di Malaysia belum mencapai tahap maksimum kerana masih terdapat sebahagian besar masyarakat Islam tidak menunaikan rukun Islam ketiga ini.
 • MELIHAT mesin berupaya untuk terbang atau dikenali sebagai pesawat udara ini sahaja kita teruja, apatah lagi sekiranya dapat meneliti dan memastikan segala kerja pembaikan setiap inci 'jantung' kenderaan ini.
 • KISAH The Boat Race yang menjadi perseteruan tradisi dalam sejarah dua universiti terkenal Britain iaitu The University of Cambridge dan Oxford University, sememangnya sudah diketahui umum.
 • "SETIAP kita ada ujian hidup berbeza. Melalui program sebeginilah menerapkan jiwa dan hati agar reda dan bersyukur dengan apa yang ada," kata Pengarah Projek, Aspirasi Kebajikan Siswa Kurshiah 2017 (Aksi’17), Kolej Kediaman Tuanku Kurshiah, Universiti Malaya (UM), Abdul Mu’iz Mohd Tamyes mengenai projek Aksi’17 pihaknya baru-baru ini.
 • CADANGAN pindaan Akta Mahkamah Syariah (Bidang Kuasa Jenayah) 1965 (Akta 355) adalah untuk memperkasa mahkamah syariah. Ketika ini badan berkenaan dibatasi dengan kuasa menjatuhkan hukuman kepada hanya mengikut kadar maksimum penjara tiga tahun, denda RM5,000 dan enam kali sebatan syarie.
 • KOLEJ Kediaman Pertama atau dikenali juga dengan nama Asrama Tuanku Abdul Rahman (Astar), Universiti Malaya (UM) telah menganjurkan program Anak Angkat di bawah projek Operasi Khidmat Masyarakat (Opkim), selama tiga hari berturut-turut pada hujung minggu, baru-baru ini.
 • BARU-BARU ini kecoh apabila warga institusi pengajian tinggi (IPT) memperkatakan mengenai sindrom 4K dalam kalangan siswa kita. 4K dimaksudkan - kuliah (dikatakan hanya hadir mendengar syarahan, namun tidak fokus)...
 • BAGI menggalakkan siswa memainkan peranan mereka dalam pilihan raya umum dijangka tidak lama lagi, pelbagai usaha dilakukan.
 • DIDIKAN yang menitikberatkan agama oleh ibu bapa menjadi tonggak utama terhadap pembinaan jati diri sebagai seorang lelaki yang bertanggungjawab.
 • HIDUP berjauhan daripada ibu bapa dan saudara mara terdekat di perantauan sangat mencabar, khususnya dari sudut emosi dan sokongan kewangan. Sebagai menggantikan peranan keluarga tersebut, komuniti yang terdiri daripada pelajar, golongan bekerja dan suri rumah menjadi begitu penting dan perlu diperkukuhkan.
 • GAYA pemikiran ummah dipupuk sejak dari awal kanak-kanak, peringkat sekolah hingga di institusi pengajian tinggi (IPT). IPT memainkan peranan kritikal dalam proses mengukuhkan gaya pemikiran atas faktor usia yang mula mencapai tahap kematangan dan juga pendekatan pengajaran serta pembelajaran.
 • KEPERLUAN bekalan tenaga elektrik bukan sahaja untuk mereka di bandar, namun di kawasan luar bandar dan pedalaman juga. Di Malaysia, usaha pembekalan tenaga elektrik di kawasan pedalaman dilaksanakan oleh TNB, dengan kerjasama Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, termasuklah pembinaan stesen solar hibrid di seluruh negara sejak 2001 dengan perbelanjaan melebihi RM400 juta.
 • HINGGA kini Rancangan Persediaan Khas Jepun (RPKJ) berlangsung lebih 30 tahun di bawah polisi Dasar Pandang ke Timur bermula pada 1982 sejak dilancarkan Perdana Menteri keempat, Tun Dr Mahathir Mohamad.
 • JALINAN Komuniti bukanlah suatu yang asing bagi pelajar-pelajar MSU College malah ia merupakan salah satu inisiatif dalam memastikan pelajar-pelajarnya sentiasa mendapat pengalaman pembelajaran menyeluruh, sekali gus melahirkan graduan yang cemerlang dan kompeten.
 • PENGGUNAAN tenaga elektrik di Malaysia meningkat secara purata dalam lingkungan 10 peratus pada kitaran setiap 10 tahun.
 • BARISAN pendebat terdiri daripada penuntut IPT antara mereka yang cemerlang dengan soft skill (kemahiran insaniah) untuk bercakap dan meluahkan idea.
 • SEKUMPULAN penyelidik Universiti Sains Malaysia (USM) berjaya menghasilkan teknologi pembuatan konkrit mesra alam dinamakan Eco-Friendly Cementless Concrete Blocks atau blok konkrit tanpa simen mesra alam (ECCB) yang berupaya mengurangkan karbon dan tenaga pembuatan berbanding bahan konkrit sedia ada.
 • BARU-baru ini, Pusat Kecemerlangan Universiti Selangor (Unisel) menandatangani perjanjian persefahaman dengan Institut Maqasid Malaysia (MIM) bagi meneroka kerjasama penyelidikan, latihan, penerbitan dan penterjemahan dalam bidang maqasid serta perundangan Islam.
 • PENYALAHGUNAAN dadah merupakan salah satu gejala sosial yang boleh merosakkan akal, minda, kesihatan tubuh badan serta memberikan ancaman kepada keselamatan dan masa depan negara.
 • INDUSTRI pertanian berasaskan rumah hijau merupakan salah satu jawapan kepada permintaan pengguna yang mahukan sayur-sayuran atau tanaman yang tidak boleh didapati di negara tersebut disebabkan oleh faktor cuaca.
 • DUNIA kampus tidak pernah sepi daripada sebarang berita enak mahupun loya untuk diceritakan.
 • SEMBANG Siswa minggu lalu membincangkan mengenai mampukah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) berdikari disebabkan peruntukan bajet kepada IPTA dan universiti awam (UA) telah berkurangan.
 • KEBELAKANGAN ini, memberi bantuan makanan kepada mahasiswa yang memerlukan, mula menjadi projek atau program wajib setiap universiti di Malaysia.
 • SUMBANGAN alumni banyak memainkan peranan bermakna kepada institusi pengajian di serata dunia termasuk di Malaysia.
 • GUNUNG Angsi yang terletak di Tanjung Ipoh di daerah Kuala Pilah, Negeri Sembilan setinggi 825 meter (2,702 kaki), merupakan salah satu tarikan bagi Hutan Rekreasi Ulu Bendol dan terbuka bagi pendakian.
 • KEMAHIRAN pemikiran kritis dan kemahiran menyelesaikan masalah sangat penting dalam semua profesion. Perkembangan teknologi canggih dan cabaran dunia yang semakin hebat memerlukan modal insan berdaya fikir kritis, berkemahiran dalam menyelesaikan masalah serta berintegriti.
 • DILAHIRKAN di sebuah daerah kecil, Pitas yang terletak di bahagian utara pedalaman Sabah, Glenna Mouren, anak kedua daripada tiga beradik ini bukanlah 'siapa-siapa'.
 • AEROTOURISM merupakan satu bentuk baharu yang boleh diperkenalkan dalam industri pelancongan bagi mendapatkan pengalaman real time aerial view (RTAV) untuk sesuatu destinasi atau tarikan pelancongan.
 • STATUS sebagai penerima Tokoh Akademik Negara Tahun 2012 daripada Kementerian Pendidikan (KPM), tidak pernah memberi kepuasan maksimum kepada Prof Emeritus Datuk Dr Abdul Latif Ibrahim. Malah, secara terbuka beliau menjelaskan; “Falsafah hidup saya adalah seperti ini; lebih sukar mempertahankan kejayaan daripada mencipta sesuatu kemenangan.”
 • APABILA Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh memberi kenyataan bahawa IPTA perlu mencari sumber dan peruntukan sendiri, ramai pihak memandangnya daripada sudut positif.
 • SEPERTI dibentangkan Perdana Menteri (PM) dalam Bajet 2017, peruntukan bajet ke atas institusi pendidikan tinggi awam (IPTA) atau universiti awam (UA) telah berkurangan.
 • WAKAF merupakan sistem sosioekonomi Islam yang teratur dan tersusun serta dapat meningkatkan pelbagai institusi. Pengalaman wakaf telah diterapkan sejak zaman Rasulullah dan berkembang hingga ke hari ini. Malah, di Malaysia juga terdapat pelbagai institut yang mentadbir dan menguruskan wakaf.
 • KOS sara hidup, merujuk kepada jumlah perbelanjaan isi rumah ke atas barangan dan perkhidmatan untuk mengekalkan taraf hidup. Kos sara hidup dipengaruhi pergerakan tingkat harga dan pertumbuhan gaji dan upah.
 • PENGANJURAN program jalinan komuniti merupakan salah satu inisiatif MSU College dalam melibatkan pelajar dalam aktiviti kesukarelawan sekaligus mereka dapa menimba pengalaman pembelajaran yang bermakna.
 • MLLFS merupakan sebuah NGO kemanusiaan yang ditubuhkan atas inisiatif Abim dengan matlamat menghulurkan bantuan kemanusiaan kepada rakyat dan pelarian Syria yang memerlukan – baik di dalam Syria, di sempadan Syria mahupun di Malaysia.
 • AKTIVIS Malaysia Lifeline for Syria (MLLFS), Zairudin Hashim berpandangan, konflik yang berlaku di Syria, sebagai antara krisis kemanusiaan terburuk dalam sejarah dunia, selain isu Palestin dan krisis di Rwanda.
 • ISTANBUL telah sekian lama menjadi destinasi persinggahan ramai cendekiawan, sarjana, tokoh ilmuwan malah pemimpin. Hal ini bukan sahaja kerana lambakan acara besar intelektual dianjurkan di sini, tetapi juga kerana lokasinya yang begitu strategik dan mudah bagi mereka.
 • SEBANYAK 26 buah rumah di Kampung Timbou, Tamparuli, Sabah mendapat nafas baharu hasil usaha peserta program khidmat masyarakat Politeknik Kota Kinabalu (KK) baru-baru ini.
 • KAJIAN Institut Bagi Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) mendapati masalah keciciran merupakan antara masalah utama membelenggu pelajar sekolah, terutamanya yang berada dalam fasa peralihan ke sekolah menengah.
 • KEBANYAKAN dalam kalangan kita meminati tanaman. Namun, tidak ramai mengetahui ilmu berkaitan penanaman dan penjagaan tanaman terutama tanaman secara terarium dan taman mini.
 • PERNAH gagal peringkat awal pengajian Master, penyelia pula meninggal dunia akibat kemalangan.
 • BAYANGKAN senario ini: telefon anda berbunyi menandakan ketibaan mesej daripada grup WhatsApp rakan sekolah lama. Anda lihat ada sebuah imej menunjukkan sesuatu yang aneh dan sukar dipercayai, namun ia datang daripada rakan anda sendiri. Mahu percaya atau tidak? Mahu kongsi atau tidak?
 • BERGANJAK ke zaman pasca modenisasi, pembangunan dilihat sebagai pokok permasalahan dengan ranting-rantingnya mendatangkan pelbagai isu kontemporari yang merangkumkan soal urbanisasi, populasi, migrasi, nutrisi, pendidikan, sumber, ekonomi, jenayah rentas sempadan, alam sekitar.
 • BELIAU merupakan pencetus awal saranan Graduate on Time (GOT) sebelum diuar-uarkan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) serta IPTA/S seluruh negara. Beliau juga pencetus fenomena 'Tulis Tesis Cepat' serta perintis perisian MENDELEY dalam kalangan pascasiswazah Malaysia dalam dan luar negara.
 • MAULIDUR Rasul bertandang untuk ke sekian kalinya tanggal 12 Rabiulawal lalu. Walaupun membicarakan kelahiran satu insan sama, berkat keistimewaan yang dianugerahkan kepada baginda Muhammad SAW menjadikan peristiwa tersebut mengandungi ribuan hikmah yang tidak habis-habis dicerna.
 • CABARAN daripada pensyarah penasihat persatuan di Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, UKM untuk mengetuai program pengantarabangsaan ke Indonesia pada Oktober lalu tidak disia-siakan Nur Syahirah Yahyanuddin.
 • BUAT julung kalinya, Universiti Putra Malaysia (UPM) melalui kerjasama Fakulti Ekologi Manusia dan Kawasan Rukun Tetangga (KRT) Taman Sri Serdang, menganjurkan program komuniti bijak wang dikenali sebagai Program Adik Bijak Cerdik Duit.
 • APA perasaan anda jika sedang enak menikmati makanan di sebuah kedai makan, restoran, kopitiam atau kafeteria, tiba-tiba beberapa ekor lalat mengerumuni makanan yang terhidang di atas meja.
 • PUSAT Kecemerlangan Kemahiran (Centre of Skills Excellence, CoSE) bidang Penyejukbekuan dan Penyaman Udara (HVAC) Institut Latihan Perindustrian (ILP) Kepala Batas, Pulau Pinang, diiktiraf sebagai Pusat Latihan Kemahiran yang terbaik di negara ini.
 • BARU-BARU ini, Institut Integriti Malaysia (INTEGRITI) dengan kerjasama Razak School of Government berjaya menganjurkan Konvensyen Integriti Nasional (KIN) 2016 sempena Bulan Integriti.
 • PENANTIAN 13 tahun graduan orang kelainan upaya (OKU) untuk menggenggam segulung ijazah akhirnya tercapai apabila Mazira Alias, 30, menerima Ijazah Sarjana Muda Kaunseling yang disampaikan Pro-Canselor Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Tan Sri Samsudin Osman.
 • PENUNTUT dari Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) membuktikan kehebatan dalam bidang inovasi dengan muncul pemenang (melalui inovasi dron) pada Hari Inovasi Universiti anjuran Kumpulan Airbus Malaysia yang berlangsung di Kuala Lumpur, baru-baru ini.
 • TANAH benua Afrika di perlembaran Nil ini banyak menyimpan seribu rahsia alam yang masih belum mampu dijejaki sepenuhnya oleh saudara Muslim dari belahan dunia lain. Republik Sudan merupakan sebuah negara yang mempunyai percampuran adat dan keturunan antara Afrika dan masyarakat Arab.
 • ISTIADAT Konvokesyen Ke-12 Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (ASWARA) pada 28 November lalu, telah berlangsung dengan meriah di Panggung Eksperimen, Aswara.
 • BILA tiba musim perayaan, lokasi yang paling menjadi tumpuan rakyat Malaysia adalah terminal bas untuk menempah dan membeli tiket pulang ke negeri dan kampung halaman masing-masing.
 • ZAMAN persekolahan, habis sahaja kelas, seumpama meraikan kemerdekaan, apatah lagi yang menghadapi peperiksaan. Ada sahaja aktiviti yang dirancang bagi memenuhi masa luang selepas memerah otak menghadap buku, ulang kaji, kerja rumah, peperiksaan dan sebagainya.
 • LAZIMNYA kecederaan trauma sendi jari dirawat dengan kaedah konvensional seperti anduh atau regangan pasif. Walau bagaimanapun, kecederaan trauma yang kompleks mungkin tidak boleh diuruskan dengan berkesan melalui kaedah biasa.
 • NORAINI Jaafar, 39, Guru Pendidikan Islam di Sekolah Kebangsaan (SK) Batu Belah, Klang, Selangor bersyukur kerana berjaya menamatkan pengajian Sarjana Muda dengan keputusan cemerlang dalam Majlis Konvokesyen Kali ke-14 Universiti Sains Islam Malaysia (Usim), baru-baru ini.
 • "ADIK, tak payah belilah ya baju dengan kasut sekolah. Beg dengan set alat tulis pun dah ada ni. Semuanya dah cukup lengkap.
 • URBANKIT adalah satu sistem akuaponik yang menggabungkan tanaman edible dengan ternakan ikan air tawar. Perkataan Urbankit diambil daripada dua perkataan yang digabungkan iaitu perkataan 'urban' dan 'kit'.
 • DUA negara serumpun yang dipelopori oleh Indonesia dan Malaysia sudah sampai masanya bergabung tenaga membina kekuatan baru untuk mematahkan dominasi Barat dalam percaturan dunia.
 • BUKAN mudah menjadi ketua, sementelahan mengepalai satu projek atau program yang turut melibatkan komitmen daripada pelbagai pihak mahupun syarikat luar.
 • ADA duit, semua boleh jadi. Boleh beli dan bayar apa sahaja diingini atau diperlukan. Ini kerana, nilai sekeping kertas bertanda Ringgit Malaysia (RM), Dollar dan sebagainya amat penting dalam kehidupan kita.
 • DIKURNIAKAN bakat, kemahiran, kepakaran dan daya kreativiti yang tinggi dalam bidang-bidang tertentu menjadi idaman ramai orang. Namun, tidak semua memiliki anugerah ciptaan Ilahi ini.
 • BIDANG kejuruteraan merupakan salah satu aplikasi sains bagi membantu kehidupan manusia. Mendalami ilmu kejuruteraan memerlukan penguasaan beberapa aspek sains bagi memenuhi skop bidang kejuruteraan yang luas. Memandangkan begitu banyaknya keperluan tenaga profesional dalam bidang kejuruteraan pada masa kini, banyak institusi di dalam mahupun di luar negara menawarkan kursus-kursus kejuruteraan bagi memenuhi keperluan industri ini.
 • KEUTAMAAN menuntut ilmu bukan sahaja berdasarkan ungkapan yang biasa kita dengar seperti; ‘tuntutlah ilmu sampai ke negara China’ atau ‘tuntutlah ilmu dari buaian sampai liang lahad’, sebaliknya menuntut ilmu juga adalah ajaran Islam dan dikira ibadat.
 • SEMUA orang mengimpikan kesihatan yang baik. Untuk mendapatkan kesihatan yang diimpikan, setiap individu perlu menjaga aspek pemakanan dan sentiasa melakukan senaman atau aktiviti sihat.
 • JUMLAH kematian di seluruh dunia disebabkan oleh ketidakcekapan dalam perlindungan kebakaran adalah amat besar. Data daripada Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia menganggarkan purata jumlah kematian seramai 70 orang, jumlah insiden kebakaran melebihi 30 ribu, dan kos kerugian sekitar RM1 bilion, di seluruh negara saban tahun sejak 2009. Ini jelas menunjukkan tanggungan kos yang tinggi kepada negara untuk jangka masa panjang.
 • SESUATU yang luar biasa jika anak kampung kami dapat ijazah,” ujar seorang ayah daripada kaum Orang Asli suku Temuan dengan nada sebak.
 • PADA zaman ‘dunia di hujung jari’ ini, konsep media massa semakin meluas kerana segala maklumat boleh didapati melalui internet. Penggunaan internet ibarat makanan ruji penduduk dunia pada hari ini. Oleh sebab itu, tidak pelik jika semakin hari semakin banyak aplikasi-aplikasi media sosial yang diwujudkan seperti Facebook, Twitter, Skype, Blogspot dan lain-lain.
 • KEJAYAAN Ratu Terjun Negara, Pandalela Rinong Pamg pada Sukan Olimpik 2016 di Rio, Brazil baru-baru ini, membawa keceriaan kepada seluruh rakyat Malaysia, khususnya warga Universiti Malaya (UM).
 • KEPIMPINAN tidak diwarisi. Ia perlu dipelajari, diambil pengalaman daripada orang-orang yang berada di arena atau pentas utama kepimpinan.
 • KELIHATAN belasan kucing yang berkeliaran di sekitar kampus. Rupanya tidaklah secantik kucing peliharaan yang tentunya montel, jinak, comel dan manja.
 • SINDIKET multi-layer marketing (MLM) mula aktif di universiti awam dengan menyasarkan pelajar-pelajar kemasukan baharu sebagai mangsa. Ini menimbulkan kebimbangan dalam kalangan mahasiswa, pensyarah dan pihak pentadbiran universiti.
 • SEBAGAI graduan sulung dalam bidang Ijazah Sarjana Muda di Politeknik Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PSA), Nurul Nazirah Idris, 26, mengakui yang dia berhadapan dengan pelbagai cabaran sepanjang pengajian.
 • "SAYA bukanlah pelajar cemerlang ketika di sekolah satu ketika dahulu. Saya gagal dalam PMR malah tiada sebarang A dalam SPM. Saya juga pernah mendapat status gagal berhenti ketika belajar di Universiti Teknologi Mara (UiTM) dalam bidang Sains.
 • PRODUK Sensathio dengan moto 'A Petit Green and Economical VOCs Molecular Sensor towards Safer Environment' telah dihasilkan penuntut tahun akhir Ijazah Sarjana Muda Sains (Sains Kimia), Pusat Pengajian Sains Asas (PPSA), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Noor Azura Mohd Hanifaah dan Siti Khairiyah Duhim, 22.
 • PADA masa kini, usahawan menjadi aset yang sangat penting dalam pembangunan ekonomi.