JAKARTA - Tampil dengan konsert 10 tahun khatulistiwa, Journey of Syahrini semalam, penyanyi tersebut mendapat pujian para peminat dan karyawan muzik.

Selain konsert penuh komedi dan muzik yang berlangsung di Ciputra Art Preneur, Jakarta, Syahrini muncul dengan penampilan glamour bergaun emas membuat penonton yang hadir tertawan.

Namun, apa yang ingin dikongsikan selain konsert adalah penampilan Syahrini dengan gaya rambut unik semasa acara 'press conference' sebelum konsert berlangsung.

Syahrini hadir dengan rambut tinggi bak menara yang disebutnya sebagai jambul khatulistiwa yang namanya sama dengan tema konsernya #10tahunJambulKhatulistiwa.

Menerusi laporan Wolipop, rambut uniknya tersebut dibuat berdiri tegak dan nampak kukuh.

Menurut pendandan rambut, Anda Arrusa, rambut unik tersebut dibuat berdiri tegak dan tampak kukuh.

"Tingginya kira-kira dua jengkal tangan saya atau kira-kira setinggi 45 sentimeter (cm)," katanya.

Menurut Anda lagi, rambut khatulistiwanya tersebut juga menggunakan rambut asli Syahrini ditambah dengan rambut tambahan agar lebih padat.

"Rambut Incess (Syahrini) diblow, dicatok terus disasak padat (diwarnakan dan dipadatkan).

"Dengan bantuan isian rambut juga di dalamnya supaya bisa (boleh) mengembang dan padat. Waktu pembuatannya hanya 15 minit," kata Anda lagi.  

Meskipun kelihatan berat, namun kata Anda, gaya rambut yang ditampilkan itu sangat ringan.

"Ditekan sedikit bisa (boleh) langsung (terus) tumbang rambutnya. Itu ringan dan Syahrini jaga banget (sangat) rambutnya biar tidak ambruk (runtuh)," kata.