LEBIH 6.1 juta penonton telah di ‘Jampi’ oleh Hael Husaini pada Anugerah Juara Lagu 32 (AJL 32) yang telah berlangsung di Axiata Arena, Bukit Jalil pada 11 Februari lalu.

AJL 32 telah berjaya mendominasi separuh penonton dengan 56.3% market share mengatasi pelbagai program menarik yang turut bersiaran pada masa dan waktu yang sama di stesen televisyen lain dengan jumlah tontonan puncak sebanyak 4.2 juta adalah bagi lagu Jampi, juara AJL 32!.  (sumber: Nielson)

Platform penstriman video pertama dan nombor satu di Malaysia, tonton, yang menyiarkan acara gilang gemilang AJL 32 secara langsung dan berdefinisi tinggi (HD) turut mencatatkan peningkatan dua kali ganda berbanding tahun lepas.

Ia telah menarik 350,000 pelawat  berbanding 2017 dicatatkan menonton menerusi  portal video rasmi tonton (www.tonton.com.my), tonton Facebook (Live), serta aplikasi tontonmy di tablet dan telefon bimbit (android/iOS).

Selain itu, AJL 32 turut trending nombor satu di Malaysia dan di seluruh dunia! Mengikut statistik atas talian (online), #AJL32 telah digunakan sebanyak 3.5 juta di laman sosial (Facebook, Instagram & Twitter) sepanjang tiga jam AJL 32 bersiaran langsung.

Menurut Encik Johan Ishak, Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad,

“Kami amat berbangga dengan peningkatan jumlah tontonan pada tahun ini serta pujian yang diterima dengan reka bentuk pentas AJL 32 yang kelihatan gah, pemilihan persembahan dan artis selingan bertepatan dengan tema Fesyen dan Muzik dan juga gandingan pengacara yang berjaya mengawal suasana dengan baik sekaligus memberi tanda aras baru yang memberi impak bagi penganjuran AJL, AJL 32 adalah di antara yang terbaik pernah dianjurkan.

“Tidak dapat dinafikan juga, barisan finalis pada tahun ini dengan gabungan penyanyi lama dan baru ini menjadi daya penarik terbesar yang menambahkan lagi peningkatan jumlah tontonan tidak hanya di kaca televisyan malahan melalui platform digital juga telah naik lebih 100% memberi tanggapan lagu-lagu mereka ini menepati citarasa masyarakat kini,” ujarnya lagi.

AJL32 menyaksikan lagu Jampi nyanyian Husaini diangkat sebagai juaram diikuti Sejati (Azmi Caliph Buskers) dan Tergantung Sepi (Haqiem Rusli).

Sementara Syamel dan Ernie Zakri pula menggunguli kategori Vokal Terbaik, selain Altimet yang memenangi kategori Persembahan Terbaik.

Finalis lain yang turut bertanding ialah Dayang Nurfaizah, Hazama, Khai Bahar, Salma,Wany Hasrita dan Ara Johari.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SELEPAS berjaya merangkul kemenangan apabila lagu Jampi diumumkan sebagai pemenang Anugerah Juara Lagu ke 32 (AJL32), nampaknya Hael Husaini semakin ligat mengatur langkah.
  • KOMPOSER dan penyanyi lagu Jampi, Hael Husaini yang mengungguli trofi Juara Lagu Anugerah Juara Lagu ke-32 (AJL32) semalam menyifatkan kemenangannya sebagai rezeki anak angkat, Nur Helena.
  • MENEPATI ramalan, lagu Jampi ciptaan Hael Husaini dan Ezra Kong dinobatkan sebagai Juara Lagu pada Anugerah Juara Lagu ke-32 (AJL32) yang disiarkan secara langsung dari Axiata Arena, Bukit Jalil, malam tadi.
  • MESKI ramai yang menjangkakan lagu Jampi bakal memberikan saingan hebat di AJL32 yang akan berlangsung pada 11 Februari depan, Hael Husaini selaku penyanyi dan pencipta lagu tersebut menganggap semua finalis mempunyai peluang sama rata.