BANGKOK - Ketika beribu-ribu orang daripada etnik Rohingya melarikan diri dari negeri Rakhine untuk menyelamatkan diri daripada keganasan, masyarakat Islam di seluruh Myanmar turut dikenakan penindasan dalam bentuk lain, termasuk pengwujudan ‘zon bebas Muslim’.

Dalam laporan diterbitkan Burma Human Rights Network (BHRN), pertubuhan bebas itu mendakwa sejak keganasan tercetus pada  2012, jumlah ‘zon bebas Muslim’ semakin meningkat di negara ini.

“BHRN telah mendokumentasikan kewujudan sekurang-kurangnya 21 kampung di seluruh negara apabila penduduk setempat, dengan kebenaran pihak berkuasa, mendirikan papan tanda amaran kepada masyarakat Islam supaya tidak memasukinya (zon bebas Muslim),” kata pengasas dan pengarah eksekutif pertubuhan itu, Kyaw Win, ketika membentangkan laporan BHRN, baru-baru ini.

Sebelum 2012, terdapat beberapa bandar di Myanmar yang menguatkuasakan larangan khusus kepada masyarakat Islam, iaitu negeri Rakhine dan negeri Kayin, tetapi jumlah itu semakin meningkat di seluruh negara sebagai respons kisah yang menggambarkan komuniti itu sebagai suatu ancaman.

Keganasan pada 2012, menurut laporan itu, mencetuskan peningkatan usaha di kalangan nasionalis Buddha untuk tentukan siapa berasal dari Burma (Myanmar) dan siapa tidak.

“Pengusiran masyarakat Islam daripada perkampungan Buddha kelihatan seperti didorong tanggapan bahawa kehadiran masyarakat Islam, di dalam negara secara keseluruhan dan di dalam persekitaran setempat, melunturkan kekuatan Buddhisme dan oleh itu merupakan ancaman,” menurut laporan itu.

Dalam laporan itu, BHRN turut menyertakan gambar zon bebas Muslim seperti di kawasan perbandaran Oak Tadar Block Yatsauk di Negeri Shan dengan papan tanda yang memberi amaran kepada masyarakat Islam supaya tidak bermalam, membeli atau menyewa hartanah dan mengahwini penduduk tempatan di negeri berkenaan.

Laporan itu turut menunjukkan gambar papan tanda memaparkan amaran dan larangan serupa kepada masyarakat Islam, antaranya di perkampungan Botaesu, kawasan perbandaran East Yaytarshae  di Pegu, Kyike Htaw Waterfall Gates di negeri Karen, dan kawasan perbandaran Shwe Nyaung serta Taunggyi di Negeri Shan.

Papan tanda dengan slogan anti-Muslim turut muncul di seluruh Myanmar, dengan amaran, “jangan beri Harimau makan dan jangan beri ruang kepada Kalar (Muslim). Jika kamu beri Harimau makan, ia akan memakan kamu.” 

Menurut BHRN, kempen peringkat akar umbi di Myanmar untuk jarakkan penganut Buddha dan Islam semakin memuncak manakala kerajaan gagal bertindak.

Laporan itu disediakan berdasarkan lebih 350 temu bual yang dikendali BHRN bagi tempoh lapan bulan, dengan keterangan dikumpul individu di lebih 46 bandar dan kampung di seluruh negara, dari negeri Karen di timur sehingga ke negeri Rakhine di barat dan seluruh tengah Myanmar. - Bernama