YANGON - MYANMAR . Kaunselor Negara Myanmar, Aung San Suu Kyi membatalkan hasratnya untuk menghadiri serta berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu  (UNGA) ke-72, kata Ketua Pengarah Pejabat Presiden U Zaw Htay.

Sebaliknya beliau akan diwakili Naib Presiden U Henry Van Thio, lapor agensi berita China Xinhua.

Suu Kyi pertama kali menghadiri dan menyampaikan ucapan di UNGA ke-71 pada September 2016. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • YANGON - MYANMAR. Timbalan Menteri Myanmar bagi Hal Ehwal Dalam Negeri menggesa pelarian Rohingya yang tinggal di sebuah kem sementara di sempadan Bangladesh, supaya menerima tawaran kerajaan untuk dihantar pulang dan memberi amaran mereka akan menerima akibatnya jika gagal berbuat demikian.
  • YANGON - MYANMAR. Pihak berkuasa di Myanmar didakwa merompak, menculik dan membunuh lelaki, wanita serta kanak-kanak Rohingya dengan sengaja dalam usaha mereka untuk mengusir etnik minoriti itu keluar dari negara tersebut.
  • YANGON - MYANMAR. Pendedahan agensi berita Associated Press (AP) mengenai penemuan lima kubur besar penduduk Rohingya, membuktikan berlakunya pembersihan etnik secara sistematik oleh tentera Myanmar di barat negeri Rakhine.
  • YANGON - MYANMAR.Kediaman tepi tasik pemimpin prodemokrasi Myanmar, Aung San Suu Kyi dilempar bom petrol, menurut jurucakap kerajaan, semalam.
  • YANGON - MYANMAR. Diplomat veteran Amerika Syarikat (AS), Bill Richardson meletak jawatan dari sebuah panel antarabangsa yang dibentuk Myanmar bagi menangani krisis Rohingya.