NEW YORK - Pesuruhjaya Tinggi Hak Asasi Manusia PBB mengecam Kerajaan Myanmar atas 'serangan sistematik' ke atas penduduk Islam Rohingya selepas krisis melibatkan golongan itu semakin meruncing.

Zeid Ra'ad al Hussein ketika berucap di Majlis Hak Asasi Manusia PBB, semalam turut memberi amaran tentang 'pembersihan etnik' terhadap masyarakat minoriti tersebut.

Beliau turut menyelar Myanmar kerana tidak memberikan akses kepada penyiasat hak asasi untuk ke kawasan bergolak di Rakhine.

"Situasi pada masa ini masih belum dapat dinilai sepenuhnya, namun keadaannya kelihatan seperti tindakan pembersihan etnik.

"Saya menggesa Kerajaan Myanmar menghentikan kekejaman operasi ofensif ini dengan akauntabiliti untuk semua perlanggaran yang telah berlaku dan membalikkan pola diskriminasi yang meluas terhadap penduduk Rohingya," ujarnya. 

Sementara itu, pemimpin spiritual Buddha, Dalai Lama turut menyatakan kebimbangan terhadap keganasan yang berterusan ke atas penduduk Islam.

Beliau menggesa Penasihat Negara, Aug San Suu Kyi yang kini berdepan tekanan banyak pihak supaya mencari penyelesaian damai terhadap krisis itu.

"Saya merayu kepada Suu Kyi dan barisan pemimpin Myanmar agar mendekati semua bahagian masyarakat untuk cuba memulihkan hubungan dengan penduduk dengan semangat keamanan dan perdamaian," katanya menerusi surat dihantar kepada penerima Hadiah Nobel Keamanan tersebut.   

Kelmarin, Menteri Luar Bangladesh menegaskan pembunuhan beramai-ramai  sedang berlaku di Rakhine hingga menyebabkan kebanjiran kira-kira 300,000 pelarian Rohingya. - Agensi

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. PBB kelmarin menggesa Myanmar memberi akses kepada agensi bantuan ke struktur baharu dibina berhampiran sempadan Bangladesh yang akan menempatkan puluhan ribu pelarian Rohingya dihantar pulang dari Dhaka.
  • NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Laporan siasatan baharu mendedahkan wanita Rohingya telah menjadi mangsa rogol secara sistematik di Rakhine membabitkan kempen pembersihan etnik ke atas kumpulan minoriti tersebut.
  • NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Tentera Myanmar didakwa merogol beramai-ramai wanita dan remaja perempuan Rohingya ketika kempen ketenteraan baharu dilancarkan di Rakhine pada Ogos lalu yang membawa kepada lebih 600,000 penduduk melarikan diri ke Bangladesh, menurut kumpulan hak asasi manusia, semalam.
  • NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT. Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran tentang mimpi buruk kemanusiaan di kem pelarian Rohingya di sempadan Bangladesh, yang kini melindungi lebih setengah juta etnik minoriti tersebut.
  • NEW YORK - AMERIKA SYARIKAT.Perdana Menteri Bangladesh, Sheikh Hasina kelmarin menggesa penubuhan zon selamat di dalam Myanmar untuk melindungi penduduk Islam Rohingya yang melarikan diri untuk mendapatkan perlindungan di Dhaka.