PUTRAJAYA - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, kerajaan sentiasa menghargai dan mengiktiraf peranan dan sumbangan badan bukan kerajaan (NGO) dalam usaha membina dan membangunkan negara.

Sebagai sebuah kerajaan bersikap terbuka dan rasional katanya, kerajaan sentiasa mendengar suara, pandangan dan idea yang membina daripada NGO di negara ini bagi kepentingan rakyat dan negara.

Beliau berkata, dalam landskap politik terkini berikutan dengan proses globalisasi dan perkembangan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT), peranan NGO kini lebih ketara berbanding masa dahulu.

"Justeru, sebagai sebuah kerajaan, selain daripada kita mendapat sokongan daripada badan-badan politik dan institusi-institusi tertentu, kita tidak boleh mengenepikan peranan yang dimainkan oleh NGO-NGO yang ada dalam negara ini,

"Mesej saya ialah pengiktirafan NGO-NGO dalam konteks pembinaan negara. Suara dan peranan NGO semakin hari semakin penting.

Sebagai kerajaan, kita amat wajar memberi ruang dan kesempatan supaya peranan NGO ini dapat diambil kira oleh kerajaan," katanya ketika berucap pada Majlis Sambutan Hari Raya Bersama NGO Melayu di kediaman rasmi perdana menteri di Seri Perdana, di sini hari ini.

Turut hadir isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor dan pemimpin-pemimpin mewakili 45 NGO Melayu dari seluruh negara.

Najib berkata, walaupun pendekatan parti Umno dan NGO Melayu berbeza, namun matlamat dan prinsip perjuangan tetap sama iaitu memperjuangkan kepentingan dan kejayaan orang Melayu di negara ini agar terus maju dan menjadi contoh kepada masyarakat Islam di seluruh dunia.

"Prinsip dan matlamat kita tidak lari daripada Islam, Melayu dan negara kita. Mungkin pendekatan kita berbeza tetapi perjuangannya tetap sama. 

"Saya berulang kali menyebut bahawa kerajaan kita hari ini tidak lari (daripada perjuangan sama), walau kita menentukan perjuangan kita berasaskan kepada prinsip-prinsip yang terkandung dalam syariah yakni agama, nyawa, akal, keturunan dan fakta," katanya. 

Bagi memastikan kedudukan dan kepentingan orang Melayu terus terjamin, Perdana Menteri berkata satu perhimpunan besar-besaran bertemakan "Pemerkasaan Ekonomi Melayu" akan diadakan di Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam pada 14 Sept ini yang turut disertai NGO Melayu.

Menurutnya, kedudukan dan penjanaan kekayaan orang Melayu juga tidak boleh dilihat dari sudut pemilikan saham bernilai korporat semata-mata, tetapi dalam konteks yang lebih besar dengan pemilikan harta, simpanan dan harta intelektual.

"Kita (kerajaan) juga tidak boleh beri tumpuan pada indivudu tertentu sahaja, tetapi apa juga dasar untuk kita bangunkan ekonomi Melayu, ia mesti merupakan secara menyeluruh supaya (orang) Melayu akan merasakan bahawa di bawah kerajaan hari ini, setiap individu akan dapat peluang dan pembelaan yang sebaiknya," katanya.   

Menyentuh kenaikan harga bahan api baru-baru ini, Najib yang juga Menteri Kewangan berkata, kerajaan hanya mengurangkan subsidi terhadap bahan api tersebut selama ini dan bukan meningkatkan harganya.

Jelasnya, pemberian subsidi yang besar dan berterusan hanya akan merugikan negara dalam jangka masa panjang. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Pelantikan bakat tempatan Kapten Izham Ismail untuk menerajui Malaysia Airlines Bhd (MAB) sebagai Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan (GCEO) syarikat penerbangan negara itu perlu disambut baik oleh semua pihak, kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mahu penguasaan bahasa Melayu di sekolah jenis kebangsaan Cina (SJKC) ditingkatkan untuk terus memupuk perpaduan dalam kalangan rakyat negara ini.
  • KUALA LUMPUR - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini merasmikan Karnival Usahawan Desa (KUD 2017) anjuran Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) yang diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).
  • PUTRAJAYA - "Strategi 'Cloud First' atau Pengkomputeran Awan Pertama akan diperkenalkan dalam agenda nasional, bermula dengan sektor awam, kerana ia amat penting bagi transformasi digital organisasi," kata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak.
  • KUALA LUMPUR - Kehadiran Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di perkarangan kompleks kuil Batu Caves, Selangor memeriahkan lagi perayaan Deepavali yang disambut hari ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.