MANILA - FILIPINA. Presiden Filipina, Rodrigo Duterte berkata, dia akan membiarkan anaknya dibunuh jika tuduhan pengedaran dadah terhadap ahli politik muda itu benar dan polis melakukan serangan itu akan dilindungi dari pendakwaan.

Poala Duterte, 42, muncul sebelum siasatan senat untuk menafikan tuduhan yang dibuat oleh seorang ahli parlimen pembangkang yang menuduhnya menjadi anggota kongsi gelap China yang membantu penyeludupan dalam penghantaran besar-besaran methamphetamine dari China.

Presiden Duterte tidak merujuk kepada tuduhan itu secara khusus namun mengulangi kenyataannya dari kempen pilihan raya tahun lepas bahwa tiada anaknya terlibat dalam dadah, tetapi mereka akan menghadapi hukuman paling keras sekiranya mereka berbuat demikian.

"Seperti apa yang saya katakan sebelum ini, jika saya mempunyai anak yang terlibat dadah, bunuh mereka supaya orang ramai tiada apa yang diperkatakan," kata Duterte.

"Jadi saya memberitahu Pulong, (nama samaran Paolo), arahan saya adalah untuk membunuh anda sekiranya anda ditangkap dan saya akan melindungi polis yang membunuh kamu jika benar," katanya dipetik AFP.

Duterte,72 memenangi pemilihan presiden menjadikan platform undang-undang keras dimana dia berjanji dalam kempennya untuk membanteras dadah haram dalam masyarakat dengan membunuh sehingga 100,000 peniaga dan penagih.

Sejak dia memegang jawatan pada pertengahan tahun lepas, polis telah melaporkan membunuh lebih daripada 3,800 orang dalam operasi anti-dadah manakala ribuan orang lain telah dibunuh dalam keadaan yang tidak dapat dijelaskan.

Sebelum ini, beberapa ahli parlimen pembangkang dan pengkritik Duterte yang lain mendakwa dia dan keluarganya telah lama terlibat dalam kegiatan rasuah sejak pemerintahan dua dekad presiden sebagai Datuk Bandar di selatan Davao.

Duterte menafikan semua dakwaan rasuah, dan menegaskan bahawa dia adalah seorang pejuang anti rasuah yang menjalani gaya hidup yang rendah diri.

Dalam pendengaran senat bulan ini, ahli parlimen pembangkang berkata Paolo Duterte, yang merupakan Naib Datuk Bandar Davao, dan menantu presiden terlibat dalam sindiket jenayah yang dinamakan "Kumpulan Davao".

Mereka bagaimanapun menafikan tuduhan itu.