DHAKA - BANGLADESH. Ribuan pelarian Muslim Rohingya yang melarikan diri dari keganasan di Myanmar mungkin akan ditempatkan di sebuah pulau yang sering dilanda banjir setiap tahun.

Kerajaan Bangladesh merayu sokongan antarabangsa untuk memindahkan Rohingya ke pulau itu kerana negara miskin menghadapi krisis yang semakin meningkat untuk menempatkan kemasukan pelarian berikutan tindakan keras tentera di negeri Rakhine Myanmar yang dikuasai Buddha.

Lebih 300,000 Rohingya telah melarikan diri ke Bangladesh sejak serangan kekerasan pada 25 Ogos lalu, sambil menambah sekitar 300,000 pelarian sudah tinggal di kem-kem yang dikuasai PBB di daerah Cox's Bazar, dekat dengan sempadan Myanmar.

Peningkatan jumlah pelarian memaksa pihak berkuasa Bangladesh mencari tanah untuk membina lebih banyak kem, termasuk di pulau Thengar Char yang tidak berpenghuni yang dinamakan Bhasan Char - walaupun mendapat tentangan di kalangan pemimpin Rohingya dan pegawai PBB.

Bhasan Char, terletak di muara Sungai Meghna, adalah satu jam perjalanan bot dari Sandwip, pulau yang paling hampir dengan penduduknya, dan dua jam dari Hatiya, salah satu pulau terbesar di Bangladesh.

Pihak berkuasa pertama kali mengusulkan memindahkan pelarian Rohingya di sana pada tahun 2015 ketika kem-kem di Cox's Bazar dipenuhi dengan pendatang baru.

Tetapi rancangan itu nampaknya ditangguhkan tahun lalu di tengah laporan bahawa pulau lumpur, yang hanya muncul dari laut pada tahun 2006, tidak dapat diguna pakai disebabkan oleh banjir pasang surut.

Kerajaan cuba mencari ruang baru untuk Rohingya, termasuk mendirikan kem 2,000 ekar (800 hektar) baru berhampiran Cox's Bazar, dekat dengan sempadan Myanmar, yang akan menempatkan sekitar 250,000 Rohingya.

Perdana Menteri Sheikh Hasina melawat tapak pembinaan pada hari Selasa.

Bagaimanapun ada kebimbangan yang mungkin tidak mencukupi untuk menampung semua pelarian.

Susulan itu kerajaan Bangladesh mempercepatkan kerja di Bhasan Char dengan tujuan untuk membina kemudahan seluas 10,000 ekar yang boleh menempatkan ratusan ribu Rohingya.

Sementara itu, seorang pegawai polis di rantau itu memberitahu AFP, pulau yang digunakan oleh para nelayan dan petani yang ingin memelihara haiwan mereka, terdedah kepada banjir pasang surut sekali atau dua kali setahun.

"Saya rasa pulau itu perlu dibangunkan sebelum ia boleh didiami," kata pegawai itu.

Kehadiran Angkatan Laut Bangladesh, yang terlibat dalam membangunkan pulau itu, telah menghalang lanun yang menggunakannya untuk beroperasi di laut di sekitar Bhasan Char.

"Tentera Laut telah membina dua helipad dan kini sedang membina jalan untuk kegunaan mereka," kata Mahbub Alam Talkukder, seorang pentadbir kerajaan yang berpusat di rantau ini.

Menteri Luar Bangladesh A.H Mahmood Ali, merayu bantuan antarabangsa untuk membantu mengangkut Rohingya ke Bhashan Char semasa pertemuan dengan diplomat dan pegawai PBB.

Tetapi para pemimpin Rohingya tetap menentang gerakan itu, sementara seorang pejabat agensi PBB memberi amaran bahawa sebarang usaha untuk pemindahan paksa akan "sangat rumit dan mengundang kontroversi".

Rohingya, minoriti Muslim tanpa kerakyatan, telah berdepan penganiayaan sejak berdekad di Myanmar di mana mereka dianggap sebagai pendatang tanpa izin, walaupun pernah tinggal di sana selama beberapa generasi.

Pelarian di Cox's Bazar memberitahu AFP mereka tidak mahu berpindah lagi.

"Saya melarikan diri kampung saya di Rakhine untuk mengelakkan diri dari dibunuh di tangan orang Burma," kata Ayubur Rahman, 26 tahun yang melarikan diri dari Rakhine sebelum keganasan terbaru meletus.

"Saya tidak mahu pergi ke pulau itu. Saya lebih suka tinggal di sini."," katanya kepada AFP.