|
FIKRY
FIKRY
FIRMAN ALLAH SWT: "Sesungguhnya orang-orang kafir (yang tidak akan beriman), sama sahaja kepada mereka: "Sama ada Engkau beri amaran kepadanya atau Engkau tidak beri amaran, mereka tidak akan beriman. (Dengan sebab keingkaran mereka), ALLAH mematerikan atas hati mereka serta pendengaran mereka, dan pada penglihatan mereka ada penutupnya; dan bagi mereka pula disediakan azab seksa yang amat besar." (Surah Al-Baqarah: 6-7)
 • KELUH kesah dan rungutan kalangan rakyat hari ini bagaikan tiada penghujung. Serabut kepala dan jiwa tertekan apabila memikirkan kos kehidupan yang tinggi, tanggungan yang banyak dan hutang sekeliling pinggang.
 • JUMAAT adalah hadiah dan anugerah buat umat Islam. Hari yang mempunyai banyak kelebihan. Hari yang ALLAH SWT pilih untuk berlakunya peristiwa yang besar.
 • APABILA diminta mengulas situasi, ramai yang 'mahu menjadi penghukum.' Meletakkan undang-undang di tangan sendiri. Berlagak seperti penghukum walaupun menafikannya. "Kita sebagai manusia mempunyai pancaindera yang terbatas.
 • SABAR salah satu ubat penenang untuk meredakan kemarahan manusia. Kadang-kadang apabila diuji ALLAH SWT, manusia berasa resah atau tidak ketentuan. Biasanya apabila diserang oleh pihak lawan dengan bertubi-tubi.
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Sesungguhnya orang-orang kafir (yang tidak akan beriman), sama sahaja kepada mereka: "Sama ada Engkau beri amaran kepadanya atau Engkau tidak beri amaran, mereka tidak akan beriman. (Dengan sebab keingkaran mereka), ALLAH mematerikan atas hati mereka serta pendengaran mereka, dan pada penglihatan mereka ada penutupnya; dan bagi mereka pula disediakan azab seksa yang amat besar." (Surah Al-Baqarah: 6-7)
 • TANGGAL 19 Jun lalu melakar sejarah tanah air apabila Malaysia #QuranHour menyatukan umat Islam di dalam dan luar negara untuk sejam bersama al-Quran.
 • ALLAH SWT berfirman: "(Ingatlah wahai Muhammad) ketika engkau berkata kepada orang yang beriman (untuk menguatkan semangat mereka): "Tidakkah cukup bagi kamu, bahawa ALLAH membantu kamu dengan 3,000 tentera daripada malaikat diturunkan?"
 • DI surau sebuah kampung, jemaah yang hadir untuk solat berjemaah sering rasa terganggu dan hilang kekhusyukan apabila imam yang mengimami sering membaca surah yang terlalu panjang setiap kali solat. Malah usai solat, doa yang dibaca juga terlalu panjang, mendayu, dan merintih dengan suara yang kuat, hingga mengganggu jemaah lain yang sedang solat sunat dan membaca al-Quran. Sedangkan, Islam itu sendiri cukup mudah, sempurna dan tidak menyulitkan.
 • DARIPADA Abu Musa Al-Asy`ari RA, Nabi Muhammad SAW bersabda: "Perempuan yang mengenakan wangian dan berjalan melewati satu kaum dan didapati bau daripadanya perempuan itu penzina.” (Riwayat Abu Daud (4173) & Al-Nasa’ie (5126). Hadis ini dinilai sebagai hasan)
 • DAN mereka pula bersumpah Dengan nama ALLAH, Dengan menegaskan sumpah mereka bersungguh-sungguh. Sesungguhnya jika datang kepada mereka sesuatu mukjizat (sebagaimana yang mereka minta itu), tentulah mereka akan beriman kepada-Nya.
 • KAU buat salah ngan aku, aku takkan maafkan engkau sampai aku mati." Pernah dengarkan ayat itu atau kita sendiri yang menuturkannya.
 • SETIAP manusia tidak dapat lari daripada melakukan kesilapan dan pasti ada salahnya. Manusia juga pasti mempunyai perasaan marah dan benci terhadap kesalahan dan kesilapan yang dilakukan ke atasnya.
 • USTAZ, kenapa kita perlu solat setiap hari sebanyak lima kali?” Soal seorang murid darjah 5 kepadaku.
 • "APA pandangan kak long?" Saya bertanya seraya mengarahkan matanya ke foto di skrin komputer. Terpapar gambar gadis dengan fesyen tudung terkini. Sengaja bertanyakan pandangannya. Mana tahu, sedikit sebanyak dapat juga saya menyelami naluri berfesyen anak dara sulung ini.
 • ALLAH SWT berfirman: “Kamu tidak sekali-kali akan mencapai (hakikat) kebajikan dan kebaktian (yang sempurna) sebelum kamu menafkahkan (mendermakan) sebahagian daripada apa yang kamu sayangi. Sesuatu apa jua yang kamu nafkah, maka sesungguhnya ALLAH mengetahuinya.” (Surah Ali `Imran: 3)
 • “Kunci hidayah itu milik ALLAH, bukan milik kita. Tetapi kunci usaha milik kita selagi mampu”
 • MANUSIA adalah sebaik-baik ciptaan ALLAH SWT. Manusia juga adalah khalifah yang diamanahkan untuk mentadbir bumi ini berpandukan apa yang telah termaktub dalam al-Quran. Setelah wafatnya junjungan Nabi Muhammad SAW, maka kitalah yang menjadi penyambung kepada perjuangan Baginda SAW.
 • IIBLIS melakukan berbagai-bagai tipu daya dan muslihat terhadap anak cucu Nabi Adam AS tanpa mengira siapa pun mereka ulamakah, ahli ibadahkah, mahupun orang biasa?. Sudah menjadi kewajipan kepada umat Islam untuk membentengi diri dengan perisai yang kukuh, agar tidak mudah menjadi mangsa kepada tipu daya dan talbis iblis (putar belit dan penyamaran) dan juga bala tenteranya.
 • HADIS yang diriwayatkan oleh Abu Qatadah Al-Ansori RA, beliau berkata: “Aku melihat Nabi SAW mengimami solat, tetapi sedang mendukung Umamah binti Abi Al-As yang juga anak perempuan Zainab binti Rasulillah SAW. Apabila Baginda rukuk diletakkannya dan apabila bangun dari sujud Baginda mengangkatnya semula”. (Riwayat Muslim, no hadis 845)
 • HARI raya adalah salah satu rahmat ALLAH SWT kepada umat Islam. Rasulullah SAW bersabda: “Aku datang kepada kamu sementara kamu telah memiliki dua hari (raya) yang menjadi tempat permainan kamu pada masa jahiliah. Sesungguhnya ALLAH telah mengganti keduanya dengan lebih baik iaitu, hari raya Aidiladha dan Aidilfitri.” (Riwayat Ahmad, Abu Dawud & Al-Nasaei)
 • “ASSALAMUALAIKUM kakak. Saya mahu bertanyakan pendapat kakak mengenai pautan yang saya sertakan ini? Boleh kakak bagi penerangan yang jelas tak perihal isu ni? Adakah seorang lelaki itu perlu menjadi kuli kepada isterinya sedangkan isteri hanya duduk makan tidur di rumah sahaja?
 • ALLAH SWT berfirman: "Di bulan Ramadan inilah diturunkan al-Quran yang berperanan sebagai pertunjuk bagi sekalian manusia, serta menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan pertunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah." (Surah Al-Baqarah: 185)
 • KAMI mulakan dengan rahsia dan matlamat perkahwinan yang ALLAH SWT firmankan:
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Orang-orang lelaki ada bahagian pusaka daripada peninggalan kedua ibu bapa dan kerabatnya, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian pusaka daripada peninggalan kedua ibu bapa dan kerabatnya, sama ada sedikit atau banyak dari harta yang ditinggalkan itu; Iaitu bahagian yang telah diwajibkan (ditentukan oleh ALLAH). "Dan apabila kerabat (yang tidak berhak mendapat pusaka), dan anak-anak yatim serta orang-orang miskin hadir ketika pembahagian (harta pusaka) itu, maka berikanlah kepada mereka sedikit daripadanya, dan berkatalah kepada mereka dengan kata-kata yang baik.” (Surah An-Nisaa’: 7 & 8)
 • NABI Muhammad SAW pada 10 terakhir Ramadan ini meningkatkan amalan ibadah Baginda SAW dan berusaha untuk meraihnya. Baginda SAW bersabda: "Sesiapa yang berdiri (beribadat) pada malam Lailatul Qadr dengan penuh keimanan dan mengharap balasan (daripada ALLAH), diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Riwayat Bukhari no1768, An-Nasa'ie no 2164 & Ahmad no 8222)
 • IMAM Al-Syatibi RHM (wafat 790) mengemukakan definisi bidaah dalam ibadat: “Suatu jalan (atau cara) dalam beragama yang direka-reka tetapi menyerupai amalan yang disyariatkan dengan tujuan mengikutinya secara berlebihan dalam beribadah kepada ALLAH Yang Maha Suci.” (Rujuk Al-I`tisam (halaman 51)
 • FIRMAN ALLAH SWT dalam Surah Al-Maidah ayat ke tiga: “Diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai (binatang yang tidak disembelih), dan darah (yang keluar mengalir), dan daging babi (termasuk semuanya), dan binatang-binatang yang disembelih kerana yang lain daripada ALLAH, dan yang mati tercekik, dan yang mati dipukul, dan yang mati jatuh dari tempat yang tinggi, dan yang mati ditanduk...
 • SEJAK dahulu hingga kini, puasa diamalkan setiap generasi dengan pelbagai cara, ia bersesuaian dengan syariat diturunkan pada zaman berkenaan, mengikut panduan diberikan kepada rasul yang dilantik ALLAH SWT.
 • NERAKA! Nama yang gerun didengar oleh setiap Muslim. Tidak ada satu pun yang indah dan menyeronokkan perihal neraka melainkan semuanya adalah azab, kesakitan, keperitan, kesusahan dan kesengsaraan. Kadang-kadang keperitan dan kesengsaraan yang ditanggung di dunia pun diibaratkan sebagai 'neraka dunia' bagi menggambarkan betapa dahsyat dan berat penderitaan yang ditanggung.
 • APAKAH yang dimaksudkan dengan Hawa diciptakan bukan daripada tulang rusuk atau seperti tulang rusuk?
 • BINGIT deruman enjin kenderaan dan bunyi hon mewarnai petang di Kuala Lumpur. Sememangnya petang sebegini akan dihiasi kepadatan kereta yang berpusu-pusu pulang ke rumah.
 • KEBIASAAN berlaku dalam isu perselisihan, akan timbul perasaan tidak puas hati yang mengakibatkan bermasam muka antara kedua belah pihak. Penawar untuk menjernihkan situasi ini adalah, perlunya kembali kepada asas akidah dan akhlak yang terpuji.
 • Ramadan adalah bulan pesta ibadah. Saban tahun kita akan meraikannya dengan penuh gembira dan kesyukuran.
 • MUKJIZAT ialah perkara luar biasa dan hanya dianugerahkan ALLAH SWT kepada nabi dan rasul.Tujuan ALLAH mengurniakan mukjizat ini untuk membuktikan kebenaran rasul yang mana mereka adalah utusan ALLAH untuk menyebarkan risalah kebenaran.
 • SATU destinasi menjadi idaman semua Muslim ialah al-Jannah (syurga). Biar pun menyedari hakikat dirinya yang lalai dan alpa dengan ajaran agama, namun jika ditanya apakah destinasi impiannya di akhirat kelak?
 • PERBUATAN memburu pahala adalah bertujuan untuk setiap insan yang mempunyai iman dalam jiwanya. Setiap insan diminta untuk melakukan ibadah yang akan membuahkan pahala.
 • DARIPADA Ibnu Syihab, Sa'id bin Al-Musayyab telah mengkhabarkan kepadaku daripada ayahnya, sewaktu Abu Talib sedang nazak, Rasulullah SAW datang menemuinya. Pada masa yang sama 'Amru ibnu Hisyam atau lebih dikenali dengan nama Abu Jahal dan Abdullah bin Abi Umayyah bin Al-Mughirah turut ada bersama di sisi Abu Talib.
 • PUASA adalah amal yang menyebabkan seseorang itu mendapatkan keampunan dan ganjaran pahala yang besar daripada ALLAH SWT. ALLAH berfirman: "Sesungguhnya lelaki dan perempuan yang Muslim...
 • “WUUH... ramai orang dekat surau tadi. Eh, kau buat apa tu?”
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menghampiri solat (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, sehingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan.
 • AKU sempat berkunjung ke Itali, sebuah negara Eropah yang cukup terkenal dengan sektor pelancongannya.
 • KITA sering mendengar antara tanda sebelum datangnya kiamat ialah berkurangnya ilmu, banyaknya kejahilan seperti hadis daripada Anas bin Malik RHU, Nabi Muhammad SAW bersabda: "Antara tanda akan berlakunya kiamat dihilangkan ilmu dan dikekalkan kejahilan." (Riwayat Bukhari & Muslim)
 • HIASAN kecantikan adalah fitrah wanita asalnya baik dan mempunyai asas daripada syarak akan tetapi ia mestilah tidak melanggar apa yang dilarang syarak secara jelas berkaitan dengan hukum berhias bagi wanita.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf