|
FICKRY
FICKRY
NABI Muhammad SAW pada 10 terakhir Ramadan ini meningkatkan amalan ibadah Baginda SAW dan berusaha untuk meraihnya. Baginda SAW bersabda: "Sesiapa yang berdiri (beribadat) pada malam Lailatul Qadr dengan penuh keimanan dan mengharap balasan (daripada ALLAH), diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Riwayat Bukhari no1768, An-Nasa'ie no 2164 & Ahmad no 8222)
 • ALLAH SWT berfirman: "Di bulan Ramadan inilah diturunkan al-Quran yang berperanan sebagai pertunjuk bagi sekalian manusia, serta menjadi keterangan-keterangan yang menjelaskan pertunjuk, dan (menjelaskan) perbezaan antara yang benar dengan yang salah." (Surah Al-Baqarah: 185)
 • KAMI mulakan dengan rahsia dan matlamat perkahwinan yang ALLAH SWT firmankan:
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Orang-orang lelaki ada bahagian pusaka daripada peninggalan kedua ibu bapa dan kerabatnya, dan orang-orang perempuan pula ada bahagian pusaka daripada peninggalan kedua ibu bapa dan kerabatnya, sama ada sedikit atau banyak dari harta yang ditinggalkan itu; Iaitu bahagian yang telah diwajibkan (ditentukan oleh ALLAH). "Dan apabila kerabat (yang tidak berhak mendapat pusaka), dan anak-anak yatim serta orang-orang miskin hadir ketika pembahagian (harta pusaka) itu, maka berikanlah kepada mereka sedikit daripadanya, dan berkatalah kepada mereka dengan kata-kata yang baik.” (Surah An-Nisaa’: 7 & 8)
 • NABI Muhammad SAW pada 10 terakhir Ramadan ini meningkatkan amalan ibadah Baginda SAW dan berusaha untuk meraihnya. Baginda SAW bersabda: "Sesiapa yang berdiri (beribadat) pada malam Lailatul Qadr dengan penuh keimanan dan mengharap balasan (daripada ALLAH), diampunkan dosa-dosanya yang telah lalu." (Riwayat Bukhari no1768, An-Nasa'ie no 2164 & Ahmad no 8222)
 • IMAM Al-Syatibi RHM (wafat 790) mengemukakan definisi bidaah dalam ibadat: “Suatu jalan (atau cara) dalam beragama yang direka-reka tetapi menyerupai amalan yang disyariatkan dengan tujuan mengikutinya secara berlebihan dalam beribadah kepada ALLAH Yang Maha Suci.” (Rujuk Al-I`tisam (halaman 51)
 • FIRMAN ALLAH SWT dalam Surah Al-Maidah ayat ke tiga: “Diharamkan kepada kamu (memakan) bangkai (binatang yang tidak disembelih), dan darah (yang keluar mengalir), dan daging babi (termasuk semuanya), dan binatang-binatang yang disembelih kerana yang lain daripada ALLAH, dan yang mati tercekik, dan yang mati dipukul, dan yang mati jatuh dari tempat yang tinggi, dan yang mati ditanduk...
 • SEJAK dahulu hingga kini, puasa diamalkan setiap generasi dengan pelbagai cara, ia bersesuaian dengan syariat diturunkan pada zaman berkenaan, mengikut panduan diberikan kepada rasul yang dilantik ALLAH SWT.
 • NERAKA! Nama yang gerun didengar oleh setiap Muslim. Tidak ada satu pun yang indah dan menyeronokkan perihal neraka melainkan semuanya adalah azab, kesakitan, keperitan, kesusahan dan kesengsaraan. Kadang-kadang keperitan dan kesengsaraan yang ditanggung di dunia pun diibaratkan sebagai 'neraka dunia' bagi menggambarkan betapa dahsyat dan berat penderitaan yang ditanggung.
 • APAKAH yang dimaksudkan dengan Hawa diciptakan bukan daripada tulang rusuk atau seperti tulang rusuk?
 • BINGIT deruman enjin kenderaan dan bunyi hon mewarnai petang di Kuala Lumpur. Sememangnya petang sebegini akan dihiasi kepadatan kereta yang berpusu-pusu pulang ke rumah.
 • KEBIASAAN berlaku dalam isu perselisihan, akan timbul perasaan tidak puas hati yang mengakibatkan bermasam muka antara kedua belah pihak. Penawar untuk menjernihkan situasi ini adalah, perlunya kembali kepada asas akidah dan akhlak yang terpuji.
 • Ramadan adalah bulan pesta ibadah. Saban tahun kita akan meraikannya dengan penuh gembira dan kesyukuran.
 • MUKJIZAT ialah perkara luar biasa dan hanya dianugerahkan ALLAH SWT kepada nabi dan rasul.Tujuan ALLAH mengurniakan mukjizat ini untuk membuktikan kebenaran rasul yang mana mereka adalah utusan ALLAH untuk menyebarkan risalah kebenaran.
 • SATU destinasi menjadi idaman semua Muslim ialah al-Jannah (syurga). Biar pun menyedari hakikat dirinya yang lalai dan alpa dengan ajaran agama, namun jika ditanya apakah destinasi impiannya di akhirat kelak?
 • PERBUATAN memburu pahala adalah bertujuan untuk setiap insan yang mempunyai iman dalam jiwanya. Setiap insan diminta untuk melakukan ibadah yang akan membuahkan pahala.
 • DARIPADA Ibnu Syihab, Sa'id bin Al-Musayyab telah mengkhabarkan kepadaku daripada ayahnya, sewaktu Abu Talib sedang nazak, Rasulullah SAW datang menemuinya. Pada masa yang sama 'Amru ibnu Hisyam atau lebih dikenali dengan nama Abu Jahal dan Abdullah bin Abi Umayyah bin Al-Mughirah turut ada bersama di sisi Abu Talib.
 • PUASA adalah amal yang menyebabkan seseorang itu mendapatkan keampunan dan ganjaran pahala yang besar daripada ALLAH SWT. ALLAH berfirman: "Sesungguhnya lelaki dan perempuan yang Muslim...
 • “WUUH... ramai orang dekat surau tadi. Eh, kau buat apa tu?”
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menghampiri solat (mengerjakannya) sedang kamu dalam keadaan mabuk, sehingga kamu sedar dan mengetahui akan apa yang kamu katakan.
 • AKU sempat berkunjung ke Itali, sebuah negara Eropah yang cukup terkenal dengan sektor pelancongannya.
 • KITA sering mendengar antara tanda sebelum datangnya kiamat ialah berkurangnya ilmu, banyaknya kejahilan seperti hadis daripada Anas bin Malik RHU, Nabi Muhammad SAW bersabda: "Antara tanda akan berlakunya kiamat dihilangkan ilmu dan dikekalkan kejahilan." (Riwayat Bukhari & Muslim)
 • HIASAN kecantikan adalah fitrah wanita asalnya baik dan mempunyai asas daripada syarak akan tetapi ia mestilah tidak melanggar apa yang dilarang syarak secara jelas berkaitan dengan hukum berhias bagi wanita.
 • FIRMAN-NYA: "Demi sesungguhnya engkau (wahai Muhammad), akan dapati manusia yang keras sekali permusuhannya kepada orang-orang yang beriman ialah, orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik.
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Wanita-wanita yang kamu khuatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka di tempat tidur mereka, dan pukullah mereka. Kemudian jika mereka mentaatimu, maka janganlah kamu mencari-cari jalan untuk menyusahkannya. Sesungguhnya ALLAH Maha Tinggi lagi Maha Besar." (Surah An-Nisaa': 34)
 • "DUA tiga hari ni, asal abang balik kerja mesti awak tidak ada di rumah, awak ke mana? Pagi tadi, awak tak mintak izin pun nak keluar rumah," tanya suami baik-baik, tapi isterinya menunjukkan wajah tidak berpuas hati.
 • SETELAH diangkat menjadi nabi dan rasul, Nabi Muhammad SAW bertungkus-lumus menjalankan usaha dakwah kepada tauhid. Dakwah itu menuntut kepada kesungguhan dan keikhlasan serta pengorbanan dan penderitaan. Ia diteruskan di Makkah sehingga 13 tahun lamanya, satu tempoh yang lama berhadapan dengan pelbagai ujian dan cabaran.
 • TAWASSUL berasal daripada perkataan al-Wasilah. Al-Imam Ibn Al-Atsir RH menyatakan al-Wasilah bermaksud mendekatkan diri (al-Qurbah) dan perantaraan (al-Wasitah). Al-Wasilah juga ialah sesuatu perkara yang digunakan untuk menyampaikannya (perantaraan) kepada sesuatu dan perkara itu digunakan untuk mendekatkan diri kepada-Nya (Al-Nihayah). Perkataan mendekatkan diri bermaksud beribadah atau memperhambakan diri kepada-Nya.
 • SYARIAH Islamiah ialah syariah yang lengkap dan sempurna, hukum-hakamnya sesuai dengan semua keadaan. Bagi umat Islam terdapat pelbagai aliran mazhab fiqh yang muktabar, ada yang menyenaraikan sebanyak 13 mazhab, namun empat mazhab yang tersebar luas dan mempunyai ramai pengikut di seluruh dunia, dan menjadi pendapat yang dipegang dan diamalkan masyarakat umum iaitu mazhab Hanafi, Maliki, Syafie, dan Hanbali.
 • PROGRAM Perkampungan Sunnah mula diperkenalkan di Negeri Perlis buat pertama kalinya pada 8 hingga 10 Mei 2015.
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Iblis berkata: "Berilah tempoh kepadaku hingga hari mereka dibangkitkan (hari kiamat)." ALLAH berfirman: "Sesungguhnya engkau daripada golongan yang diberi tempoh (ke suatu masa yang tertentu)." Iblis berkata: "Oleh kerana Engkau (wahai Tuhan) menyebabkan daku tersesat (maka) demi sesungguhnya aku akan mengambil tempat menghalangi mereka (dari menjalani) jalan-Mu Yang lurus; Kemudian aku datangi mereka, dari hadapan mereka serta dari belakang mereka, dan dari kanan mereka serta dari kiri mereka; dan Engkau tidak akan dapati kebanyakan mereka bersyukur." (Surah Al-A’raf: 14 hingga 17)
 • MAZHAB atau 'madhhab' adalah istilah yang digunakan untuk merujuk kepada aliran pengamalan hukum–hakam syarak oleh seseorang Muslim yang terhasil daripada metode imam–imam tertentu dalam memahami dalil–dalil syarak daripada al-Quran dan as-Sunnah.
 • ISLAM menganjurkan kita supaya tidak melampau atau berlebihlebihan walaupun dalam melakukan ibadah dan ketaatan. Sikap ini dikhuatiri akan membawa kepada rasa jemu, malas dan berat untuk melakukan ibadah tersebut. Akhirnya, kita tidak konsisten lalu meninggalkannya terus.
 • GEJALA bercinta dan berhubungan sejenis dilihat semakin ketara dalam masyarakat di negara kita. Isu melibatkan transgender ini menimbulkan pelbagai reaksi masyarakat, malah menjadi punca kepada konflik sesama mereka. Mungkin ada yang tertanya-tanya, apakah pandangan Islam perihal transgender?
 • "BAGUS betul anak Ismail. Patuh dengan ibu bapa. Berakhlak mulia."
 • "PERLUKAH aku tolong dia. Itu bukan masalah aku?" Mungkin kata-kata ini pernah terdetik di hati kita apabila berhadapan dengan orang yang susah, kesempitan kewangan, kehilangan orang tersayang atau jatuh sakit.
 • ALLAH SWT berfirman: "Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) ALLAH dan (balasan baik) hari akhirat, serta dia pula menyebut dan mengingati ALLAH banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)." (Surah Al-Ahzab: 21)
 • JIKA kita meneliti firman ALLAH SWT dalam al-Quran, kita akan mendapati bahawasanya semua manusia pada asalnya adalah umat yang satu.
 • KAGUM! Itulah yang diputuskan penulis perihal seorang tokoh bernama Dr Tawfique Chowdhury. Beliau adalah seorang cendekiawan Islam dunia yang berpengaruh sebagai Pengerusi dan juga Ketua Pengarah Eksekutif (CEO) Pergerakan Mercy Mission.
 • DENGAN nama ALLAH SWT yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. ALLAH memulakan kalimah Basmalah ini dengan menggunakan nama-nya, Ar-Rahman yang bermaksud Maha Pemurah kemudian Ar-Rahim yang bermaksud Maha Penyayang.
 • ZAMAN globalisasi terus menguasai, semuanya di hujung jari. Pelbagai nama diberi dunia tanpa sempadan, zaman langit terbuka, dan dunia information technology.
 • SOALAN: SAYA ingin bertanya, adakah baki rambut wanita yang sudah dipotong itu dikira sebagai aurat?
 • FIRMAN ALLAH SWT: "Tidakkah Engkau perhatikan (dan berasa pelik wahai Muhammad) kepada orang-orang yang telah diberikan sebahagian daripada Kitab (Taurat)? Mereka percaya kepada benda-benda yang disembah...
 • HUBUNGAN mahram sering kali digunakan sebagai alasan yang mengharuskan pergaulan antara lelaki dan wanita, sama ada mahram disebabkan keturunan kekeluargaan mahupun mahram disebabkan perkahwinan.
© 2017 All Rights Reserved •Karangkraf Group Media • © 2017 Hakcipta Terpelihara • Kumpulan Media Karangkraf