BANGUN daripada kesusahan untuk menggapai kehidupan yang lebih selesa menjadi matlamat utama Shahria Paizun atau mesra disapa Sha yang berkongsi kisah inspirasinya kali ini.

Mula bertatih dalam perniagaan sejak umurnya 10 tahun apabila mengikut ibunya yang menjual pelbagai makanan dan kuih-muih untuk menyara keluarga menjadikannya seorang wanita cekal sehingga ke hari ini.

Sha yang baru berusia 23 tahun kini, antara usahawan muda yang punyai keazaman untuk menggapai kejayaan lebih tinggi seperti usahawan lain yang popular kini.

Anak kelahiran Kelantan ini, mengakui sejak dari kecil dia tidak malu untuk berniaga atau menjadi dropship bagi pelbagai produk asalkan dia dapat menambah pendapatan untuk keluar daripada kesusahan lalu dan sedikit sebanyak membantu keluarga.

"Saya berasal daripada keluarga kurang berkemampuan. Apa yang diinginkan ketika itu, memang sukar kami dapat. Desakan hidup terutama daripada segi kewangan juga menyebabkan saya berhenti sekolah pada usia 15 tahun iaitu selepas sahaja berjaya mendapat keputusan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

"Alhamdulillah biarpun saya berasal daripada keluarga susah dan juga berhadapan masalah keluarga ketika itu, tidak menjadikan saya anak yang tergelincir dengan masalah sosial.

"Kesusahan demi kesusahan mengajar saya untuk berubah bagi mendapatkan kehidupan lebih baik dan memilih untuk pergi lebih positif," ujarnya ketika ditemui Femina baru-baru ini.

Namun untuk menuju kehidupan lebih selesa, Sha akui melalui perjalanan yang penuh cabaran untuk bangkit daripada kesusahan.

"Perkahwinan muda pada usia 17 tahun, semakin mengajar saya dan suami untuk mencari pendapatan lebih bagi kehidupan kami dan keluarga.

"Kehidupan kami suami isteri ketika itu juga tidaklah selesa lagi. Kami bermula dengan hanya bermotosikal untuk ke mana-mana.

"Pernah ketika saya aktif sebagai dropship, saya pernah membawa anak menaiki motosikal sambil membawa beberapa bungkusan produk yang mahu dipos, memang pengalaman itu sukar dipadam," katanya.

Semakin matang urus kewangan

Ibu kepada tiga cahaya mata ini juga mengakui yang dirinya seorang boros ketika awal berniaga dahulu sehingga perniagaan yang baru dibangunkan atas nama sendiri tersadai begitu saja.

"Sebelum ini, saya pernah punyai perniagaan menjual produk kurus. Namun kerana kesilapan saya sendiri dan masalah lain, ia mati begitu saja. Pernah juga ditipu sehingga kerugian mencecah RM50,000 sejak bergiat dalam dunia perniagaan.

"Daripada kegagalan itu, tiga bulan saya ambil masa untuk muhasabah diri dan mencari peluang niaga yang baharu untuk saya bangkit semula. Ia mengajar saya untuk menjalankan perniagaan lebih baik dan terurus.

"Tidak pernah ada rasa 'down' dalam diri. Saya akan cuba atasi masalah dan teruskan lagi usaha untuk gapai kejayaan," ujarnya.

Sejak itu, Sha akui, perihal kewangan keluarga dan perniagaan diserahkan kepada suami biarpun, suami hanyalah menyokong usahanya kerana minat suami berbeza dengannya.

Nyata usaha itu, nampak positifnya, apabila sejak pertengahan tahun lalu, Sha menghasilkan pula, produk penjagaan kulitnya sendiri iaitu Organic SR Beauty.

Sha yang kini tinggal di Lembah Klang sejak tiga tahun lalu bersama ibu dan adik-beradiknya, mengubah haluannya untuk hasilkan pula produk penjagaan kulit, setelah punyai pengalaman hitam apabila tersalah menggunakan produk di pasaran sehingga mukanya teruk dengan masalah kulit.

Daripada masalah itu, dia tekad mencari bahan-bahan semula jadi untuk dijadikan produk yang dapat membantu kulit mukanya kembali sihat.

Bukan mengejar keuntungan

Sebagai pengusaha produk penjagaan kulit, kegembiraan akan diperoleh bukan dari banyaknya keuntungan yang diperoleh, namun lebih kepada keberkesanan produknya kepada penggunanya.

"Saya memilih kandungan semula jadi iaitu daripada ekstrak tumbuhan dan buah-buahan kerana, kandungan daripada tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan ternyata punyai khasiat yang tinggi untuk kesihatan dan penjagaan kulit.

"Alhamdulillah sejak berada di pasaran, ramai testimoni kami, meneruskan pemakaian dan menjadi ejen serta stokis kerana kualiti produk ini," katanya.

Oleh itu, Sha mengharapkan perniagaan yang dilakukan kini, akan kekal dan berkembang lebih berjaya dalam membantu pengguna di luar sana mendapatkan produk terbaik, selain menjadikan dia usahawan yang cekal.