ALOR SETAR - Lebih 5,000 tempat disediakan khusus untuk pelajar miskin mendapat peluang kedua melanjutkan pelajaran ke Universiti Teknologi Mara (UiTM) setelah permohonan kali pertama gagal.

Naib Canselornya, Datuk Profesor Ir Dr Sahol Hamid Abu Bakar, berkata, sehingga kini mereka sudah mengenal pasti lebih 3,000 pelajar miskin untuk diterima masuk ke program khas UiTM.

Menurutnya, sepanjang mengadakan siri Jelajah Destini Anak Bangsa 1Malaysia di tujuh negeri, mereka bertemu lebih 25,000 calon yang memohon menyertai program berkenaan.

“Kita masih mencari kira-kira 2,000 pelajar miskin ingin melanjutkan pelajaran dengan kelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang tidak begitu memuaskan tetapi berhasrat mengikut program Pra-Sains dan Pra-Perdagangan melalui program itu.

“Sekiranya ada keperluan selepas kuota 5,000 pelajar itu dipenuhi, kita sedia buka lebih banyak tempat supaya mereka mempunyai peluang kedua memperbaiki keputusan dan menyambung pelajaran di peringkat diploma,” katanya kepada media di siri jelajah itu bagi peringkat Kedah, di Pusat Khidmat Masyarakat, Dun Bakar Bata, di sini, semalam.

Sahol berkata, siri jelajah itu akan diteruskan beberapa tempat di Kedah termasuk Kuala Kedah, ke Perlis pada 21 Mei di Kelantan, 22 Mei di Terengganu, 23 Mei di Pahang, 24 Mei di Melaka dan 26 Mei di Sabah.

“Pelajar yang mengikuti program pra akan diberi peluang selama empat bulan untuk mengukuhkan kembali subjek tertentu melalui sesi pembelajaran biasa sebelum diterima masuk ke peringkat seterusnya.

“Kebanyakan pelajar berkenaan ditempatkan di UiTM berdekatan negeri masing-masing, sebagai contoh bagi anak Kedah di UiTM Merbok, Sungai Petani,” katanya.

Beliau berkata, melalui siri jelajah itu mereka dapat bertemu sendiri dengan pelajar yang berminat, tetapi tidak mampu dari segi kewangan. Mereka akan diterima masuk secara langsung, jika dikenal pasti memenuhi syarat ditetapkan.

“Jika diikutkan, persaingan untuk memasuki UiTM sendiri amat sengit, daripada jumlah keseluruhan 280,000 yang memohon, kita hanya menerima 20,000 pelajar sahaja berdasarkan tawaran tempat,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Umno Kedah, Datuk Ahmad Bashah Md Hanipah berkata, pelajar miskin terutamanya pelajar Melayu perlu mengambil peluang itu sebaik mungkin.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • ALOR SETAR - Penanaman padi varieti Black Madras yang mempunyai karakter berdaun ungu tidak diiktiraf oleh Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) untuk ditanam di Malaysia.
  • ALOR SETAR - Kenyataan Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal yang memperlekehkan peranan anggota Rela ditugaskan di Zon Selamat Timur Sabah (Esszone) menggores hati anggota Rela.
  • ALOR SETAR - Pas hari ini tampil membuat laporan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung isu pembalakan Bukit Enggang dan Projek Bekalan Air Masyarakat Daerah Sik.
  • ALOR SETAR - Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar hari ini hadir ke Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Kedah bagi memberi keterangan berhubung dakwaan mengeluarkan kenyataan yang menghina Sultan Pahang, Sultan Ahmad Shah menerusi video ceramah yang tular.
  • ALOR SETAR - Kerajaan negeri membantu melunaskan sepenuhnya kos perubatan penjawat awam Kedah, Mohd Radzi Abd Hadi, 56, yang mencecah hampir RM1 juta ketika menjalani rawatan di Hospital Dignity, California selepas mengalami serangan jantung di Amerika Syarikat, 9 Disember lalu.