BALING - Penduduk di enam rumah di Kampung Bandar Lorong Padang Tembok menuntut Syarikat Air Darul Aman (Sada) memulihkan bekalan air yang terjejas sejak 10 tahun lalu.

Penduduk, Hazali Ariffin, 59, mendakwa bil tetap perlu dibayar walaupun selama ini terpaksa bergantung kepada air bukit.

“Setiap bulan bil perlu dibayar dengan jumlah RM6 sejak 10 tahun lalu. Kenapa Sada pada Januari lalu turut minta bayaran tambahan deposit sebanyak RM50 setiap rumah walaupun bekalan tiada? Selama ini kami terpaksa guna air bukit berhampiran.

“Banyak kali aduan dibuat tetapi tiada sebarang tindakan dibuat. Dulu pihak Sada beri alasan masalah berpunca dari penyelarasan paip besar, tetapi bila paip sudah siap dipasang penduduk di sini masih tidak dapat bekalan air. Hanya penduduk di kawasan tekanan rendah sahaja yang dapat bekalan air,” katanya di sini, kelmarin.

Seorang lagi penduduk, Asiah Taib, 47,  berkata, masalah makin buruk apabila air bukit keruh.

“Rumah saya pasang paip dari rumah ke bukit tetapi air dari sana selalu keruh. Jika hujan airnya lagi keruh. Terpaksa guna juga untuk minum dan mandi,” katanya.

Syakirah Md Isa, 46, berkata, air hanya diperoleh dari bekalan yang dihantar lori Sada setiap minggu.

“Kena telefon Sada baru bekalan dihantar. Kebiasaannya tiga kali seminggu saya akan hubungi Sada untuk dapatkan air. Air dihantar yang diletakkan dalam tong di luar rumah sebelum disedut ke kolah dalam rumah guna mesin dibeli.

“Tetapi pernah juga mereka tidak hantar dalam dua hari dan pakaian terpaksa dibasuh di rumah mak di Bechah Sawa yang jaraknya dari sini enam kilometer,” katanya.

Penduduk, Muin Yaacob, 59, berkata, ketiadaan bekalan dari Sada menyukarkan urusan memandikan jenazah dan kenduri.

“Sebelum ini ada jenazah dimandikan guna air bukit sebab ingin dikebumikan segera. Jika tunggu Sada hantar air memang lewat. Urusan kenduri juga bertambah rumit sebab perlu tunggu lori Sada hantar air,” katanya.

Katanya lagi, Sada juga tidak membaiki paip air yang rosak di kampung tersebut.

“"Kerosakan paip itu salah satu punca tekanan air tidak sampai kepada penduduk,” katanya

Sementara itu, Pegawai Perhubungan Awam dan Komunikasi Korporat Sada, Rofedi Sulaiman berkata, sebuah loji di Sungai Limau Dua akan dibina bulan November sebagai penyelesaian jangka panjang.

Menurutnya, pembinaan loji, pemasangan paip utama dan kolam takungan akan turut dibina di Kampung Lalang dan ia merupakan pakej bagi loji kedua di Sungai Limau.

“Untuk penyelesaian jangka pendek, bekalan air lori akan diagih dua hari sekali di mana sebelum ini dibuat atas permintaan.

“Gangguan di situ sering berlaku kerana rumah penduduk di kawasan tinggi dan diburukkan apabila musim panas melanda pada dua bulan lalu. Pengguna perlu bijak menggunakan air,”katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA LUMPUR - Beberapa kawasan di Kuala Lumpur dan Gombak akan mengalami gangguan bekalan air sementara bermula 9 malam Jumaat ini hingga 5 pagi.
  • KUALA NERANG - Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKLW) memperuntukkan RM300,000 bagi melaksanakan projek membaik pulih bekalan air di Kampung Bendang Baru, Mukim Belimbing Kiri, semalam.
  • GEORGETOWN - Dua belas kawasan sekitar Jalan Permatang Damar Laut akan mengalami gangguan bekalan air berjadual Sabtu ini berikutan kerja lencongan paip untuk naik taraf jalan di kawasan itu.
  • TANAH MERAH - Hujan berterusan sejak semalam menyebabkan laluan utama sejauh kira-kira 300 meter di Jalan Jedok di Kampung Kelewek, dekat sini, dinaiki air sejak pagi tadi.
  • BELURAN - Seramai 272 penduduk di Kampung Muanad 1 dan 2 kini boleh menarik nafas lega apabila bekalan air yang terputus sejak 10 hari lepas kini kembali pulih.