BALING - Seorang penduduk Kampung Banggol Wan Mat, di sini, terkejut setelah mendapati wang syiling lama yang disimpannya kini mempunyai nilai tinggi di pasaran Amerika Syarikat (AS).

Sejak tersiarnya laporan Sinar Harian di mana seorang pesara tentera di Kota Bharu, Kelantan mendakwa memiliki syiling lama berusia 242 tahun yang bernilai RM16 juta, Fakhruaddin Abdullah Ariffin, 45, terpanggil untuk berkongsi mengenai wang syiling lama yang berada dalam simpanannya.

Menurutnya, dia tidak menyangka wang syiling Sepanyol yang disimpannya sejak 20 tahun lalu mempunyai nilai yang begitu tinggi di luar negara.

“Selain wang syiling Sepanyol, saya turut menyimpan kira-kira 50 syiling berusia lebih 250 tahun dari pelbagai negara antaranya Thailand, China, AS, termasuk syiling zaman pemerintahan James Brooke di Sarawak.

“Semua wang syiling ini merupakan tinggalan zaman nenek moyang saya dan koleksi saya sendiri,” katanya yang sering ke luar negara semata-mata untuk mencari koleksi barangan lama dan sanggup mengeluarkan ribuan ringgi untuk mendapatkan syiling lama itu.

Fakhruaddin berkata, koleksi barang lama mempunyai nilai tinggi bergantung kepada tahunnya dan setiap syiling itu menunjukkan zaman pemerintahan sesebuah negara.

Dia berkata, golongan muda amat tertarik dengan wang syiling lama ini kerana reka bentuknya amat berlainan dengan dengan wang syiling ketika ini.

“Disebabkan itu, saya gemar mengumpul wang syiling ini agar dapat menceritakan sesuatu kepada anak-anak mahu pun penduduk luar.

“Setiap syiling ini menceritakan sejarah zaman kerajaan itu sendiri contohnya syiling Straits Senttlements yang berwajahkan Queen Victoria dan King Edward,” katanya.

Katanya, secara tidak langsung, golongan remaja dapat mempelajari sejarah dunia menerusi benda yang unik dan menarik.

Dia lebih gemar menyimpan wang syiling itu daripada menjualnya kerana semua syiling dalam simpanannya mempunyai nilai sejarah yang begitu tinggi.

“Saya tidak bercadang untuk menjual syiling ini, tetapi saya amat mengalu- alukan sesiapa sahaja, terutama pengumpul syiling lama untuk bertukar- tukar pendapat dan pengalaman mengenai hobi ini,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BALING - Kejatuhan harga getah termasuk cuaca tidak menentu menarik kehadiran Northern Versy Owner’s Group (NVOG) Bikers di Kampung Lanai bagi mengagihkan bantuan kepada 60 penoreh getah termasuk anak-anak mereka menerusi Program Back to School, baru-baru ini.
  • BALING - Preloved Donation Center (PDC) Sungai Petani tampil menyampaikan sumbangan tunai, pakaian dan makanan kepada lima beranak yang memeluk Islam dan kini diberikan pelindungan oleh sebuah madrasah.
  • BALING - Seorang pekerja sebuah stesen minyak di sini menyifatkan kejadiannya diserahkan seorang bayi lelaki oleh seorang wanita yang baharu sahaja melahirkan bayi itu petang semalam sesuatu yang tidak akan dilupakan dalam hidupnya.
  • BALING - Kubur bertanda dua batu nisan daripada batu hidup di kaki Gunung Pulai dipercayai milik seorang pembesar dan saiznya didakwa penduduk semakin membesar.
  • BALING - Seorang ibu dari Kampung Teluk Sanau berharap Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Baling dapat menyambung semula bantuan kepada anaknya yang merupakan OKU.