KANGAR - Sebanyak 7,081 pesawah di seluruh Perlis yang tanaman padi mereka rosak akibat masalah padi angin musim kedua dua tahun lalu, menerima bantuan benih padi kebal bagi memulakan tanaman musim baru tidak lama lagi.
   
Pengerusi Jawatankuasa Pertanian, Industri Asas Tani dan Pembangunan Koperasi Negeri, Sabry Ahmad berkata, bantuan benih Padi Clearfield itu dikeluarkan secara berperingkat mulai hari ini sehingga 15 Feb ini.
   
Bercakap kepada Bernama selepas menyampaikan bantuan kepada para pesawah Pertubuhan Peladang Kawasan (PPK) Paya di sini hari ini, beliau berkata, sebanyak 34,973 kampit benih akan diedarkan kepada 3,570 pesawah dalam kawasan kendalian Lembaga Kemajuan Pertanian Muda dan 3,511 pesawah di kawasan kendalian Lembaga Pertubuhan Peladang (LPP).
   
Sabry berkata, benih padi itu dijangka mampu mengawal serangan ancaman padi angin yang merugikan para pesawah.
   
Kerajaan pusat memperuntukkan sebanyak RM4 juta bagi membantu para pesawah terbabit apabila lebih 6,200 hektar tanaman padi mereka diancam masalah itu, katanya.

Sementara itu Pengarah LPP Perlis, Shaidan Nordin berkata, sumbangan itu yang melibatkan kos yang besar membuktikan kerajaan sentiasa menepati janjinya dalam apa jua program.
   
Beliau berkata untuk kawasan PPK Paya sahaja, bantuan dikeluarkan kepada sebanyak 811 pesawah di bawah 20 Unit Peladang membabitkan 4,220 kampit benih bernilai RM493,740.
   
Hari ini sebanyak 277 pesawah daripada lima unit PPK Paya iaitu Padang Melangit Selatan, Padang Melangit Utara, Paya Tengah, Padang Lati Utara dan Padang Lati Selatan menjadi penerima peringkat pertama. - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Umat Islam di negara ini digalakkan untuk melakukan solat sunat gerhana, bersempena fenomena gerhana bulan yang dijangka berlaku pada 31 Januari ini.
  • KULIM - Pejabat Daerah Kulim hari ini membuat laporan polis terhadap seorang wanita yang didakwa mengeluarkan komen berunsur fitnah dalam Facebook sejak petang semalam.
  • LABIS - Warga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tenang Stesen, di sini, gempar selepas satu unit temometer pecah menyebabkan tumpahan merkuri di salah sebuah makmal sekolah itu, pagi semalam.
  • BAGAN DATUK - Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) Bagan Datuk menggesa Presiden Parti Warisan Sabah (Warisan), Datuk Seri Mohd Shafie Apdal memohon maaf secara terbuka dalam masa terdekat.
  • AYER KEROH - Jabatan Pendaftaran Pertubuhan Malaysia (ROS) Melaka, mengesan sebanyak 527 kawasan kejiranan di negeri ini yang masih belum berdaftar sebagai persatuan penduduk hingga setakat ini.