BALING - Seorang kanak-kanak terpaksa menderita setelah kedua-dua buah pinggangnya disahkan bocor dua tahun lalu.

Mohd Faiz Haikal Yusri, 3, dari Kampung Selorong turut menderita masalah mata lebam dan kemaluan membengkak kesan kebocoran buah pinggang itu.

Ayahnya, Yusri Sahak, 41, berkata, dia buntu kerana menghadapi masalah kewangan bagi menanggung kos rawatan anaknya itu.

“Seminggu lalu anak saya ditahan di Hospital Sungai Petani dan seminggu lagi di Hospital Baling.

“Kadang-kadang saya terpaksa berulang alik ke Hospital Sungai Petani sekiranya kesihatan Mohd Faiz terganggu,” katanya kepada Sinar Harian.

Yusri yang hanya bekerja sebagai pengawal keselamatan di Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) Pengkalan Hulu juga menyara lima lagi anaknya yang masih kecil.

“Paling sulung berumur 12 tahun, yang bongsu pula berusia setahun. Isteri hanya seorang suri rumah.

“Pendapatan saya memang tidak mencukupi, tetapi saya akan pastikan makan minum anak terjaga disamping rawatan sempurna untuk Mohd Faiz.

“Biarlah saya berlapar, asalkan kebajikan anak-anak tidak terabai,” katanya.

Menurutnya, doktor mengesahkan masalah anaknya mungkin dapat dipulihkan tetapi dalam jangka masa yang lama.

“Kemungkinan mengambil masa lima sehingga enam tahun dengan mematuhi setiap temujanji mahupan pengambilan ubat dari hospital.

“Namun begitu, ia bukanlah jaminan kerana sebarang keberangkalian boleh berlaku bergantung kepada daya tahan Mohd Faiz,” katanya.

Katanya, dia amat berharap anaknya itu dapat bertahan seterusnya pulih walaupun mengambil masa yang lama.

“Saya tidak berhenti berdoa agar dikuatkan semangat saya untuk menempuh segala dugaan ini selain dipermudahkan kehidupan saya dan keluarga,” katanya.

Sesiapa yang ingin membantu Mohd Faiz Haikal boleh menghubungi Yusri di talian 013-4682287.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BALING - Bapa kepada bayi tabung oksigen berusia setahun 10 bulan memerlukan sumbangan tambahan bernilai RM9,000 bagi membeli alat tekanan saluran pernafasan positif berterusan (CPAP) termasuk beberapa kelengkapan lain.
  • BALING - Pagar elektrik bagi mengelakkan ancaman gajah liar termasuk memusnahkan tanaman penduduk kampung telah pun siap dipasang di tiga lokasi di kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Bayu di sini.
  • BALING - Hampir setahun lampu jalan dari bulatan Taman Desa Bidara hingga di jalan utama hadapan Kolej Universiti Insaniah (Kuin) tidak berfungsi.
  • BALING - Gara-gara ingin jimatkan kos, air untuk berwuduk di Surau Kampung Padang Pulai kelihatan turun dari bumbung.
  • BALING - Penantian seorang ibu tunggal yang mengidap penyakit sistemik lupus eritematosus (SLE) mendapatkan mesin oksigen sejak 2014 terlerai selepas dia dibantu Lembaga Zakat Negeri Kedah (LZNK) cawangan Baling, hari ini.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.