ALOR SETAR - Angkatan Pertahanan Awam (APM) Kota Setar bersedia untuk memindahkan penduduk kampung sekiranya kawasan kediaman mereka mula dinaiki air berikutan fenomena Monsun Timur Laut.

Pegawai Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah Kota Setar Kapten (PA) Mohd Zain Bahrum berkata sehingga pukul 9 malam ini, satu pusat pemindahan telah dibuka di Pusat Pemindahan Surau Assyakirin, Kepala Batas.

"Satu pusat pemindahan telah dibuka pada pukul 12 tengah hari tadi yang mana  menempatkan 45 mangsa daripada 12 keluarga yang tinggal berdekatan kawasan sungai.

"Mereka terpaksa dipindahkan selepas air sungai masuk ke dalam rumah mereka berikutan fenomena Monsun Timur Laut yang dijangka akan berterusan sehingga bulan April tahun hadapan," katanya kepada Bernama malam ini.

Katanya anggota APM sentiasa dalam keadaan bersiap sedia untuk membantu memindahkan penduduk di kawasan yang mengalami banjir akibat fenomena tersebut. –Bernama
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KOTA KINABALU - Sebanyak 1,685 orang daripada 719 keluarga masih berada di enam pusat pemindahan banjir di Daerah Kota Belud dan Daerah Kecil Membakut, sehingga jam 8 pagi ini berbanding 1,613 daripada 692 keluarga malam tadi.
  • JOHOR BAHRU - “Hujan lebat dalam masa lima minit, air terus naik masuk dalam rumah, kami hanya sempat selamatkan barang penting dan arahkan cucu-cucu yang masih kecil ke balai raya,” luah Lahawiyah Abdul Latif, 69, penduduk Jalan Permatang 7, Kampung Kempas Baru, di sini.
  • GEMAS - Hujan lebat berterusan selama hampir dua jam menyebabkan lapan rumah penduduk di Taman Molek, di sini, dilanda banjir kilat.
  • KOTA BELUD - Seramai 120 mangsa daripada 79 keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan sementara di Dewan Masyarakat Tun Said selepas kediaman mereka dilanda banjir akibat hujan berterusan sejak semalam.
  • ALOR SETAR - Satu pusat pemindahan sementara (PPS) yang menempatkan 46 mangsa banjir daripada 13 keluarga berikutan limpahan air sungai berdekatan di kawasan Bukit Pinang dekat sini, ditutup sepenuhnya 10.30 pagi ini.