KEPALA BATAS - Penduduk Kampung Lapangan Terbang di sini terpaksa berpindah kali keempat dalam tempoh empat bulan akibat banjir yang melanda kampung mereka.

Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Ahmad Taib berkata, kawasan kampung mereka yang berdekatan sungai menyebabkan kampung mereka mudah dinaiki air.

"Air dah mula naik sejak 28 November lalu. Tapi air naik sikit-sikit dan kami masih boleh bertahan.

"Tapi pagi tadi mula jam 3 pagi, air dah mula naik tinggi dalam rumah penduduk dan kami terpaksa berpindah,"katanya ketika ditemui di pusat pemindahan Surau As Syakirin di sini, petang tadi.

Menurutnya, kampung mereka kali terakhir dilanda banjir kira-kira empat tahun lalu.

"Kami biasa kena banjir sebab duk kawasan rendah,tapi tak la kerap macam tahun ini.

Beberapa orang kanak-kanak bermain air banjir di hadapan rumah seorang penduduk kampung.

"Ini kalau ikutkan dah tujuh kali air naik, tapi ada masa tak teruk dan tak ramai yang kena jadi tak buka pusat pemindahan," katanya.

Sementara itu, Sekretariat Pengurusan Bencana Kota Setar, Kapten Pertahanan Awam Mohd Zain Bahrum berkata, pusat pemindahan di surau berkenaan dibuka pada jam 12 tengah hari, hari ini.

"Setakat jam 5 petang tadi, kira-kira 28 mangsa daripada tujuh buah keluarga telah mendaftar di pusat pemindahan ini. Kita jangka jumlah mangsa akan meningkat dari masa ke semasa kerana difahamkan masih ada lagi penduduk yang akan mendaftar di pusat pemindahan ini.

"Anggota APM yang bertugas juga mengadakan pemantauan di kawasan terlibat banjir dan juga kawasan -kawasan lain yang berisiko dilanda banjir,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • BATU PAHAT - Ketika daerah Segamat, Mersing dan Kota Tinggi mulai surut, kawasan Sri Medan, di sini, mengalami situasi yang berbeza apabila kawasan berkenaan pula dinaiki air.
  • KUANTAN - Keadaan banjir di daerah Pekan tidak banyak berubah dengan jumlah mangsa masih kekal 102 orang daripada 26 keluarga yang ditempatkan di dua buah pusat pemindahan sementara (PPS) setakat jam 8 malam ini.
  • MUKAH - Kira-kira 1,350 penghuni rumah panjang dan penduduk kampung di kawasan Tanjung Pedada, Sungai Mukah, 27 kilometer dari sini terjejas hubungan darat apabila sebahagian jalan utama menghubungi kawasan itu ditenggelami banjir.
  • MERSING - Banjir di daerah ini pulih sepenuhnya apabila kesemua pusat penempatan sementara (PPS) yang dibuka sejak Khamis lalu ditutup dan mangsa telah dibenarkan pulang ke kediaman masing-masing, jam 6 petang tadi.
  • JOHOR BAHRU - Jumlah mangsa banjir di tiga daerah negeri ini turun mendadak kepada 289 orang daripada 68 keluarga setakat 3 petang ini berikutan penutupan tujuh pusat pemindahan sementara (PPS).