ALOR SETAR - Hujan lebat berterusan sejak petang semalam memaksa seramai 127 penduduk daripada 49 keluarga di sekitar Changlun dipindahkan ke Pusat Pemindahan Sementara (PPS)  di Sekolah Menengah Kebangsaan Changlun.

Pegawai Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Daerah Kubang Pasu  Kamarulzaman Kasa berkata PPS itu dibuka pada 3 pagi tadi setelah beberapa  kawasan rendah di beberapa kampung mula dinaiki air.

“Hujan lebat selama beberapa jam menyebabkan air Sungai Temin mula melimpah sehingga lebih kurang 50 rumah antaranya di Kampung Belukar dinaiki air,” katanya  ketika dihubungi Bernama, di sini hari ini.

Katanya sejurus menerima laporan, APM menggerakkan 30 anggotanya  bagi  membantu memindahkan mangsa banjir ke pusat pemindahan secara berperingkat.

Turut terlibat dalam operasi tersebut ialah Jabatan Kebajikan Masyarakat, anggota polis, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia dan  Pasukan Tindakan Awal Kecemasan Komuniti (CDERT-C). - Bernama

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • TATAU - Unit Udara Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) hari ini menghantar 14 tan bekalan makanan untuk keperluan 4,354 penduduk terjejas banjir menggunakan helikopter Mi-171.
  • KUCHING - Cuaca baik sejak semalam hampir di seluruh bahagian di Sarawak menjadikan jumlah mangsa banjir di pusat pemindahan sementara (PPS) mulai berkurangan sedikit pagi ini berbanding malam tadi, malah ia dijangka akan lebih ketara pada sebelah petangnya.
  • KUCHING - Jumlah mangsa banjir di negeri ini berkurangan kepada 2,382 orang merangkumi 662 keluarga 4 petang ini berbanding 2,640 mangsa daripada 727 keluarga yang dicatatkan tengah hari tadi.
  • SUNGAI BULOH - Insiden 2005 berulang apabila enam rumah di Zon Cempaka Paya Jaras Hilir, di sini, yang sekian lama tidak dilanda banjir kilat, ditenggelami air, kelmarin.
  • KUANTAN - Jumlah mangsa banjir di Maran berkurangan kepada 126 orang daripada 27 keluarga hingga 9 pagi ini berbanding 228 orang daripada 53 keluarga malam tadi.