KUALA TERENGGANU – Pas meminta kerajaan mengkaji faktor yang mempengaruhi peningkatan kes jenayah membabitkan penuntut antarabangsa, khususnya dari Afrika yang belajar di institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/S) di negara ini.

 
Pengerusi Lajnah Pendidikan Pas Pusat, Datuk Abu Bakar Chik berkata, kes-kes jenayah seperti sindiket penipuan dan pemalsuan dokumen yang dikaitkan dengan pelajar negara terbabit dilihat membimbangkan dan tidak boleh dipandang ringan.
 
Sehubungan itu, perkara paling utama, katanya, adalah memastikan pengambilan pelajar luar negara terutama Afrika benar-benar menepati syarat kemasukan ke IPT dan kesan daripada tindakan undang-undang yang telah diambil oleh pihak kerajaan.
 
“Walaupun banyak operasi telah dilakukan tetapi jumlah kes yang disiarkan tidak pernah berkurangan, malah semakin meningkat. Justeru, perlu dikaji sebab-sebab berlaku dan meningkatnya jenayah tersebut khususnya yang dilaporkan dalam akhbar,” katanya.
 
Dalam laporan media tempatan baru-baru ini, seramai 89 warga Afrika termasuk lima wanita ditahan atas kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 selain ada yang disyaki terlibat dalam sindiket penipuan antarabangsa.
 
Menurutnya, kes-kes jenayah membabitkan pelajar dari negara Afrika terutama di sekitar Lembah Klang dilihat tidak berkurangan, malah semakin meningkat. 
 
Katanya, keadaan itu secara tidak langsung membabitkan isu keselamatan negara yang perlu diberi perhatian segera.
Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Seorang buruh dihadapkan ke Mahkamah Majistert Kuala Terengganu, di sini, hari ini, atas tuduhan sengaja mencederakan isterinya, dalam kejadian 18 Oktober lalu.
  • KUALA TERENGGANU - Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) Terengganu mengambil masa kira-kira enam jam bagi memotong dan membersihkan pokok yang tumbang akibat dilanda ribut di sembilan buah kampung petang semalam.
  • KUALA TERENGGANU - Sultan Terengganu, Sultan Mizan Zainal Abidin meminta umat Islam negeri ini berhati-hati dengan pelbagai aliran pemikiran dan gerakan menongkah arus fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah yang secara diam cuba menyelinap masuk dan menjadi barah dalam masyarakat Islam.
  • KUALA TERENGGANU - Kira-kira 50 struktur merangkumi rumah, premis awam, balai raya dan gelanggang ping pong di sekitar kawasan Dun Wakaf Mempelam mengalami kerosakan akibat dilanda ribut, petang tadi.
  • KUALA TERENGGANU - Setelah hampir dua jam bertarung nyawa dilambung ombak setinggi lima meter, dua nelayan akhirnya berjaya diselamatkan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim), kira-kira empat batu nautika dari Pulau Kapas, di sini, malam tadi.
www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.