KUALA TERENGGANU – Pas meminta kerajaan mengkaji faktor yang mempengaruhi peningkatan kes jenayah membabitkan penuntut antarabangsa, khususnya dari Afrika yang belajar di institusi pengajian tinggi awam dan swasta (IPTA/S) di negara ini.

 
Pengerusi Lajnah Pendidikan Pas Pusat, Datuk Abu Bakar Chik berkata, kes-kes jenayah seperti sindiket penipuan dan pemalsuan dokumen yang dikaitkan dengan pelajar negara terbabit dilihat membimbangkan dan tidak boleh dipandang ringan.
 
Sehubungan itu, perkara paling utama, katanya, adalah memastikan pengambilan pelajar luar negara terutama Afrika benar-benar menepati syarat kemasukan ke IPT dan kesan daripada tindakan undang-undang yang telah diambil oleh pihak kerajaan.
 
“Walaupun banyak operasi telah dilakukan tetapi jumlah kes yang disiarkan tidak pernah berkurangan, malah semakin meningkat. Justeru, perlu dikaji sebab-sebab berlaku dan meningkatnya jenayah tersebut khususnya yang dilaporkan dalam akhbar,” katanya.
 
Dalam laporan media tempatan baru-baru ini, seramai 89 warga Afrika termasuk lima wanita ditahan atas kesalahan di bawah Akta Imigresen 1959/63 selain ada yang disyaki terlibat dalam sindiket penipuan antarabangsa.
 
Menurutnya, kes-kes jenayah membabitkan pelajar dari negara Afrika terutama di sekitar Lembah Klang dilihat tidak berkurangan, malah semakin meningkat. 
 
Katanya, keadaan itu secara tidak langsung membabitkan isu keselamatan negara yang perlu diberi perhatian segera.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Pasar Jalinan Sentuhan Rakyat ‘Wi Gok Skali’ yang dikunjungi kira-kira 8,000 orang di tapak lapang Batas Baru di sini semalam akan dijadikan program bulanan di setiap kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) dalam kawasan Parlimen Kuala Terengganu selepas ini.
  • KUALA TERENGGANU - Terengganu Youth City (TYC) perlu diwujudkan, dalam membawa pembangunan generasi muda Terengganu selari dengan hasrat Transformasi Nasional 2050 (TN50) yang menerapkan lima elemen penting.
  • KUALA TERENGGANU - Jabatan Perikanan Negeri Terengganu memperkenalkan dan mewujudkan ruang niaga dipanggil Pasar Perikanan di Pantai Teluk Mak Nik, di sini, yang menawarkan harga ikan dan hasil laut sebanyak 20 peratus lebih murah dari harga pasaran.
  • KUALA TERENGGANU - Seorang penjawat awam meninggal dunia selepas mendapat serangan jantung secara tiba-tiba di Hentian Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT), di sini, malam tadi.
  • KUALA TERENGGANU - Jabatan Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Terengganu (JKKP) mengesan masih ada majikan dan kontraktor di negeri ini yang gagal mematuhi piawaian yang ditetapkan bagi tahap keselamatan dan kesihatan pekerjaan (KKP).