WAKAF TEMBESU – Selepas sembilan tahun ditanam pokok kurma di pekarangan Masjid Wakaf Tembesu, akhirnya mengeluarkan buah.

Kawasan masjid itu kini menjadi perhatian dengan orang ramai dan jemaah yang singgah untuk solat selain melihat sendiri pokok kurma berbuah.

Walaupun hanya tiga daripada 18 pokok yang ditanam mengeluarkan buah, namun ia ternyata membuktikan bahawa pokok tersebut juga boleh mengeluarkan hasil jika ditanam di negara ini.

Menurut salah seorang jemaah yang juga turut terlibat dalam penjagaan pokok kurma tersebut, Wan Hussin Wan Mohd, pokok berkenaan mula ditanam antara tahun 2005 dan 2009 secara berperingkat.

“Saya pada awalnya juga tidak menyangka bahawa pokok kurma ini berbuah kerana pada asalnya ia ditanam untuk hiasan, namun kelmarin (Jumaat) saya dimaklumkan oleh salah seorang jemaah bahawa pokok kurma telah berbuah.

“Saya pergi melihat pokok itu dan nampak buahnya yang lebat.. agak besar mungkin sudah lama berbuah cuma tidak disedari," katanya.

Wan Hussin berkata, dia gembira kerana penat lelah selama ini berbaloi.

Dia yang pernah bekerja di Felda mengakui turut melakukan kajian ketika menguruskan tanaman tersebut.

“Berdasarkan kajian dan maklumat yang saya peroleh, proses menanam pokok kurma ini hampir sama dengan pokok kelapa sawit dan pokok salak, ia perlu ditanam secara berpasangan dan tidak boleh ditanam sepohon sahaja jika ingin melihat ia berbuah.

“Proses pembajaan ketika anak pokok juga penting,” katanya.

Bagaimanapun, katanya pokok kurma berbeza sedikit dengan jenis pokok palma yang lain kerana pelepah atau daun perlu dibersihkan secara teliti bagi mengelak gangguan terhadap proses tumbesaran pokok tersebut.

“Pokok ini juga (kurma) turut mempunyai aturan tanaman yang tertentu di mana jarak kira-kira 10 meter antara satu sama lain bagi memastikan pokok tersebut dapat membesar dengan baik dan jika bernasib baik ia boleh mengeluarkan buah,” katanya.

Wan Hussin juga berpendapat tanaman itu boleh dikomersialkan namun perlu dilakukan kajian lanjut terlebih dahulu.

“Kita banyak mempunyai kawasan berpasir terutamanya di Setiu yang boleh diusahakan dengan tanaman kurma,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Kerajaan negeri akan menambah baik program 1Masjid 1Polis dengan memperkasakan perkhidmatan rondaan di masjid dan surau di seluruh negeri ini menerusi program Polis Rakan Masjid.
  • SHAH ALAM - Kerajaan Selangor meminta semua umat Islam khususnya di Seksyen 24, di sini untuk memanfaatkan serta mengimarahkan masjid baharu yang bakal dibina di kawasan itu dan dijangka siap menjelang Mei 2020.
  • BATU PAHAT - Persatuan Pembinaan Masjid Jorak Elahi, Bukit Pasir (Permas BP) di sini, mengharapkan lebih ramai dapat menghulurkan sumbangan bagi membantu pembinaan Masjid Jorak Elahi.
  • SUBANG - Kerajaan negeri akan menanggung sebahagian kos pembinaan dan pembangunan Masjid Putra Heights yang dianggarkan berjumlah keseluruhan hampir RM28 juta.
  • SEGAMAT - Kira-kira 1,000 jemaah Masjid Al-Husna, Segamat Baru di sini, dapat beribadah dengan lebih selesa apabila kerja-kerja menaik taraf masjid tersebut dijangka siap sepenuhnya awal tahun hadapan.