SETIU - Urusan pengendalian jenazah di Masjid Kampung Rahmat, di sini, menjadi semakin lancar selepas ini dengan adanya sebuah van jenazah bernilai kira-kira RM130,000 disumbangkan kepada pihak masjid untuk dimanfaatkan penduduk kampung dan sekitarnya.

Van tersebut diserahkan Jabatan Pembangunan Persekutuan selaku pemegang amanah pembelian van melalui pengarahnya, Datuk Nik Nasaruddin Mohd kepada Ahli Parlimen Setiu, Che Mohd Zulkifly Jusoh yang kemudian diserahkan kepada penaung masjid, Syed Mohd Firdaus Othman.

Menurut Nik Nasaruddin, van yang telah diubahsuai itu diharapkan dapat memberi banyak manfaat serta kemudahan kepada penduduk kampung berkenaan dan komuniti sekitar dalam menguruskan jenazah dan kenderaan itu harus dijaga sebaik mungkin.

“Pemberian van jenazah sumbangan Pejabat Ahli Parlimen Setiu ini sebagai satu usaha murni kerajaan kepada masjid-masjid yang memerlukan. Selepas ini juga, beberapa buah masjid lain lagi di Parlimen Setiu ini akan turut mendapat kemudahan van jenazah ini.

“Kita harapkan, pengurusan masjid sentiasa pastikan van ini dalam keadaan baik agar dapat digunakan bagi jangka masa lama sekali gus terus dimanfaatkan lebih ramai penduduk. Sumbangan ini juga bersesuaian dengan tahun 2017 sebagai tahun memberi perkhidmatan,” katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • SHAH ALAM - Syarikat farmaseutikal dan penjagaan kesihatan bersepadu yang terbesar di Malaysia, Pharmaniaga Berhad menyumbang sebuah van jenazah kepada Surau Al-Mustaqimah, Seksyen 7, Shah Alam, Selangor, baru-baru ini.
  • KUALA SELANGOR - “Cukup sengsara nak kena tarik van jenazah guna lori sebab orang kampung tak larat nak tolak,” demikian kata Nazir Masjid At Taqwa Kampung Sungai Yu, Dul Jalil Mahmud, 64.
  • KAMPUNG PERMATANG - Kemudahan van jenazah yang selalu rosak menimbulkan kekangan kepada jawatankuasa masjid sehingga terpaksa menyewa kenderaan setiap kali berlakunya kematian.
  • HULU TERENGGANU - Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu Terengganu (Maidam) memperuntukkan RM615,000 daripada peruntukan zakat bagi sumbangan lima buah van jenazah untuk empat masjid dan sebuah komuniti pada tahun ini.