KUALA TERENGGANU - Dua bot kargo tanpa lesen gagal meloloskan diri apabila berjaya dipintas kapal ronda milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim) Daerah Maritim 9 (DM9) dalam Op Perkasa Timur Siri 73/2017 dan Op Marikh Siri 73/2017, Jumaat lalu.

Dalam operasi itu, 25 awak-awak termasuk dua tekong berusia antara 18 hingga 61 tahun ditahan, manakala bot berserta muatan ikan baja, ikan campur, sotong kering dan diesel bernilai RM1.5 juta, dirampas.

Pengarah Maritim DM9, Kepten Maritim Zainolabidin Jusoh berkata, semasa kapal Maritim merapati untuk melakukan pemeriksaan, bot tersebut cuba meloloskan diri, tetapi berjaya dipintas dan ditahan pada kira-kira jam 1.50 petang dan 2.55 petang.

“Kedua-dua bot kargo ini dipercayai milik warga Vietnam, berpendaftaran D.LIMA 29 dan MAWAR 29. Hasil pemeriksaan mendapati, kedua-dua bot kargo itu tidak memiliki sebarang dokumen pengenalan diri yang sah dan didapati beroperasi tanpa Lesen Perkapalan Dalam Negeri.

“Hasil bagi kedua-dua bot kira-kira 1,000 kilogram ikan baja dan ikan campur, 400 kilogram sotong kering dan terdapat kira-kira 6,000 liter minyak diesel di atas bot tersebut,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat DM9, di sini hari ini.

Beliau berkata, kedua-dua bot terbabti dibawa ke Jeti Maritim Terengganu dan disiasat di bawah Akta Imigresen 1959/63 dan Ordinan Perkapalan Saudagar 1952, manakala kesemua nelayan yang ditahan, direman selama 14 hari untuk tindakan selanjutnya.

Dalam perkembangan sama ,Zainolabidin berkata, sehingga Julai tahun ini, 638 pemeriksaan dilakukan oleh Maritim DM9 ke atas bot-bot, terutamanya bot-bot besar.

“Daripada jumlah itu, 20 tangkapan dibuat dengan nilai rampasan RM40 juta. Secara keseluruhannya, sejak 2007 sehingga kini, DM9 laksana hampir 10,000 pemeriksaan, termasuk bot nelayan asing.

“Maritim sentiasa membuat rondaan dan pemantauan di sempadan dan perairan negara dari semasa ke semasa untuk mencegah sebarang aktiviti yang menyalahi undang-undang maritim,” katanya.

Menurutnya, pihak Maritim sedar ramai nelayan Vietnam menceroboh masuk ke perairan negara kerana sumber ikan yang banyak, namun berusaha sedaya upaya menyekat pencerobohan dengan segala aset dimiliki.

Katanya, orang ramai terutamanya nelayan tempatan diminta menyalurkan maklumat jika berlaku sebarang kejadian di laut dan boleh menghubungi terus talian MERS 999 atau 09-6224357 Pusat Operasi DM9 Negeri Terengganu.