KUALA TERENGGANU – “Saya hanya mampu melihat satu persatu atap rumah diterbangkan angin sambil melaungkan azan dan membaca surah al-Fatihah.” Demikian cerita Hatijah Ali, 58, yang kudung kaki kanannya ketika menghadapi angin puting beliung, di sini kelmarin.

Dalam kejadian jam 6 petang itu, sebanyak 40 buah rumah penduduk kampung di sekitar Dun Teluk Pasu rosak akibat dipukul angin puting beliung yang melanda kawasan tersebut
kira-kira seminit.

Antara kampung yang terlibat ialah Kampung Bukit Petiti Dalam, Kuala Belara, Lapang Sira dan Rumah Murah Banggol Peradong.

Ketika puting beliung melanda Hatijah, seorang ibu tunggal kepada dua anak lelaki berusia 23 dan 25 tahun itu tidak berupaya untuk lari menyelamatkan diri kerana kehilangan
kaki kanannya akibat penyakit kencing manis sejak enam bulan lalu.


Tidak dapat lari kerana kaki kudung

Menceritaka n semula detik cemas itu, Hatijah yang tinggal diKampung Banggol Che Abas, Bukit Petiti berkata, ketika kejadian dia tinggal seorang diri di rumah manakala dua anaknya bekerja.

“Ketika puting beliung menerbangkan atap rumah, saya berada di ruang tamu dan tidak dapat berbuat apa-apa kerana tidak berdaya untuk melarikan diri apatah lagi menyelamatkan barang yang ada di dalam rumah.

“Melihat angin yang begitu kuat, saya panik dan hanya mampu melaungkan azan serta membaca surah al-Fatihah sambil berserah kepada takdir agar saya terselamat daripada bencana ini,” katanya ketika ditemui di rumahnya.

Hatijah bersyukur kerana terselamat daripada malapetaka itu dan sebaik sahaja keadaan reda dia membersihkan rumahnya yang berselerak dan membuang air bertakung dengan pinggan sementara menunggu kepulangan dua anaknya.


Runsing kenduri kahwin tiga hari lagi

Sementara itu, seorang warga emas dari Kampung Lapang Sira, Kuala Belara, Wan Hitam Komeng, 67, berkata, dia runsing memikirkan keadaan rumahnya kerana tiga hari lagi, mereka sekeluarga akan mengadakan majlis kenduri kahwin.

“Memang ini dugaan yang sangat besar buat kami sekeluarga, tetapi nasib baik barang hantaran dan perkakasan untuk kenduri tidak musnah dalam kejadian angin puting beliung ini, namun empat buah bilik, dapur dan ruang tamu rosak teruk,” katanya.

Menurut Wan Hitam, sebelum kejadian dia sedang berkumpul bersama saudara mara bagi membincangkan kenduri kahwin anak perempuannya yang dijadualkan berlangsung pada Jumaat ini.

“Tiba-tiba, kami dikejutkan dengan bunyi dentuman kuat. Kami tidak syak apa-apa kerana bunyi itu hanya sekali, itu pun tidak sampai seminit tetapi alangkah terkejutnya apabila melihat sebahagian besar atap rumah saya hilang diterbangkan angin,” katanya.

Pada masa itu katanya, tiada apa yang dapat dilakukan kerana kejadian berkenaan berlaku begitu pantas dan masing-masing keluar dari rumah untuk melihat keadaan rumah jiran yang turut mengalami nasib sama.


Mohon bantuan kerajaan baiki bumbung

Walaupun runsing memikirkan kenduri kahwin anaknya dan terpaksa tidur berbumbung langit, Wan Hitam tetap bersyukur kerana mereka tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Saya harap, kerajaan dapat membantu membaiki bumbung rumah saya dengan segera kerana masih banyak persiapan perkahwinan perludisiapkan,” katanya.

Seorang peniaga, Rozita Said, 30, dari Kampung Bukit Petiti pula berkata, kejadian itu menyebabkannya kerugian hampir RM1,000 apabila pelbagai jenis barang runcit rosak akibat terkena air hujan setelah bumbung kedainya diterbangkan angin.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KUALA TERENGGANU - Seorang lelaki dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, di sini, hari ini, kerana didakwa mencederakan seorang buruh menggunakan sebilah pedang hingga menyebabkan mangsa cedera di muka, tangan, bahu, peha dan tapak kaki.
  • KUALA TERENGGANU - Kerajaan Terengganu menafikan kawasan perindustrian Telok Kalong yang terletak di Kemaman semakin malap, sebaliknya akan terus berkembang dengan suntikan pelaburan melebihi RM10 bilion oleh sebuah syarikat antarabangsa.
  • KUALA TERENGGANU - Kelas maya dan penggunaan e-Book yang diperkenalkan Kerajaan Terengganu di sekolah rendah sebelum ini dinaik taraf kepada i-Kelas agar bersesuaian dengan perubahan sistem pendidikan di negara ini.
  • KUALA TERENGGANU - Empat lif di Hospital Sultanah Nurzahirah (HSNZ) sedang dibaikpulih secara berperingkat.
  • KUALA TERENGGANU - Banduan dikenali ‘Jaka’ yang sedang menjalani hukuman setahun penjara kerana kesalahan menyimpan harta curi, sekali lagi dijatuhi hukuman lima tahun penjara dan tiga sebatan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Terengganu, di sini, hari ini, kerana merompak seorang lelaki dengan bersenjatakan buku lima.