KUALA TERENGGANU – Harga ikan di pasaran negeri ini dikesan melambung sejak awal Ramadan lalu susulan kekurangan bekalan.

Tinjauan Sinar Harian di Pasar Besar Kedai Payang, di sini semalam mendapati, kebanyakan ikan mengalami kenaikan antara RM2 hingga RM3 sekilogram bergantung kepada jenis sumber protein itu.

Ikan kembung segar kini dijual RM17 hingga RM18 sekilogram berbanding hanya sekitar RM14 hingga RM15 sekilogram sahaja pada hari biasa.

Ikan kerisi pula berharga RM16 sekilogram berbanding sebelum ini RM14, selayang RM12 berbanding RM9 hingga RM10 sekilogram dan Cencaru RM14 sekilogram berbanding RM12 sahaja.

Bagaimanapun, peniaga mendakwa harga tersebut masih berpatutan berbanding awal Ramadan lalu, yang mana ada ikan itu dijual mencecah RM20 sekilogram.

Seorang peniaga, Mazlan Awang, 55, berkata, harga ikan mengalami naik turun harga sejak Ramadan lagi dan berpanjangan sehingga selepas sambutan Aidilfitri.

Katanya, kekurangan bekalan menyebabkan sebahagian besar peniaga turut menjual ikan sejuk beku atau ikan kotak bagi menampung keperluan, sejak lebih seminggu lalu.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Nelayan Negeri Terengganu, Mat Yassim Mohamed berkata, bekalan berkurangan kerana sebahagian nelayan tidak turut ke laut terutama bagi nelayan laut dalam.

Menurutnya, keadaan cuaca tidak menentu termasuk arus kuat dan keadaan ombak besar di perairan Terengganu termasuk pada bulan puasa lalu menyebabkan nelayan tidak dapat turun ke laut.

“Jadi bekalan ikan di negeri ini berkurangan menyebabkan harga ikan meningkat  sejak seminggu lalu sehingga harga ikan di pasaran di seluruh daerah naik kira-kira hingga 30 peratus.

“Malah ada peniaga yang mendapatkan bekalan ikan segar dari Pantai Barat ekoran keadaan cuaca ini.  Namun keadaan ini merupakan senario biasa.  Harga ikan mengalami kenaikan apabila bekalan sumber protein itu berkurangan.

“Tetapi saya jamin, harga ikan kembali stabil, kerana nelayan laut dalam mula turun ke laut sepenuhnya selepas berehat panjang bermula minggu ini,” katanya.
 

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • KEBUN BAHARU - Jualan ikan segar dengan harga lebih murah mencecah potongan sehingga 50 peratus di Taman Pahlawan semalam disifatkan sebagai usaha membantu masyarakat di Daerah Kuala Langat membuat pilihan lebih bijak.
  • SHAH ALAM - Orang ramai yang beratur bagi membeli ikan segar di Program Jelajah Jualan Ikan Murah di tapak pasar malam Seksyen 7, petang ini dikejutkan dengan kehadiran pegawai penguatkuasa Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA) sekitar jam 6 petang.
  • ARAU - Jualan Rakyat anjuran Pemuda Umno Arau di Pusat Khidmat Adun Simpang Empat dekat sini mendapat sambutan hangat masyarakat setempat apabila 500 kilogram ikan terjual dalam tempoh hanya sejam.
  • PANDAN - Program Jelajah Jualan Ikan Segar Dengan Harga Patut di Pejabat Umno Pandan, Sabtu lalu, masih mendapat sambutan orang ramai walaupun tanpa kehadiran Pengerusi Gabungan NGO Malaysia, Datuk Seri Jamal Md Yunos.
  • KOTA TINGGI - Amanah Tenggara mahu kerajaan negeri mengambil langkah segera dalam membendung pencemaran sungai yang berlaku di Sungai Sayong dekat sini.