DUNGUN - Bau busuk di pesisir pantai Paka, Kampung Cacar di sini sejak semalam terus menjadi tanda tanya apabila penduduk menyangkakan ia datang daripada bau mayat.

Bukan sahaja bau busuk tetapi keadaan satu tompokan pasir  dipenuhi lalat mati menguatkan lagi sangkaan orang ramai yang bau itu datang dari mayat ditanam.

Bagaimanapun sehingga pagi ini bau busuk keterlaluan itu masih belum dirungkai apabila pihak polis tidak menemui apa-apa di lokasi kejadian.

Bau busuk berkenaan mula mengganggu peniaga kedai makan dan pengunjung di kawasan itu sebelum satu aduan  dibuat kepada pihak polis.

Kerja-kerja menggali kawasan pesisir pantai menggunakan jengkaut dimulakan kira-kira jam 5.00 petang semalam dan dihentikan menjelang waktu maghrib apabila operasi gagal menemui sebarang objek atau benda.

Tompokan pasir dipenuhi lalat mati yang mengeluarkan bau busuk.

Ketua Polis Daerah Dungun, Superitendan Ahmad Zailani Yaacob ketika dihubungi mengesahkan kejadian itu dan siasatan masih dijalankan.

"Kerja-kerja menggali lokasi yang dimaksudkan sudah dilakukan tetapi usaha gagal menemui dari mana dan punca bau busuk itu datang.

"Operasi menggali akan diteruskan pada hari ini," katanya.

Artikel berkaitan yang patut anda baca :
  • PENDANG - Seramai 250 penduduk Kampung Alor Ali mampu menarik nafas lega apabila masalah bau busuk yang dialami mereka sejak tiga bulan lalu sudah diselesaikan.
  • PUCHONG - [VIDEO] Penduduk Intan Apartmen, Taman Puchong Intan di sini mengadu tidak tahan lagi menghidu bau busuk dan pencemaran bunyi hasil aktiviti di tapak pelupusan sampah haram terletak kurang 100 meter dari jarak rumah mereka.
  • PENDANG - Penduduk dari beberapa buah kampung sekitar Bukit Jenun terpaksa menahan bau busuk dan gangguan lalat yang berpunca daripada najis ayam yang dibuang ke kawasan kelapa sawit berdekatan bagi tujuan pembajaan sejak pertengahan tahun lalu.
  • KUANTAN - Kira-kira 1,200 penduduk Kampung Alor Batu, Jabor di sini dihantui masalah lalat sehingga menjejaskan aktiviti seharian selama hampir 20 tahun yang didakwa berpunca daripada ladang ternakan ayam berdekatan kampung itu.
  • KUALA SELANGOR - Kerajaan negeri wajar mengambil tindakan segera berhubung isu aduan bau busuk dan keselamatan hampir 3,000 penduduk berhampiran tapak pelupusan sampah di Jeram.